Skip to main content

Επίκαιρη ερώτηση Νικολόπουλου για το ασφαλιστικό των δικηγόρων

Ρωτά τον υπουργό Εργασίας αν έχει αντιληφθεί ότι με τα φορολογικά μέτρα οδηγεί στην εξόντωση και εκτός επαγγέλματος τους δικηγόρους.

Με αφορμή το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, η οποία και θα συζητηθεί αύριο (Παρασκευή) στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Στην εν λόγω ερώτηση ο Ν. Νικολόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η επιβάρυνση του κάθε δικηγόρου με ποσοστό 38,5% επί του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο έρχεται σε συνέχεια του 26% φόρου από το πρώτο ευρώ, του ΦΠΑ 23%, της προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης 75% και 100%, του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, οδηγεί σε μηδενισμό του εισοδήματός του, την ώρα που πολλοί δικηγόροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ισχύουσες- συνεχώς αυξανόμενες- ασφαλιστικές εισφορές».

Τελειώνοντας υπογραμμίζει ότι «το σχέδιο νόμου, όπως είναι διατυπωμένο, ουσιαστικά οδηγεί στην έξοδο του μαχόμενου δικηγόρου από το επάγγελμα» και καλεί τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει:

α) Γιατί συνεχώς προχωρά στην λήψη αποφάσεων που καθιστούν την δικαιοσύνη απρόσιτη για το κοινό πολίτη και του στερεί ουσιαστικά την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν και

β) Αν έχει αντιληφθεί ότι με τα φορολογικά μέτρα και με το ασφαλιστικό νομοθέτημα, οδηγεί στην εξόντωση τους δικηγόρους και στην έξοδό τους από το επάγγελμα, καθώς αντικειμενικά τα έξοδα και οι κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ουσιαστικά υπερβαίνουν τα έσοδα.

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Νικολόπουλου

Θέμα: «Το σχέδιο νόμου, όπως είναι διατυπωμένο, ουσιαστικά οδηγεί στην έξοδο του μαχόμενου δικηγόρου από το επάγγελμα.»

«Το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό είναι απαράδεκτο για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και ιδίως για τους δικηγόρους. Σχεδιάστηκε στο... πόδι, χωρίς μελέτη, εντάχθηκαν όλοι οι κλάδοι μαζί και δεν διαπνέεται από πνεύμα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όλος ο νομικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό και σε μεγάλη αγωνία καθώς το προσχέδιο νόμου, που οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου.

Η επιβάρυνση του κάθε δικηγόρου με ποσοστό 38,5% επί του ετήσιο φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο έρχεται σε συνέχεια του 26% φόρου από το πρώτο ευρώ, του ΦΠΑ 23%, της προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης 75% και 100%, του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, οδηγεί σε μηδενισμό του εισοδήματός του, την ώρα που πολλοί δικηγόροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ισχύουσες- συνεχώς αυξανόμενες- ασφαλιστικές εισφορές.

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος ταυτίζεται με την θέση που έχει εκφράσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος εμμένει στην πάγια θέση του ΕΤΑΑ για τη διατήρηση της (οικονομικής και διοικητικής) αυτοτέλειας του ασφαλιστικού τους φορέα.

Αποφασισμένοι να απαντήσουν με τον ίδιο σκληρό τρόπο όσο και τα μέτρα που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο σε βάρος του νομικού κόσμου, εμφανίζονται οι δικηγόροι.

Στόχος τους είναι να μην περάσει το νέο Ασφαλιστικό καθώς θα αποτελέσει "ταφόπλακα" για τον κλάδο, ιδίως για τους νέους, λόγω της υψηλής και δυσβάστακτης φορολόγησή τους. Οι δικηγόροι όλοι της χώρας προσανατολίζονται ήδη σε καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους επ' αορίστου και σε άλλες δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως καταλήψεις των Δικαστικών Μεγάρων κ.ά. που φτάνουν μέχρι και το "λουκέτο" στο Δικαστικό Μέγαρο.

Τέλος, την αντίθεσή του στη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το διαθέσιμο εισόδημα διατυπώνει ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικός Σύλλογος, κάνοντας λόγο για ταφόπλακα στη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι γιατροί με μηχανικούς και νομικούς που ξεκινούν κοινές δράσεις κατά του νομοσχεδίου.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

1. Έχετε αντιληφθεί ότι με τα φορολογικά μέτρα και με το ασφαλιστικό νομοθέτημα, οδηγεί στην εξόντωση τους δικηγόρους και στην έξοδό τους από το επάγγελμα, καθώς αντικειμενικά τα έξοδα και οι κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ουσιαστικά υπερβαίνουν τα έσοδα;

2. Γιατί συνεχώς προχωράτε στην λήψη αποφάσεων που καθιστούν την δικαιοσύνη απρόσιτη για το κοινό πολίτη και του στερείτε ουσιαστικά την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν»;