Skip to main content

Επιμένει ο άγριος χιονιάς - Προβλήματα σε όλη τη χώρα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ορισμένα νησιά. -18 βαθμούς Κελσίου έδειξε το θερμόμετρο στη Φλώρινα. Αποκλεισμένοι δρόμοι σε Λάρισα.

Στην «κατάψυξη» βρίσκεται και σήμερα η χώρα, με τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές να παραμένει κάτω από το μηδέν, δημιουργώντας πληθώρα προβλημάτως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν τα νησιά Αλόννησος και Σκόπελος, αλλά και ο δήμος Κύμης- Αλιβερίου στην Εύβοια, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τη σφοδρή χιονόπτωση.

Στην Αλόννησο το χιόνι έφτασε τα δύο μέτρα, ενώ στο Πατητήρι, την πρωτεύουσα του νησιού έφτασε το ενάμιση μέτρο. Το γεγονός έχει καταστήσει αδύνατες τις μετακινήσεις, ενώ την ίδια ώρα ολόκληρο το νησί παραμένει χωρίς ρεύμα για τρίτη ημέρα.









Ανάλογη η κατάσταση και στην Σκόπελο, με το χιόνι να φτάνει στη Χώρα το ένα μέτρο και τις μετακινήσεις να είναι εξαιρετικά δύσκολες.





Προβλήματα λόγω του χιονιά και στις Οινούσσες

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών στις Οινούσσες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Οινουσσών Στέφανο Βογιατζή, λόγω του χιονιά, το νησί παραμένει χωρίς σταθερή τηλεφωνία για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.




Από το πρωί οι δρόμοι να είναι αδιάβατοι, τόσο για πεζούς, όσο και για οχήματα, ενώ αποκλεισμένες παραμένουν οι καλόγριες του μοναστηριού.

«Εδώ και τέσσερις μέρες φωνάζουμε και κανείς δεν μας δίνει σημασία. Είμαστε χωρίς τηλέφωνα, οι δρόμοι και τα σχολεία είναι κλειστά, οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στις μάντρες τους, οι καλόγριες έχουν αποκλειστεί στο μοναστήρι. Αν ακούει κάποιος ας μας βοηθήσει», δήλωσε ο δήμαρχος Οινουσσών στην ιστοσελίδα politischios.gr.

Όσον αφορά στην Κύμη, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ενεργοποίησε τη συνεργασία με τον στρατό που διαθέτει μηχανήματα έτσι ώστε να γίνονται άμεσες παρεμβάσεις, κυρίως στη διάνοιξη των δρόμων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, τα προβλήματα εντοπίζονται στο τμήμα Μετόχι- Κύμη, στους ορεινούς όγκους της Κύμης και τον ορεινό όγκο Κονιστρών, καθώς επίσης και σε ένα τμήμα του δρόμου Αυλωνάρι-Οκτανιά. Στα συγκεκριμένα τμήματα, παρά τις παρεμβάσεις από μηχανήματα της Περιφέρειας, δεν ήταν δυνατή, λόγω της χιονοθύελλας, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας, γεγονός που οδήγησε την Περιφέρεια να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.





Στα υπόλοιπα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, στη Βοιωτία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα, και τη Φωκίδα δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα και όλοι οδικοί άξονες της Περιφέρειας παραμένουν ανοιχτοί με εξαίρεση μικρούς επαρχιακούς δρόμους.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν και στην ηπειρωτική Μαγνησία με τον υδράργυρο στο Πήλιο να έχει κατρακυλήσει στους -13 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια έπεσαν και στα ορεινά της Ρόδου, φαινόμενο σπάνιο για το νησί.

Στα λευκά Λέσβος και Χίος

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της Λέσβου.



Σε όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Συνεργεία του δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επιχειρούν προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στους δρόμους.

Ισχυρή χιονόπτωση πλήττει από τα ξημερώματα και τον Άη Στράτη όπου έχουν δημιουργηθεί έντονα προβλήματα στις μετακινήσεις, ακόμα και μέσα στον οικισμό του νησιού.

Από τα ξημερώματα χιονίζει και σε όλη τη βόρεια Χίο. Σύμφωνα με το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στις οδούς:



- Χίου - Καρδαμύλων, από το ύψος του Θόλους και βορειότερα.
- Χίου - Βολισσού, μετά από το από το Αίπος.
- Χίου - Αυγωνύμων, από το ύψος των Καρυών μέχρι και τα Αυγώνυμα.

Στην Κρήτη χιόνια έπεσαν μέχρι και τις βόρειες παραλίες του νησιού, ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται σε πολλές περιοχές, μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.







