Skip to main content

Επικίνδυνα τα σολάριουμ προειδοποιεί η Κομισιόν

Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία κρύβουν τα σολάριουμ καθώς τουλάχιστον ένα στα επτά δεν λειτουργεί μέσα στα όρια ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία κρύβουν τα σολάριουμ  καθώς τουλάχιστον ένα στα επτά  δεν λειτουργεί μέσα στα όρια ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτεταμένη έρευνα σε 10 κράτη-μέλη  της ΕΕ κατά την διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν εξονυχιστικά περισσότερα από 500 κρεβάτια σολάριουμ σε 300  spa, γυμναστήρια και στούντιο για τεχνητό μαύρισμα (tanning salons) φανερώνει ότι  αφενός σε πολλές περιπτώσεις η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος αλλά και να επιταχύνεται  τρομακτικά η πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.

Και άλλοι κίνδυνοι παραμονεύουν στα σολάριουμ

Αυτή η ατασθαλία ωστόσο δεν είναι-δυστυχώς- η μόνη που εντοπίστηκε. Σύμφωνα με την σχετική έρευνα σε πολλά σολάριουμ επιτρέπεται η χρήση τους και σε άτομα κάτω των 18 ετών (που κανονικά απαγορεύεται-άλλωστε οι φθορές τις οποίες προκαλεί ο ήλιος είναι αθροιστικές και πιο επικίνδυνες όταν γίνονται σε νεαρή ηλικία), ενώ από τον χώρο των σολάριουμ απουσιάζουν και κάθε είδους έντυπα  πληροφόρησης του κοινού για τις βλαβερές παρενέργειες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Τα ευρήματα αυτά οδηγούν την  Κομισιόν να θεσπίσει νέες οδηγίες  αφαλούς χρήσεις για τα σολάριουμ. Παράλληλα, συμβουλεύει τους καταναλωτές  να ελέγχουν ποια πρέπει να είναι η διάρκεια παραμονής τους στο κρεβάτι του σολάριουμ ανάλογα με τον φωτότυπό τους (την απόχρωσή της επιδερμίδας τους) και να χρησιμοποιούν προστατευτικό κάλυμμα για τα μάτια καθώς σοβαροί κίνδυνοι εγκυμονούν και για τα μάτια από την UV ακτινοβολία.  Επίσης συστήνεται η αποφυγή της χρήσης σολάριουμ σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Πού είναι δημοφιλή τα σολάριουμ

Τα solarium είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις χώρες της Κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπου η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Και στην χώρα μας ωστόσο υπάρχουν αρκετοί φαν του σολάριουμ που το χρησιμοποιούν κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες και την άνοιξη ώστε να έχουν τροπικό μαύρισμα προτού αρχίσει η θερινή σεζόν.