Skip to main content

Έπεσε η Αφρίν: Πανηγυρίζει ο Ερντογάν, απειλούν οι Κούρδοι (φωτο+vid)

«Περιμένετε ανταρτοπόλεμο, θα γίνουμε ο εφιάλτης σας», διαμηνύει η κουρδική πολιτοφυλακή - «Φιέστα» Ερντογάν για να γιορτάσει τη νίκη

Σε χέρια Τούρκων στρατιωτών και Σύρων ανταρτών βρίσκεται η κουρδική πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους ελέγχουν πλέον το σύνολο της πόλης Αφρίν, όπως μετέδωσε το AFP.

Εξάλλου, η Αγκυρα είχε εξαπολύσει από τον Ιανουάριο την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», με στόχο να διώξει από την περιοχή τους μαχητές της κουρδικές πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

«Τώρα κυματίζει εκεί η τουρκική σημαία! Κυματίζει εκεί η σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού!» σημείωσε περιχαρής ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «το κέντρο της πόλης Αφρίν είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του ελεύθερου συριακού στρατού με την υποστήριξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, από τις 8:30 το πρωί».

Με έκτακτο διάγγελμά του, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «ο διάδρομος του τρόμου έχει σπάσει σε τέσσερα μέτωπα» και πως η επιχείρηση, «είχε στόχο την προστασία των αμάχων, καθώς ο σκοπός δεν επιδίωξε να πραγματοποιήσει παρέμβαση αλλά να αποκαταστήσει την ειρήνη και να εξαλείψει τις τρομοκρατικές ομάδες».



Μάλιστα, υποσχέθηκε ότι έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ξαναστήσει τις υποδομές του Αφρίν, καθώς και ότι θα καθαρίσει όλα τα σημάδια «τρομοκρατίας» από την πόλη.



«Οι περισσότεροι τρομοκράτες δραπέτευσαν. Στο κέντρο της πόλης βλέπουμε τις σημαίες της ειρήνης, δηλαδή την τουρκική σημαία και τη σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού», είπε ο Ερντογάν, ευχαριστώντας τους στρατιώτες που πέτυχαν μια σημαντική νίκη και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό για τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις.

Λίγο αργότερα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα τα πρώτα βίντεο από το κέντρου του Αφρίν.



YPG: Θα γίνουμε ο εφιάλτής σας, αρχίζει ανταρτοπόλεμος

Οι αξιωματούχοι πόλεμος της κουρδικής πολιτοφυλακής δηλώνουν ότι ο πόλεμος με την Τουρκία μπαίνει σε μια νέα φάση καθώς, από 'δω και στο εξής, οι Τούρκοι θα πρέπει να περιμένουν ανελέητο ανταρτοπόλεμο, μέχρι την τελική απελευθέρωση της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Οτμάν Σεΐχ Ισά, αξιωματούχο της κουρδικής πολιτοφυλακής «ο πόλεμος κατά της τουρκικής κατοχής θα αλλάξει» και θα μετεξελιχθεί από απευθείας σύγκρουση σε ανταρτοπόλεμο. «Κουρδικές δυνάμεις παραμένουν στην Αφρίν και θα επιτίθενται στις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους με κάθε ευκαιρία» προειδοποίησε. «Οι στρατιώτες μας θα γίνουν μόνιμος εφιάλτης τους», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.



Σύμφωνα δε με το Associated Press, εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας ανακοίνωσε ότι Κούρδοι μαχητές που συμμετέχουν στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, αποχωρούν από τη βορειοανατολική Συρία για να μεταβούν στο Αφρίν.

Βανδαλισμοί σε αγάλματα των Κούρδων

Οι τουρκικές δυνάμεις προχωρούν όμως και σε βανδαλισμούς μνημείων που συνδέονται με την κουρδική παράδοση, ενώ στα περισσότερα μεγάλα κτίρια κυματίζουν πλέον σημαίες με την ημισέληνο.

Μάλιστα, οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους γκρέμισαν σήμερα ένα άγαλμα που έχει ιδιαίτερη αξία για τον κουρδικό πολιτισμό και βρισκόταν στο κέντρο της πόλης Αφρίν. Σύμφωνα με την ομάδα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι το άγαλμα αυτό ήταν του σιδηρουργού Κάβα, κεντρικού ήρωα της ιστορίας των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.



Αυτή ήταν «η πρώτη κατάφωρη παραβίαση του πολιτισμού και της ιστορίας του κουρδικού λαού από την ώρα που καταλήφθηκε η Αφρίν» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού Μοχάμαντ αλ Χαμαντίν διευκρίνισε ότι οι αντάρτες έχουν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό τους τμήματα της πόλης και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν συναντήσει αντίσταση.

Περισσότεροι από 1.500 Κούρδοι μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης στο Αφρίν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι περισσότεροι από αεροπορικούς βομβαρισμούς και πυρά πυροβολικού.