Skip to main content

Επίκαιρη ερώτηση Καράογλου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης

Τη λήψη μέτρων για την άρση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης ζητεί ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου.
Τη λήψη μέτρων για την άρση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης ζητεί ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου.

Σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο κ. Καράογλου επισημαίνει ότι για άλλη μια χρονιά η Θεσσαλονίκη θα μείνει χωρίς ακτοπλοϊκές συνδέσεις παραμονές του καλοκαιριού. Παράλληλα, σημειώνει ότι οι προοπτικές για την προσθήκη δρομολογίων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι αρνητικές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την τρέχουσα χρονιά, δεν θα δρομολογηθεί ούτε καν το ταχύπλοο που εξυπηρετεί τις μετακινήσεις προς τα νησιά των Σποράδων.

Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου τα περισσότερα δρομολόγια για τα νησιά των Κυκλάδων είναι συγκεντρωμένα στον Πειραιά και στη Ραφήνα, με αποτέλεσμα οι επιβάτες της Θεσσαλονίκης να αναγκάζονται να μεταβούν είτε στον Βόλο για δρομολόγια προς τις Σποράδες, είτε στον Πειραιά και τη Ραφήνα για δρομολόγια προς τις Κυκλάδες. Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη μένει ακτοπλοϊκά αποκλεισμένη, καθώς το μοναδικό επιβατικό πλοίο που εκτελεί δρομολόγια είναι το πλοίο «Θεόφιλος» προς Λήμνο, Μυτιλήνη και Χίο.

«Είναι αδιανόητο το λιμάνι μιας πόλης 1,5 εκατ. ανθρώπων, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, να είναι ακτοπλοϊκά αποκλεισμένο και να μην διαθέτει δρομολόγια, για να εξυπηρετήσει το επιβατικό κοινό. Οφείλει το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο αδιαφορεί για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού της Βόρειας Ελλάδας, να επιληφθεί άμεσα του θέματος ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου. Προτού, λοιπόν, να είναι αργά και προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, πρέπει να επανεξετάσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση του λιμανιού, με προσθήκη δρομολογίων προς τα νησιά μας», αναφέρει ο κ. Καράογλου.

Ο βουλευτής της ΝΔ ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να εξετάσει το θέμα και να λάβει μέτρα, έτσι ώστε να δρομολογηθούν άμεσα πλοία από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και να σταματήσει η ακτοπλοϊκή απομόνωση του λιμανιού.

Παράλληλα, με επίκαιρη ερώτηση του στον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Καράογλου αναφέρεται και στο ζήτημα των συντάξεων του προσωπικού της Ελληνικής Αγροφυλακής.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, η ανασύσταση του σώματος της Ελληνικής Αγροφυλακής, που έγινε με το Νόμο 3585/2007, οδήγησε σε μετατάξεις σε οργανικές θέσεις αγρονομικού προσωπικού της Ελληνικής Αγροφυλακής. Μέρος των πολιτικών υπαλλήλων που μετατάχθηκαν στην εν λόγω υπηρεσία θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα και υπέβαλε αίτηση απονομής σύνταξης στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Κατά την έκδοση, όμως, των συνταξιοδοτικών πράξεων, διαπιστώθηκε, ότι ο χρόνος που διανύθηκε στην Ελληνική Αγροφυλακή δεν είχε υπολογισθεί ως συντάξιμος.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ο κ. Καράογλου, το χρονικό διάστημα από την μετάταξη των υπαλλήλων στο σώμα έως και την αποχώρησή τους από αυτό, οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές παρακρατούνταν και καταβάλλονταν κανονικά, χωρίς το διάστημα αυτό να αναγνωρίζεται ως συντάξιμο.

«Είναι αντιληπτό ότι το εν λόγω προσωπικό της Ελληνικής Αγροφυλακής έχει υποστεί μια κατάφωρη αδικία. Σε αυτό, έρχεται να προστεθεί η πρωτοφανής αδιαφορία που επιδεικνύει το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς, αντί να ρυθμίσει και να αντιμετωπίσει άμεσα το συγκεκριμένο πρόβλημα, καταφεύγει σε μια ατέρμονη παραγωγή εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών του, που επιδεινώνει το βιοποριστικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει αυτή η ομάδα εργαζομένων», αναφέρει ο κ. Καράογλου και συνεχίζει:

«Η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί το υπέρτατο αγαθό που έχουν εξασφαλίσει οι εργαζόμενοι, αλλά η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τη λαίλαπα των μέτρων που έλαβε, προσπαθεί να στερήσει από τους εργαζομένους το αυτονόητο αυτό δικαίωμα. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να σταματήσει τον εμπαιγμό αυτής της ομάδας εργαζομένων και να προχωρήσει επιτέλους στην επίλυση του προβλήματος με συνταξιοδοτική διάταξη για τον κλάδο της Ελληνικής Αγροφυλακής».

Ο κ. Καράογλου ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει στην ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, με συνταξιοδοτική διάταξη, έτσι ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το αγρονομικό προσωπικό της Ελληνικής Αγροφυλακής και να μπει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.