Skip to main content

Στον οινοτουρισμό επενδύει η Semeli - Το Aetheria Red στη Θεσσαλονίκη

Το Aetheria Red αποτελεί μια μίξη τριών διεθνών ποικιλιών, των Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon - Τα σχέδια της Semeli και οι νέες επενδύσεις.

Το Aetheria Red, τo νέο ερυθρό ξηρό του κρασί παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη το οινοποιείο Semeli.

Το κρασί αποτελεί μια μίξη τριών διεθνών ποικιλιών, των Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon. Η σοδειά είναι του 2015 ενώ το κρασί έχει παλαιώσει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και άλλους δώδεκα μήνες στη φιάλη. Το «αδερφάκι» του είναι το λευκό Aetheria, που κυκλοφορεί ήδη, και αποτελεί μια μίξη μαλαγουζιάς και chardonnay.

Το Aetheria Red ήρθε να προστεθεί στις 17 ετικέτες που παράγει ήδη το κτήμα Semeli, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1979 ως boutique οινοποιείο στη Σταμάτα της Αττικής. Το 2002 έκανε το μεγάλο άλμα και μεταφέρθηκε στη Νεμέα όπου μεγάλωσε την παραγωγή του, με επενδύσεις 12 εκατ. ευρώ μέχρι το 2017.

Τα καινούργια βήματα

Πλέον, η εταιρεία ετοιμάζεται να κάνει τα επόμενα της βήματα, με μια επένδυση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ η οποία εστιάζει σε τρεις τομείς: τον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου, τον οινοτουρισμό καθώς και την αγορά γης, όπως ανέφερε στη σημερινή επίσημη παρουσίαση του κρασιού, ο Λεωνίδας Νασιάκος, γενικός διευθυντής και οινολόγος.

Αρχικά, η Semeli θα επενδύσει με στόχο τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων της ώστε να αναβαθμιστεί η διαδικασία παραγωγής και αντίστοιχα η ποιότητα του οίνου.

Έπειτα, η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει στον οινοτουρισμό δημιουργώντας έναν ξενώνα δέκα δωματίων μέσα στο κτήμα. Παράλληλα θα λειτουργεί και τραπεζαρία-εστιατόριο μόνο για επισκέπτες όπου θα σερβίρονται γεύματα τα οποία θα δένουν αρμονικά με τα κρασιά του κτήματος. Ακόμα, οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν σε τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας, όπως ο τρύγος, απολαμβάνοντας έτσι μια συνολική εμπειρία γύρω από το κρασί. Ο ξενώνας έχει αρχίσει ήδη να κτίζεται και αναμένεται να είναι έτοιμος τον Μάιο του 2018.

«Το όραμα της Semeli είναι να δημιουργήσει έναν ισχυρό οινικό προορισμό στη Νεμέα, για Έλληνες και ξένους και να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του Κτήματος και των ετικετών της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελώντας ορόσημο στο χώρο του κρασιού», τόνισε με τη σειρά της η Μυρτώ Γιαννακοπούλου Σάλλα, μέτοχος και μέλος του Δ.Σ. της Semeli.

Τέλος, η Semeli θα εστιάσει στην αγορά γης. Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση διαχειρίζεται περίπου 1.200 στρέμματα, εκ των οποίων τα 300 είναι ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα συνεργαζόμενων αμπελουργών. Στόχος της εταιρείας είναι να διπλασιάσει την ιδιόκτητη γη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, γιατί όπως είπε ο κ. Νασιάκος, ο έλεγχος της πρώτης ύλης είναι σημαντικός για την ποιότητα του οίνου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Νασιάκος υπογράμμισε πως η εταιρία προσπαθεί να εντοπίσει αμπελοτόπια που θα δίνουν ξεχωριστά κρασιά.

Πέραν αυτών των στόχων όμως η εταιρεία σκοπεύει να διεισδύσει περισσότερο σε αγορές του εξωτερικού στις οποίες ήδη έχει παρουσία, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία. Συνολικά, η εταιρεία εξάγει τα κρασιά της σε 19 χώρες ανά τον κόσμο.

Ο τζίρος της Semeli διαμορφώθηκε το 2016 στα 3,6 εκατ. ευρώ ενώ για φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχει αυξήσει και τη δυναμική της παράγοντας συνολικά για το 2017 ένα εκατ. φιάλες κρασιού.