Skip to main content

Επίπληξη Ερντογάν σε Μέρκελ για τον όρο «ισλαμιστική τρομοκρατία»

Η έκφραση μας λυπεί καθώς το Ισλάμ και η τρομοκρατία δεν μπορούν να συνδέονται δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας

Τη διαφωνία του με την χρήση του όρου «ισλαμιστική τρομοκρατία» για την περιγραφή των επιθέσεων που διαπράττουν τζιχαντιστικές οργανώσεις εξέφρασε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επέπληξε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ όταν τον χρησιμοποίησε στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου των δύο ηγετών στην Άγκυρα.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντησή της με τον Τούρκο πρόεδρο, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε τον όρο «ισλαμιστική τρομοκρατία» μεταξύ των θεμάτων για τα οποία συζήτησαν στις συνομιλίες τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αντέδρασε αμέσως.

«Η έκφραση "ισλαμιστική τρομοκρατία" μας λυπεί βαθιά. Μια τέτοια έκφραση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, δεν είναι δίκαιο. Διότι το Ισλάμ και η τρομοκρατία δεν μπορούν να συνδέονται» τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Η λέξη "Ισλάμ" σημαίνει "ειρήνη". Επομένως, όταν βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη δύο λέξεις που παραπέμπουν στην ειρήνη και στην τρομοκρατία, αυτό στεναχωρεί τους πιστούς αυτής της θρησκείας του Ισλάμ».

«Να μην το χρησιμοποιούμε αυτό, σας παρακαλώ, διότι όταν αυτό γίνεται, θα είμαστε υποχρεωμένοι να αντιτασσόμαστε. Εάν παραμείνουμε σιωπηλοί, αυτό θα σημαίνει ότι την αποδεχόμαστε. Εγώ, ως μουσουλμάνος, ως μουσουλμάνος πρόεδρος, δεν μπορώ να το αποδεχθώ» κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.