Skip to main content

Επιφυλάξεις Τουρκίας για FRONTEX

Της επιφυλάξεις του για το έργο που αναλαμβάνει η FRONTEX στα ελληνοτουρκικά σύνορα, διατυπώνει ο εκπρόσωπος της αρμοστείας UNHCR του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στην Τουρκία, Μετίν Τσοραμπατίρ.
Της επιφυλάξεις του για το έργο που αναλαμβάνει η FRONTEX στα ελληνοτουρκικά σύνορα, διατυπώνει ο εκπρόσωπος της αρμοστείας UNHCR των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, στην Τουρκία, Μετίν Τσοραμπατίρ.

«Αυτοί που διαφεύγουν από βασανιστήρια και αυτοί που φεύγουν για οικονομικούς λόγους ταξιδεύουν όλοι μαζί στα πλοία, αλλά η FRONTEX τους μεταχειρίζεται ως οικονομικούς μετανάστες», παρατήρησε ο κ. Τσοράμπατιρ και τόνισε ότι «δεν πρέπει να επαναπροωθούμε αυτούς που προσπαθούν να γλιτώσουν από τα βασανιστήρια».

Ο κ. Τσοράμπατιρ διευκρίνισε ότι έχουν γίνει επαφές με την ΕΕ γι΄αυτό το θέμα, ενώ πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε. ζητά από την Τουρκία, ο έλεγχος των συνόρων της να μην γίνεται από στρατιωτικές μονάδες».

«Η φύλαξη των συνόρων είναι δικαίωμα κάθε χώρας, αλλά στη φύλαξη των συνόρων προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι που διαφεύγουν από πιέσεις και βασανιστήρια. Δεν πρέπει αυτή η αρχή να καταπατείται», σημείωσε ακόμα ο κ. Τσοράμπατιρ.