Skip to main content

Επιμένει στις προκλήσεις ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα για την ΑΟΖ

Νέα ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Δικαίωμά μας να ζητάμε πληροφορίες από την Αθήνα για τις έρευνες στο Ιόνιο, είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

«Δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας» δήλωσε σήμερα, σε προκλητικό τόνο, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, επιβαρύνοντας έτσι τις ήδη τεταμένες ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Η παραπάνω αναφορά του Αλβανού ηγέτη ήταν η απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κίνηση των Τιράνων να ζητήσουν από την Αθήνα να τροποποιηθεί το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με την αιτιολογία παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα.

«Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς», τόνισε ο ίδιος.

Επιπλέον, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στην Ελλάδα για τη συμμετοχή του κόμματος των Τσάμηδων, PDIU, στον κυβερνητικό συνασπισμό που ηγείται, τόνισε : «Ως προς το θέμα αυτό, όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του Κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς».

Σημειώνεται, ότι ο Ράμα, προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα.

Απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η πολιτική ηγεσία της φίλης και γείτονος χώρας διολισθαίνει, λόγω και έργω, καθημερινά» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, και πρόσθεσε πως «η επιστροφή στη λογική και στο σεβασμό της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».