Skip to main content

Επέτειος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται τη Δευτέρα από την ημέρα που έπεσε το τείχος του Βερολίνου και πλήθος εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί για να γιορτάσουν την επέτειο.
Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται την Δευτέρα από την ημέρα που έπεσε το τείχος του Βερολίνου και πλήθος εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί για να γιορτάσουν την επέτειο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και παγκόσμιοι ηγέτες θα συμμετάσχουν στους εορτασμούς.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον θα περάσουν μαζί την πύλη του Βραδεμβούργου που για 28 χρόνια βρισκόταν στο κέντρο της διαιρεμένης πόλης.

Ανάμεσα στους άλλους προσκεκλημένους θα είναι οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Γέρζι Μπούζεκ.

Ο Ισραηλινός πιανίστας και συνθέτης, Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ θα διευθύνει μία συναυλία η οποία θα υπενθυμίζει άλλες λιγότερο ευτυχείς επετείους, συμπεριλαμβανομένης της «νύχτας των κρυστάλλων» του 1938 κατά την οποία οι Ναζί είχαν καταστρέψει εβραϊκά σπίτια, μαγαζιά και συναγωγές.

Οι μάρτυρες των γεγονότων του 1989 θα είναι επίσης παρόντες. Ανάμεσα τους, ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα και η Μαριάν Μπίρτλερ, που ερευνά τα αρχεία της Στάζι, της πρώην μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας.

Μάλιστα, ο Λεχ Βαλέσα, ιστορικός ηγέτης του πολωνικού συνδικάτου της Αλληλεγγύης, θα ρίξει το πρώτο από τα γιγαντιαία κομμάτια ντόμινο που θα ακολουθήσουν τη διαδρομή του Τείχους του Βερολίνο για να πέσουν θεαματικά στις 9 Νοεμβρίου.

Χιλιάδες κομμάτια ντόμινο από πολυστυρένιο ύψους 2,5 μέτρων που θα καλύπτουν μία απόσταση δύο χιλιομέτρων θα πέσουν στο κέντρο του Βερολίνου, συμβολίζοντας την πτώση του Τείχους πριν από 20 χρόνια.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία, θα κάνει ένα «ταξίδι» στις αναμνήσεις εκείνης της βραδιάς μαζί με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον Λεχ Βαλέσα, οι οποίοι θα τη συνοδεύσουν.

Ο γνωστός τραγουδιστής Μπον Τζόβι θα τραγουδήσει το «We Weren΄t Born To Follow», το οποίο γράφηκε για την περίσταση και ο γνωστός μουσικός παραγωγός του Βερολίνου Πολ βαν Ντικ θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρεμιέρα τον ύμνο που έγραψε για το γεγονός με τίτλο «We Are One», ενώ η νύχτα θα ολοκληρωθεί με επίδειξη πυροτεχνημάτων.

Τις μέρες πριν από την 9η Νοεμβρίου, όσοι βρίσκονται στο Βερολίνο θα μπορούν να δουν τα κομμάτια του ντόμινο, τα οποία διακόσμησαν καλλιτέχνες και μαθητές και οι οποίες δημιουργούν ένα προσωρινό φράγμα μέσα στην πόλη.

Τα κομμάτια αυτά χρωματίστηκαν σε άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Πολωνία, η Γαλλία, η Τουρκία, το Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη, η Νότια Αφρική και οι ΗΠΑ, πριν επιστρέψουν στο Βερολίνο.