Skip to main content

Επίσημα στο ΣτΕ το ζήτημα ασύλου για τους Τούρκους αξιωματικούς

Τη σχετική απόφαση έλαβε η αρμόδια επιτροπή του ανωτάτου δικαστηρίου που έκρινε ότι στην υπόθεση τίθεται ζήτημα παραβίασης της Σύμβασης της Γενεύης.

Την υπόθεση ασύλου στον Τούρκο στατιωτικό θα εκδικάσει και επίσημα το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τη σχετική απόφαση έλαβε η αρμόδια επιτροπή του ανωτάτου δικαστηρίου που έκρινε ότι στην υπόθεση «τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της ερμηνείας των διατάξεων του άρθρου 1ΣΤ της Συμβάσεως της Γενεύης του 1951 «περί της νομικής καταστάσεως των προσφύγων» και του άρθρου 12 παρ. 2 περ. β’ της οδηγίας 2011/95/ΕΕ που ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το π.δ/μα 141/2013, καθώς επίσης και της ερμηνείας του άρθρου 64 του ν. 4375/2016 σχετικά με την προβλεπόμενη σε αυτό ενδοστρεφή δίκη».

Η ίδια απόφαση θα έχει ισχύ και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα έχει πιλοτικό χαρακτηρά καθώς θα εισηχθή ως πρότυπη δίκη στο δικαστήριο, όπως ορίζει ο ν. 3900/10.

Σημειώνεται ότι αίτημα για τη συζήητηση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν υποβάλει οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού, καθηγητές Σταύρος Τσακυράκης και Νίκος Αλιβιζάτος, αλλά και ο Βασίλης Παδαδόπουλος εκ μέρους της νομικής διεύθυνσης του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες.

Για την ερχόμενη εβδομάδα έχει οριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης.