Skip to main content

Επιδείνωση του οικονομικού κλιματος το Μάιο κατέγραψε το ΙΟΒΕ

Σημαντική επιδείνωση προσδοκιών στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές καταγράφει το ΙΟΒΕ, ωστόσο βελτιώνονται οι προσδοκίες στις Υπηρεσίες.

Ανακόπτεται η ανοδική πορεία του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Μάιο, καθώς υποχωρεί στις 93,2 μονάδες από τις 94,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σε υψηλότερο πάντως επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (90,1 μονάδες), σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Στους επιμέρους επιχειρηματικούς τομείς, καταγράφεται σημαντική επιδείνωση προσδοκιών στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να βελτιώνονται οι προσδοκίες στις Υπηρεσίες και ηπιότερα στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς τροφοδοτούνται καθοριστικά από τις σχετικές με τον Τουρισμό δραστηριότητες, Ελαφρά ανοδικά όμως κινείται για δεύτερο μήνα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Συνεχίζονται έτσι οι μικρές διακυμάνσεις του δείκτη κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς καθυστερούν οι κομβικές αποφάσεις που αφορούν τόσο στην ολοκλήρωση της εκκρεμούς αξιολόγησης του προγράμματος, όσο και η χαρτογράφηση της επόμενης μέρας στη χρηματοδοτική σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους – πιστωτές της.

Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, αλλά και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξασθενούν, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μην μεταβάλλεται ουσιαστικά.

- στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βαίνουν δυσμενέστερες, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για την απασχόληση.

- στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται οριακά, όπως και σε μεγαλύτερο βαθμό, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, με τις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων να παραμένουν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα.

- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, από τις μεταβλητές του δείκτη, σημειώνεται σε όλες άμβλυνση των δυσμενών προβλέψεων των νοικοκυριών, η οποία είναι οριακή για την οικονομική κατάστασή τους και για την οικονομική κατάσταση της χώρας και ελαφρώς εντονότερη ως προς τις προβλέψεις για την ανεργία και την ιστορικά χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση

Επιδείνωση και σε ΕΕ-Ευρωζώνη

Τον Μάιο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχωρεί στην ΕΕ (-1), στις 109,7 μονάδες, αλλά και την Ευρωζώνη (-0,5), στις 109,2 μονάδες. 

Στην Ευρωζώνη, η πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος εκπορεύεται από την επιδείνωση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες (-1,2) και το Λιανικό εμπόριο (-1,1), αφού τόσο στη Βιομηχανία (+0,2), όσο και στις Κατασκευές (+0,3), το κλίμα παραμένει σταθερό, όπως συμβαίνει άλλωστε και με την καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,3). Σε επίπεδο των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, το κλίμα βελτιώθηκε στην Γαλλία (+1,5) και την Ισπανία (+0,5) και επιδεινώθηκε στην Γερμανία (-1,5), την Ιταλία (-0,9) και την Ολλανδία (-2,1). Η ελαφρώς μεγαλύτερη πτώση του κλίματος σε επίπεδο ΕΕ οφείλεται επί της ουσίας στην έντονη επιδείνωση των προσδοκιών στο Ηνωμένο Βασίλειο (-2,3), και την Πολωνία (-0,9). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες σε σχέση με την Ευρωζώνη παρουσιάζουν κοινή τάση σε όλους τους τομείς, εκτός από τις Κατασκευές, όπου καταγράφεται κάμψη.