Skip to main content

Επί τα -πολύ- χείρω οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία

Σχεδόν μηδενική θα είναι η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία για φέτος, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ. Μακροοικονομικό ρίσκο το χρέος, βαρίδι τα κόκκινα δάνεια.

Αναιμική, αν όχι απόλυτως στάσιμη, θα είναι για φέτος η ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει από έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιοποιείται σήμερα, με τον Οργανισμό να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη εκτιμώντας πως, ακόμη κι αν επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και πιστωτές, η ανάπτυξη της χώρας δεν θα ξεπεράσει το 0,1% του ΑΕΠ, όταν η αρχική πρόβλεψή του κυμαινόταν στο 2,3% και οι αντίστοιχες εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης έκαναν λόγο για 0,8%.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ειδική έκθεση του ΟΟΣΑ για τη χώρα μας, η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει μόλις στο 0,1% του ΑΕΠ και 2,3% για το 2016. Παράλληλα, η ανεργία ενδέχεται να συνεχίσει να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την εκτίμηση να αγγίζει το 25,7% για φέτος και το 24,7% την επόμενη χρονιά.

Επιπρόσθετα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει έλλειμμα για τον προϋπολογισμό (3,4% φέτος και 2,8% το 2016) και ταυτόχρονα άλλη μία χρονιά αποπληθωρισμού (1,4%) την οποία θα διαδεχτεί αύξηση τιμάριθμου 0,3% το 2016.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι επενδύσεις αλλά και η κατανάλωση υπονομεύονται από τη χειροτέρευση των συνθηκών σε ό,τι αφορά τις πιστώσεις και τη χαμηλή εμπιστοσύνη. Τα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα δεν θα είναι αρκετά για να δώσουν μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές εξαιτίας της έλλειψης δομικών μεταρρυθμίσεων που θα περιορίσουν τους φραγμούς σε εμπόριο και επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη χρονιά, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα κερδίσει έδαφος. Οι εξαγωγές και ειδικά ο τουρισμός και οι επενδύσεις θα ωφεληθούν από τις μεταρρυθμίσεις και την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει αρνητικός για το 2015 αντανακλώντας το μεγάλο πλεόνασμα δυναμικότητας και τις μειώσεις σε έμμεσους φόρους, αλλά θα κινηθεί με θετικό πρόσημο σταδιακά από το 2016.

Από τα στοιχεία της έκθεση προκύπτει, επίσης, πως το εργατικό κόστος συνεχίζει να μειώνεται και τα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα δεν έφεραν μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές κατι που αποδίδεται στους φραγμούς που υπάρχουν σε ανταγωνισμό και μεταφορές.

 

Ρίσκο το χρέος, εισηγήσεις για το ασφαλιστικό



Σχετικά με το χρέος, προκύπτει ότι το βάρος παραμένει πολύ υψηλό, στο 175% του ΑΕΠ. Αν και το κόστος εξυπηρέτησης είναι σχετικά μικρό οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν βραχυπρόθεσμα αποτελούν ένα ρίσκο για τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Η δημοσιονομική προσαρμογή, τονίζεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, οδήγησε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2014 και σε έλλειμμα κάτω του 3,6% του ΑΕΠ.

Η περαιτέρω προσαρμογή αναμένεται να είναι μέτρια και να στοχεύει σε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τονίζει η έκθεση. Οι μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη δημόσια διοίκηση μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία και παράλληλα να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη. Απαραίτητη κρίνεται και η φορολογική μεταρρύθμιση που θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και θα αυξήσει τα έσοδα.

Ενα καλύτερα σχεδιασμένο δίχτυ κοινωνικής προστασίας μπορεί να βοηθήσει τους περισσότερο ευάλωτους και να κατανείμει καλύτερα τα βάρη, σημειώνει εν συνεχεία ο ΟΟΣΑ. Παράλληλα, εισηγείται αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα περιορίσουν τα ειδικά καθεστώτα που απολαμβάνουν ορισμένες επαγγελματικές ομάδες και ταυτόχρονα θα μειώσουν τις αδικίες. 

 

Βαρίδι τα κόκκινα δάνεια

 

Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει το θέμα των κόκκινων δανείων οι συνθήκες σε ό,τι αφορά τις πιστώσεις μπορεί να χειροτερέψουν, μειώνοντας τις επενδύσεις και την ανάκαμψη της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, σημαντικό μέρος των κόκκινων δανείων μπορεί να ανακτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα, του οποίου η μόχλευση είναι σχετικά περιορισμένη. Ο εξορθολογισμός των διαδικασιών πλειστηριασμού και η υιοθέτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του προβλήματος.

Στον αντίποδα, η μείωση των κανονιστικών διατάξεων στη βιομηχανία, ειδικά σε ό,τι αφορά την ενέργεια και τις μεταφορές, μπορεί να τονώσει την ανταγωνιστικότητα, τις εξαγωγές και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ, καταληκτικά, στην έκθεση επισημαίνεται πως το επιχειρηματικό κλίμα πρέπει επίσης να βελτιωθεί περαιτέρω.