Skip to main content

Επίσκεψη μαθητών του Γενικού Λυκείου Πολυγύρου στη Λαβάλ της Γαλλίας

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Γαλλικό σχολείο και να βιώσουν την καθημερινότητα της γαλλικής οικογένειας.

Eκπαιδευτικό ταξίδι στην πόλη Λαβάλ της Γαλλίας πραγματοποίησε το ΓΕΛ Πολυγύρου, στα πλαίσια προγράμματος ανταλλαγής μαθητών μεταξύ του ΓΕΛ Πολυγύρου και του Lycée Ambroise Paré της πόλης Λαβάλ, Γαλλίας.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η επιλογή της πόλης Λαβάλ έγινε γιατί υπάρχουν δεσμοί ετών μεταξύ του Πολυγύρου και της Λαβάλ καθώς από το 2011 έχει υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και του Δήμου Λαβάλ ως συνέχεια της μακρόχρονης και ουσιαστικής φιλίας-συνεργασίας που είχε αναπτυχθεί και διατηρηθεί από το 1996 μεταξύ των δύο περιοχών. Σκοπός του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας είναι, μεταξύ άλλων, και "η δημιουργία και/ή η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών επαγγελματικής κατάρτισης (ανταλλαγές μαθητών, σπουδαστών, εκπαιδευτών)". Μεταξύ των Λυκείων της Λαβάλ, επιλέχθηκε το  Lycée Ambroise Paré καθώς στο συγκεκριμένο σχολείο υπάρχει τμήμα Ελληνικών σπουδών κι έτσι ήταν πολλαπλάσια τα κοινά πεδία ενδιαφέροντος.

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε 19-25 Απριλίου 2018. Η ομάδα 14 μαθητών της Α' και Β' Λυκείου του ΓΕΛ Πολυγύρου που διδάσκονται τη γαλλική ως ξένη γλώσσα και οι δύο συνοδοί καθηγήτριες κ.κ. Χριστίνα Χατζηπαντελή (γαλλικών) και Αμαλία Φρόνη (αγγλικών) μετέβησαν στο Παρίσι και από εκεί στη Λαβάλ. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών του γαλλικού σχολείου (και στο δεύτερο μέρος της ανταλλαγής θα φιλοξενήσουν τους Γάλλους μαθητές κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα). Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Γαλλικό σχολείο, να γνωρίσουν από κοντά το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας και να βιώσουν την καθημερινότητα της γαλλικής οικογένειας.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες του Lycée Ambroise Paré κ.κ. Isabelle Eymon και Catherine Nabat σε συνεργασία με το σύλλογο Laval-Grèce οργάνωσαν πολλές δράσεις και επισκέψεις σε αξιοθέατα της περιοχής όπως: επίσκεψη στο κάστρο Saumour στις όχθες του ποταμού Λίγηρα (http://www.chateau-saumur.fr/), επίσκεψη στην εθνική σχολή ιππασίας Cadre Noir (http://www.ifce.fr/cadre-noir/) επίσκεψη στη  Lactopôle στο μουσείο γάλακτος και τυριού όπου πραγματοποιήθηκε και γευσιγνωσία τυριών (http://www.lactopole.com/fr/) και μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στον ιστορικό ιστό της πόλης Λαβάλ (https://www.laval53000.fr/).

Η επίσκεψη των μαθητών του ΓΕΛ Πολυγύρου στη Λαβάλ έκλεισε με μια πρόσκληση στο Δημαρχείο της πόλης όπου δόθηκε η ευκαιρία να μεταφερθεί το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννη Γιώργου στην κ. Josiane Derouet, αντιδήμαρχο Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Λαβάλ παρουσία του Προέδρου του Συλλόγου Λαβάλ-Ελλάς Serge Maillard και της Αντιπροέδρου κ. Helene Apchain, των υπευθύνων τοπικών συλλόγων που εμπλέκονται σε προγράμματα ανταλλαγής με τη Χαλκιδική, μαθητών και γονέων του Lycée Ambroise Paré. Οι Έλληνες μαθητές κέρδισαν τις εντυπώσεις όταν σε μια αυθόρμητη πρόσκληση της αντιδημάρχου Διεθνών Σχέσεων πήραν το λόγο και εξέφρασαν τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά τους για την εμπειρία της συμμετοχής τους στη σχολική ανταλλαγή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής εφόσον ενημερώθηκε για όλα τα πεπραγμένα της ανταλλαγής τόνισε: «Χαίρομαι που για μια ακόμη φορά προκύπτουν φανερά θετικά αποτελέσματα μέσω αυτής της αδελφοποίησης. Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής στέκεται αρωγός στην ουσιαστική φιλία που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ του Δήμου Λαβάλ και της Χαλκιδικής και. προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Λαβάλ για την θερμή υποδοχή των παιδιών μας. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω ξεχωριστά όλες τις οικογένειες που φιλοξένησαν τα παιδιά μας και που τους έδωσαν την ευκαιρία να έχουν από κοντά την εμπειρία της καθημερινότητας μαζί τους, μια εμπειρία που θα μείνει ανεξίτηλη στο πέρασμα του χρόνου. Γιατί οι αγαστές ανθρώπινες σχέσεις και η επικοινωνία των λαών βοηθούν στη δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων εμπιστοσύνης και αγάπης Τέλος ευχαριστώ τις καθηγήτριες συνοδούς για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης ανταλλαγής».