Αποκλεισμένα χωριά στο Λασίθι

Με το πρώτο φως της ημέρας βγήκαν στους… δρόμους γκρέιντερ και μηχανήματα της Περιφέρειας και των δήμων προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Λασίθι όπου παραμένουν από χθες αποκλεισμένα χωριά και οικισμοί.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα χωριά: Ζένια, Αμύγδαλοι, Μέσα Ποταμοί και Έξω Ποταμοί.

Θερμοκρασίες υπό το μηδέν στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Φλώρινα η θερμοκρασία έφθασε τους -19 βαθμούς, στο Νευροκόπι τους -16, στην Καστοριά τους -13, στην Κοζάνη τους -12, στις Σέρρες τους -11, στην Αλεξανδρούπολη τους -10 και στη Θεσσαλονίκη το πρωί τους -8 βαθμούς Κελσίου. Σε πολλά σημεία της βόρειας Ελλάδας είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.



Στα Ιωάννινα η Πολιτική Προστασία Ηπείρου έριξε το τελευταίο τριήμερο 500 τόνους αλάτι για να κρατήσει ανοικτούς τους δρόμους, ενώ στη λίμνη των Ιωαννίνων πάγωσαν τμήματα στις όχθες. Στο Μέτσοβο το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε -15 βαθμούς, ενώ στην Κόνιτσα, τα Τζουμέρκα και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων -12.

Στην Πτολεμαΐδα, η θερμοκρασία έπεσε στους -12 βαθμούς. Η βλάβη  στις μονάδες του Ατμοηλεκτρικού σταθμού Καρδιάς της ΔΕΗ,  που είχε αφήσει χωρίς θέρμανση τους κατοίκους   αποκαταστάθηκε  και σταδιακά  ομαλοποιείται  η παροχή θέρμανσης της πόλης.

Παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες στη Λάρισα



Συνθήκες ολικού παγετού επικρατούν στην πόλη της Λάρισας, όπου το θερμόμετρο τις πρώτες πρωινές ώρες έδειξε -8 βαθμούς Κελσίου.

Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης είναι ανοιχτοί, ωστόσο σε κάποιες συνοικίες οι δρόμοι παραμένουν παγωμένοι, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Με απόφαση του δήμου Λάρισας γίνεται ρίψη άλατος σε όλα τα σχολεία, ενώ η λειτουργία τους για αύριο θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Παγετός επικρατεί και στον υπόλοιπο νομό Λάρισας, ενώ κλειστή παραμένει και σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομίας, η επαρχιακή οδός Ελάφου - Σκλήθρου της Αγιάς Λάρισας, αλλά και η επαρχιακή οδός Καλλιπεύκης, από 1ο έως 12ο χλμ, με όρια με το Νομό Πιερίας, του δήμου Τεμπών.

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στα εξής σημεία του νομού Λάρισας:

- Δήμος Αγιάς * ΕΠ. Ο. Aγιόκαμπου - Σκλήθρου. * Επ. Ο. Καλαμακίου - Ελάφου. * Επ. Ο. Δήμητρας - Ανατολής. * Επ. Ο Καρίτσας - Κόκκινου Νερού.
- Δήμος Ελασσόνας * Επ. Ο Ολυμπιάδας - Καρυάς.
- Δήμος Τεμπών * Επ. Ο Συκουρίου - Σπηλιάς (μέχρι τη Σπήλια) * Επ. Ο Γόννων - Καλλιπεύκης. * Επ. Ο Καλλιπεύκης - Καρυάς.

Στα Τρίκαλα σημειώθηκαν θερμοκρασία έως και -17 βαθμούς, ενώ η Περιφέρεια δίνει μάχη για να κρατηθούν ανοικτοί οι δρόμοι.

Παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στην Πελοπόννησο, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας και της Κορινθίας.

Στην Αχαΐα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων μέχρι αύριο το πρωί για λόγους ασφαλείας, στη νέα εθνική οδό Αθηνών- Πατρών και στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου- Πατρών.

Παγετός επικρατεί στην ορεινή Ναυπακτία, όπου γίνονται ρίψεις αλατιού για να καταστούν προσπελάσιμοι οι δρόμοι.

Στην Αττική, κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι προς Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω, η περιφερειακή Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τον 'Αγιο Πέτρο και η λεωφόρος Φυλής, από τη Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια. Επίσης απαγορεύεται, από χτες το βράδυ,η κίνηση των φορτηγών στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, μετά τα Βίλια, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Αλυσίδες πρέπει να έχουν τα οχήματα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.