Skip to main content

Επί ποδός η πολιτική προστασία για καιρικά φαινόμενα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια, οι Εθελοντικές Ομάδες και οι υπόλοιποι φορείς για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που θα προκύψουν από ενδεχόμενες πλημμύρε

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια, οι Εθελοντικές Ομάδες και οι υπόλοιποι φορείς που συμμετέχουν στην Πολιτική Προστασία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν από ενδεχόμενες πλημμύρες και χιονοπτώσεις την χειμερινή περίοδο.

Η ετοιμότητα του μηχανισμού και η λήψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καιρικών φαινομένων συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) της Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την άμεση ανάγκη να δημιουργηθεί Κέντρο Επιχειρήσεων που θα συντονίζει την στρατηγική της Πολιτικής Προστασίας στις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν, σημείωσε ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Λιακόπουλος. Ανακοίνωσε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων θα εδρεύει σε χώρο της Αντιδημαρχίας Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, αλλά θα βρίσκεται στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας.

Διακόσιοι πενήντα τόνοι αλατιού βρίσκονται στις δημοτικές αποθήκες και αναμένονται άλλοι 300 τόνοι για τις ανάγκες της χειμερινής περιόδου, επισήμανε ο Στέλιος Λιακόπουλος. Επίσης σε 60 κομβικά σημεία της πόλης και σε περιοχές που σημειώνονται τα μεγαλύτερα προβλήματα όπως η Άνω Πόλη, έχουν τοποθετηθεί σακούλες αλατιού, ενώ με επιμέλεια της Αντιδημαρχίας Ανακύκλωσης και Καθαριότητας άμεσα θα διανεμηθούν σακούλες αλατιού και σε άλλα σημεία.

Σε επιφυλακή κατά τη διάρκεια των περιόδων έκτακτων καιρικών συνθηκών θα βρίσκονται επίσης επτά υδροφόρες της Αντιδημαρχίας για τον καθαρισμό των δρόμων και δύο απορριμματοφόρα με τα πληρώματα τους, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να τοποθετηθούν ειδικά «μαχαίρια» και να μετατραπούν σε εκχιονιστικά μηχανήματα.
Τέλος σε ικανοποιητικό βαθμό βρίσκεται η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, καθώς το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης έχει κατασκευάσει και συντηρεί 102 φράγματα, ενώ ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο γίνεται τακτικός έλεγχος και καθαρισμός των φρεατίων σε όλα τα σημεία της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επίσης απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου του 2011. Όπως διαπιστώθηκε συνολικά οι καμένες εκτάσεις κατά την φετινή περίοδο σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρσι (3.251 στρέμματα το 2011 έναντι 1.165 στρεμμάτων το 2010), αλλά αντίστοιχα οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν μειώθηκαν σημαντικά. Ως βασικές αιτίες για την πρόκληση πυρκαγιών αναφέρθηκαν αφενός οι καιρικές συνθήκες, καθώς για μεγάλα διαστήματα του θέρους ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν ιδιαίτερα υψηλός και αφετέρου η ανεξέλεγκτη καύση ξηρών χόρτων και υπολειμμάτων καλλιεργειών από ορισμένους αγρότες σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου απηύθυνε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θωμάς Ψαρράς, παρών ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κ. Καζαντζίδης, ενώ συμμετείχαν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και στελέχη της Αντιδημαρχίας Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Στρατού, της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμεναρχείου, του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, του ΟΑΣΘ, του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων όπως η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ο Σύλλογος Καταδρομέων Β. Ελλάδος, οι Εθελοντές Διάσωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης και οι Πρόσκοποι Θεσσαλονίκης.