Skip to main content

Πιέζουν για κούρεμα στο αφορολόγητο οι Θεσμοί-Νέα συνάντηση το Σάββατο

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζητούν να υπάρξει μια παραλλαγή του παλαιότερου συστήματος με μειωμένο αλλά σταθερό αφορολόγητο.

Σε νέα συνάντηση το Σάββατο θα συζητηθεί εκ νέου το φορολογικό, το οποίο βρέθηκε σήμερα στο μικροσκόπιο των θεσμών.

Η συνάντηση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος ολοκληρώθκε μετά τις 21.00.  

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου, «έθεσαν και οι θεσμοί τις δικές τους προτάσεις για το φορολογικό».

Σύμφωνα με κoρυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου στο τραπέζι παραμένει η ελληνική πρόταση για καθιέρωση τεσσάρων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος: 22% έως τις 25.000 ευρώ , 32% για 25.000 ως 30.000 ευρώ, 42% από 30.000 ευρώ και ως 60.000 ευρώ και 50% για μεγαλύτερα ποσά.

Πληροφορίες επίσης θέλουν οτι οι θεσμοί επιμένουν σε ένα αφορολόγητο για όλους, μέτρο που αν εφαρμοστεί εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση στο μισό του αφορολογήτου για όσους το δικαιούνται εις ολόκληρο. Το σημερινό έμμεσο αφορολόγητο των 9.545 ευρώ προκύπτει από έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ και φθίνει όσο αυξάνεται το εισόδημα, κατά 100 ευρώ από τα 21.000 ευρώ και πάνω, μέχρι να εξαλειφθεί στα εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζητούν να υπάρξει μια παραλλαγή του παλαιότερου συστήματος με μειωμένο αλλά σταθερό αφορολόγητο, σε επίπεδα μεταξύ 6.000 - 8.000 ευρώ.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί ζητούν, εναλλακτικά, να μειωθεί η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που χορηγείται σε μισθωτούς και συνταξιούχους και οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο έως τα 9.500 ευρώ.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου με τους εκπροσώπους των πιστωτών (παρουσία του υπουργού Οικονομικών), με θέμα το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.

Το οικονομιμό επιτελείο θα έχει σειρά συναντήσεων με τους θεσμούς και αύριο Παρασκευή, ενώ στο επικέντρο θα βρεθούν χρηματοπιστωτικά ζητήματα, τα κλειστά επαγγέλματα και η σύσταση νέου φορέα δημοσίων εσόδων.

Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς διαμορφώνεται ως εξής:

11.00 Χρηματοπιστωτικά

14.30 Ανταγωνιστικότητα/ κλειστά επαγγέλματα

18.00 Νέος φορέας δημοσίων εσόδων