Skip to main content

Επικίνδυνα φυτοφάρμακα: Δεν είναι μόνο η Σταυρούπολη!

«Υπάρχουν κι άλλα κτήρια με επικίνδυνα φυτοφάρμακα στη Θεσσαλονίκη», είπε η αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού ΠΚΜ, Βούλα Πατουλίδου

«Δεν είναι μόνο τα φυτοφάρμακα που υπάρχουν σε κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Σταυρούπολη, αλλά ανάλογες αποθήκες με ομοίως επικίνδυνα απόβλητα υπάρχουν κι άλλες στη Θεσσαλονίκη, όπως για παράδειγμα στο κτήριο του απεντομωτηρίου στην περιοχή του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ)».

Αυτό αποκάλυψε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της μητροπολιτικής επιτροπής Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκε το θέμα των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων στο κτήριο της Σταυρούπολης, που... κληρονόμησε η Περιφέρεια από την πρώην Νομαρχία και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η κ. Πατουλίδου είπε ότι κακώς έλαβε τέτοια έκταση το θέμα της επικινδυνότητας των φυτοφαρμάκων που βρίσκονται στο συγκεκριμένο κτήριο, από τη στιγμή που νόμιμες αποθήκες φυτοφαρμάκων γνωστών εταιριών υπάρχουν σε διάφορα σημεία στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Και επίσης ότι όμοια απόβλητα βρίσκονται και στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο κτήριο του απεντομωτηρίου στην περιοχή του ΟΛΘ.

Η κ. Πατουλίδου πάντως είπε πως οι διαδικασίες απομάκρυνσης έχουν αρχίσει και μάλιστα μαζί με τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα στο κτήριο της Σταυρούπολης θα απομακρυνθούν και τα υπόλοιπα.

Οι συγκεκριμένες αποθήκες ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και πλέον έχει δρομολογηθεί η ασφαλής μετακίνηση των ποσοτήτων, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας, για διαχείριση και καταστροφή στο εξωτερικό. Αυτό βέβαια μεγαλώνει το κόστος της όλης διαδικασίας. Ο διαγωνισμός είπε η κ. Πατουλίδου προχωράει και μάλιστα λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα, η Περιφέρεια εξετάζει το ενδεχόμενο να εμπλακεί και η Πολιτική Προστασία προκειμένου να επισπευστεί ό,τι πρέπει να γίνει.

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σαρόπουλος, δήλωσε ότι το καθαρό βάρος των φυτοφαρμάκων στο κτήριο της Σταυρούπολης είναι 800 κιλά από τους πέντε τόνους φυτοφαρμάκων που αναφέρονται στις εν λόγω διαδικασίες ότι υπάρχουν στο κτήριο. Το μεγαλύτερο βάρος είναι άδειες φιάλες που θεωρούνται ρυπασμένες γιατί μέσα έχουν υπολείμματα. Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει ψηφιστεί εδώ και δυο εβδομάδες νέος νόμος, ο οποίος προβλέπει ότι η κατοχή ληγμένων φυτοφαρμάκων δεν είναι στις δεσμεύσεις οι οποίες επισείουν κυρώσεις, ενώ τόνισε πως μετά την πενταετία συνήθως φεύγει η δραστικότητα των φυτοφαρμάκων.

Ωστόσο, είπε ότι εννέα φιάλες βάρους 680 γραμματίων η καθεμιά έχουν εμφανίσει διάβρωση και κρίνονται πολύ επικίνδυνες. Οι άλλες συσκευασίες, σύμφωνα με τον κ. Σαρόπουλο είναι άθικτες. Η υπηρεσία της Περιφέρειας ζήτησε να γίνουν εργασίες μόνωσης του κτιρίου όπου είναι αποθηκευμένες οι φιάλες, ενώ όπως αναφέρθηκε η χρήση της ουσίας που περιέχεται στα φυτοφάρμακα έχει απαγορευτεί παγκοσμίως από το 2006, διότι χαρακτηρίζεται θανατηφόρα... «Έχουμε θρηνήσει συναδέλφους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τέτοιες ουσίες. Από εμάς εξαρτάται να το διαχειριστούμε υπεύθυνα», τόνισε ο κ. Σαρόπουλος.

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το θέμα εξαιρετικά σοβαρό ως πρόβλημα που απειλεί τη δημόσια υγεία, ενώ στο σύνολό τους οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις είπαν ότι επί χρόνια δεν πήρε κανείς την πρωτοβουλία να απομακρυνθούν αυτά τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα. Επίσης ζητήθηκαν εξηγήσεις για τη διαδικασία μεταφοράς και διαχείρισης των φυτοφαρμάκων στο εξωτερικό.

Φωτο αρχείου