Skip to main content

Επικουρικές που μοιάζουν με φιλοδώρημα για 260.000 συνταξιούχους

Νέα ψυχρολουσία περιμένει τους συνταξιούχους αρχές Νοεμβρίου, λόγω της επόμενης παρακράτησης αναδρομικών, αλλά και των μειώσεων.

Νέο σοκ περιμένει 260.000 συνταξιούχοι που θα δουν τις επικουρικές τους συντάξεις να είναι μειωμένες, λόγω των μειώσεων αλλά και λόγω της παρακράτησης των αναδρομικών.

Η επικουρική που θα λάβουν πολλοί συνταξιούχοι θα μοιάζει με φιλοδώρημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, όπου συνταξιούχος με επικουρική της τάξης των 135, 57 πήρε, λόγο των μειώσεων, επικουρική της τάξης των 66,80 ευρώ τον Σεπτέμβριο αλλά στις 2 Νοεμβρίου θα λάβει 16,80 ευρώ, καθώς θα κρατηθούν 50 ευρώ από τα αναδρομικά. Αυτό το ποσό θα λαμβάνει και τους επόμενους δύο μήνες (Δεκέμβριο και Ιανουάριο) καθώς θα συνεχιστεί η παρακράτηση.

Σημειώνεται ότι οι μειώσεις στις επικουρικές έγιναν αναδρομικά από τον Ιούνιο, ωστόσο θα αρχίσουν να παρακρατούνται από το Νοέμβριο με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ. Έτσι, στις μειώσεις στις επικουρικές που σε ορισμένες περιπτώσεις έφθασαν και το 50% θα προστεθεί και η παρακράτηση που φθάνει τα 50 ευρώ.

Στην επιστολή Κατρούγκαλου προς όλους τους συνταξιούχους αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δεδομένου ότι η νέα (μειωμένη) επικουρική σύνταξη όπως προβλέπει ο νόμος 4387/2016 έπρεπε να αρχίζει να καταβάλλεται από την 1η Ιουνίου, υπάρχουν αναδρομικές παρακρατήσεις, ίσες με τη διαφορά της νέας από την παλιά επικουρική σύνταξη, για τους μήνες από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα. Ωστόσο, το ποσό της μηνιαίας παρακράτησης των αναδρομικών που θα σας κρατείται κάθε μήνα περιορίζεται στα 50 ευρώ, εφόσον η νέα σας επικουρική σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ, πράγμα που συμβαίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις».

Όσοι –λίγοι– παίρνουν πάνω από 500 ευρώ επικουρική θα έχουν μεγαλύτερη αναδρομική μείωση καθώς θα τους γίνεται κράτηση 10%, δηλαδή 60 ευρώ στα 600, 70 ευρώ στα 700 κ.λπ.