Skip to main content

Επιδείνωση στο χώρο της Υγείας στη Θεσσαλονίκη βλέπουν οι γιατροί

Όπως αναφέρουν σε ψήφισμά τους, «η κατάσταση στο χώρο της ΠΦΥ (ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία) στη περιοχή της Θεσσαλονίκης επιδεινώνεται συνεχώς».

Κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την οποία κατηγορούν για εμπορευματοποίηση της Υγείας με τη μείωση των κρατικών δαπανών και τη λειτουργία των μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ασκούν γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Θεαγένειο.

Όπως αναφέρουν σε ψήφισμά τους, «η κατάσταση στο χώρο της ΠΦΥ (ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία) στη περιοχή της Θεσσαλονίκης επιδεινώνεται συνεχώς».

Ζητούν να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να αποκατασταθούν όλες οι απώλειες των εργαζομένων, πλήρης κρατική χρηματοδότηση. Προχωρούν σε δράση, την Τρίτη 25 Απριλίου στις 7 μμ, στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, μονάδες του ΠΕΔΥ που έκλεισαν το 2013 δεν ξανάνοιξαν, ενώ αυτές που υπάρχουν λειτουργούν με προβλήματα:

⦁    Στο Κ.Υ. Θέρμης το ακτινολογικό μηχάνημα δε λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.
⦁    Στο Κ.Υ. Ζαγκλιβερίου το ακτινολογικό μηχάνημα είναι χαλασμένο και δεν επισκευάζεται.
⦁    Στην Τούμπα ενώ υπάρχει μαστογράφος, δεν υπάρχει προσωπικό. Το ίδιο ισχύει για ακτινολογικά και εργαστηριακά μηχανήματα. Επίσης ακτινοσκοπικό μηχάνημα είναι χαλασμένο εδώ και 3 χρόνια!
⦁    Στην Τριανδρία το Κέντρο Προστασίας Μάνας και Παιδιού που διενεργούσε εμβολιασμούς έκλεισε.

«Η κυβέρνηση, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, κάνει λόγο για ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ο σχεδιασμός τους περιλαμβάνει ΠΦΥ που θα στηρίζεται σε προσωρινούς και αποσπασματικούς πόρους του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, στις απευθείας πληρωμές των ασθενών, στους έμμεσους φόρους και στη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης που θα προέρχονται από την αύξηση των δημοτικών τελών. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες τους, τα αποκεντρωμένα ιατρεία στα αστικά κέντρα θα καλύπτουν μόνο το 30% πληθυσμού. Τα παραπάνω θα έχουν άμεση συνέπεια ο λαός να βάλει ακόμα πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη.

»Ο σχεδιασμός αυτός είναι συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα της αντίληψης και της πρακτικής που θέλει την υγεία “ μοχλό της οικονομίας και της αγοράς” και που έχει δημιουργήσει μια κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή της λαϊκής οικογένειας».