Skip to main content

Επικίνδυνο να φοράς κιπά στο Βερολίνο;

Τρεις Μουσουλμάνοι επιτέθηκαν στο Βερολίνο σε δυο νεαρούς επειδή φορούσαν την εβραϊκή κιπά στο κεφάλι

Μια κιπά που τους χάρισαν Ισραηλινοί φίλοι αποφάσισαν να φορέσουν στο κεφάλι δυο νεαροί στο Βερολίνο. Το χαρακτηριστικό εβραϊκό καπελάκι εξόργισε όμως έναν Άραβα που δεν δίστασε να βγάλει τη ζώνη του και να χτυπήσει τον έναν από τους δυο φωνάζοντας «Εβραίε». Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο το οποίο προβλήθηκε από την εφημερίδα Bild προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

H επίθεση στην ανερχόμενη συνοικία της γερμανικής πρωτεύουσας Πρεντσλάουερ Μπεργκ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντισημιτικών επιθέσεων προσδίδοντας ωστόσο μια νέα διάσταση. Ο Γιόζεφ Σούστερ, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων στη Γερμανία ελπίζει το βίντεο να βοηθήσει την αστυνομία ώστε να συλληφθεί ο δράστης.

Οι δυο φίλοι ηλικίας 21 και 24 χρόνων αραβικής καταγωγής, ο ένας Γερμανός και ο άλλος Ισραηλινός, περπατούσαν απλά στο δρόμο όταν τρεις άνδρες τους επιτέθηκαν φραστικά. Ο Άνταμ, ο ένας από τα δυο θύματα, ο οποίος δεν ήθελε να πει το επώνυμο του, μιλώντας αργότερα στην Deutsche Welle ανέφερε: «Ήταν η πρώτη φορά που φόρεσα μια κιπά στο κεφάλι» εξηγώντας πως δεν είναι Εβραίος απλά Ισραηλινός πολίτης. Παρόλο που τον είχαν προειδοποιήσει να μην την φορέσει δημόσια, ο ίδιος το έπραξε θέλοντας να αποδείξει πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι ίδιοι δεν προκάλεσαν ωστόσο η διένεξη κλιμακώθηκε όταν ο φίλος του ζήτησε από τους τρεις άνδρες να σταματήσουν να τους προσβάλλουν. «Εξαγριώθηκαν και ήρθαν προς το μέρος μου» λέει. Τότε ο ένας άνδρας ξεκίνησε να τον χτυπά με τη ζώνη του. Μια περαστική μπήκε ανάμεσά τους. Δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Καταδίκη και από το Κεντρικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων

Ο αριθμός των αντισημιτικών επιθέσεων έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία. Μόνο πέρυσι στο Βερολίνο σημειώθηκαν 950 περιστατικά. «Οι Εβραίοι θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς στη χώρα μας. Θα πρέπει να τους προστατεύσουμε» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μαας. «Οι εικόνες αυτές είναι ανυπόφορες και ντροπιαστικές για την πόλη μας» δήλωσε στην Deutsche Welle o Ραήντ Σάλεχ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο τοπικό κοινοβούλιο του Βερολίνου. Ο Σάλεχ γεννήθηκε στη Δυτική

Όχθη του Ιορδάνη και τάσσεται υπέρ της συμφιλίωσης μεταξύ Εβραίων και Μουσουλμάνων. Παρόμοια είναι η άποψη του Αϊμάν Μαζιέκ, πρόεδρου του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων στην Γερμανία. «Με εξοργίζουν τέτοιου είδους περιστατικά βίας» έγραψε στο twitter και συμπλήρωσε πως «ο αντισημιτισμός δεν μπορεί να έχει θέση ούτε ενός χιλιοστού σε εμάς».

Σοκ στο Βερολίνο και όχι μόνο

Σοκαρισμένοι δηλώνουν στην Deutsche Welle και οι κάτοικοι της περιοχής. H συνοικία Πρεντσλάουερ Μπεργκ θεωρείται μια προοδευτική, εναλλακτική συνοικία στην οποία τα τελευταία χρόνια μετακομίζουν άνθρωποι με υψηλότερα εισοδήματα.

Οι δυο νεαροί μπορεί τελικά να μην τραυματίστηκαν ωστόσο το βίντεο σοκάρει όχι μόνο τους κατοίκους του Βερολίνου αλλά ολόκληρης της Γερμανίας. Το ένα από τα δυο θύματα έτρεξε πίσω από τους επιτιθέμενους και στο βίντεο ακούγεται στο βάθος να λέει: «Εβραίος ή μη Εβραίος θα πρέπει να το αποδεχθείς».

Μαξιμιλιάνε Κόσικ / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle