Skip to main content

Επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν με επίκεντρο τον πόλεμο στη Συρία

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στην περιοχή - Αναμένεται να συναντηθούν τον Ιούλιο

Η Συρία, αλλά και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Παράλληλα, συζήτησαν για την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G-20 στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση του υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να τερματιστεί η βία», στην Συρία και συζήτησαν την συνεργασία των δύο χωρών στην μάχη ενάντια σε ισλαμιστές μαχητές σε όλη την Μέση Ανατολή.

«Η συνομιλία ήταν πολύ καλή και περιλάμβανε την συζήτηση για δημιουργία ζωνών ασφαλείας και αποκλιμάκωσης για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης για ανθρωπιστικούς και άλλους λόγους», τόνισε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον θα στείλει την Τετάρτη ή την Πέμπτη εκπρόσωπό της στις συνομιλίες που διεξάγονται για την Συρία στην Αστάνα.

Αυτή ήταν η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού και του Ρώσου προέδρου, μετά από την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά αεροπορικής βάσης της Συρίας, τον περασμένο μήνα.