Skip to main content

Επιμελητήριο Δράμας: Φορέας ανάπτυξης και συνεργασίας

Έντονη είναι η παρουσία του επιμελητηρίου Δράμας ως φορέα διασυνοριακής συνεργασίας με την ένταξή του στο Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιφερειών(ΣΕΣΠ).
Γράφει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης

Έντονη είναι η παρουσία του επιμελητηρίου Δράμας ως φορέας διασυνοριακής συνεργασίας με την ένταξή του στο Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιφερειών(ΣΕΣΠ). Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης είναι εκλεγμένος αντιπρόεδρος του ΣΕΣΠ, ενώ ένα ακόμη στέλεχος του Επιμελητηρίου Δράμας είναι εκλεγμένο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΣΠ.

Η Ευρωπεριoχή Νέστος- Μέστα είναι ένα δημιούργημα του Επιμελητηρίου Δράμας που ξεκίνησε σαν ιδέα υποστήριξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τη γειτονική Βουλγαρία κι έχει εξελιχθεί σήμερα σε μια οργανωμένη μορφή διασυνοριακής συνεργασίας, πρότυπο στη χερσόνησο  του. 

Παράλληλα έχοντας αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε αυτό τον τομέα έχει καταφέρει να αποκτήσει θέση συμβούλου τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ παρέχει υποστήριξη σε άλλους θεσμοθετημένους φορείς της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συμβάλει στην εξασφάλιση προγραμμάτων διεύρυνσης.

Η δράση του Επιμελητηρίου όμως επικεντρώνεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στην υποστήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων του νομού. Έχοντας την κατάλληλη υποδομή και  εξειδικευμένο στελεχιακό επιτελείο, παρουσιάζεται έτoιμo vα υποστηρίξει κάθε ιδιαίτερη πρωτοβουλία, κάθε συστηματική προσπάθεια με τov κάθε επιχειρηματία που ενδιαφέρεται vα επενδύσει στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κατεξοχήν κλάδος της οικονομικής ζωής της Δράμας τον οποίο υποστηρίζει το Επιμελητήριο είναι αυτός της Μεταποίησης. Στο νομό δραστηριοποιούνται μεγάλες και γνωστές επιχειρήσεις μεταποίησης καθώς και ένας μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων τις οποίες απασχολεί η εξασφάλιση νέων επενδύσεων, η εισαγωγή νέας σύγχρονης τεχνολογίας, η ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού κ.ο.κ. Στην κατεύθυνση αυτή το Επιμελητήριο αναθέτει μελέτες που βοηθούν την Βιομηχανία, την μεταποίηση και την επιχειρηματικότητα ενώ προωθεί και την εξαγωγική δραστηριότητα του νομού. Προβάλει τον Νομό, καλεί ξένες αποστολές για να γνωρίσουν τα προϊόντα και τους επιχειρηματίες της Δράμας και διοργανώνει αποστολές σε άλλες χώρες για προβάλει και να προωθήσει τα προϊόντα. Επίσης  συνεργάζεται στενά με τις τοπικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στο κτήριο του Επιμελητηρίου στεγάζονται ακόμα δυο φορείς υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων. Ο πρώτος είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα που έχει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της περιοχής προσφέροντας εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα και καλύπτει ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν οι εμπορικές τράπεζες. Ο άλλος φορέας, του οποίου στεγάζεται παράρτημα, είναι ο «ΔΕΣΜΟΣ Α.Ε.» ο οποίος λειτουργεί  σαν ενδιάμεσος φορέας υποστήριξης των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων της Περιφέρειας.

Τέλος το Επιμελητήριο Δράμας είναι το μοναδικό Ελληνικό επιμελητήριο που ανήκει σε δίκτυο 28 επιμελητηρίων της Ευρώπης που βρίσκονται κατά μήκος των εξωτερικών της συνόρων. Το δίκτυο αυτό συμμετέχει σε πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στηρίζει τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις των περιοχών, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που εγκυμονούν από τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Διεύρυνσης και συγχρόνως να κεφαλαιοποιήσουν στις ευκαιρίες και τα οφέλη που προσφέρει η διευρυμένη και μεγάλη αγορά.