Skip to main content

Έπεσαν ως Έλληνες

Από την αρχή αναζητούσαν ένα θαύμα! Το πάλεψαν όσο πήγαινε, αλλά στο φινάλε δεν άντεξαν. Οι Έλληνες όμως παρά την ήττα με 2-0 από την Αργεντινή χαιρετούν με ψηλά το κεφάλι το Μουντιάλ! Άλλωστε, η πρόκ
Από την αρχή αναζητούσαν ένα θαύμα! Το πάλεψαν όσο πήγαινε, αλλά στο φινάλε δεν άντεξαν. Οι Έλληνες όμως παρά την ήττα με 2-0 από την Αργεντινή χαιρετούν με ψηλά το κεφάλι το Μουντιάλ!

Σε αντίθεση με το 1994, η Ελλάδα αποχαιρέτησε αυτό το Μουντιάλ με ψηλά το κεφάλι. Μπορεί να έπαιξαν πολύ αμυντικά, όμως οι διεθνείς μας ήταν στο παιχνίδι της πρόκρισης μέχρι το 77ο λεπτό. Με τον Παπασταθόπουλο να εξαφανίζει τον Μέσι, τον Μόρα να «καθαρίζει» σχεδόν όλες τις κάθετες μπαλιές, αλλά κυρίως τον Τζόρβα να είναι πάντα σε ετοιμότητα, η ομάδα του Ρεχάγκελ κρατούσε το 0-0 (χάνοντας μάλιστα μεγάλη ευκαιρία στο 48΄ με τον Σαμαρά) και περίμενε παράλληλα τα θετικά νέα από το ματς της Νιγηρίας. Αυτά δεν ήρθαν ποτέ, ο Ντεμικέλις κατάφερε (με επιθετικό φάουλ) να λύσει τον γόρδιο δεσμό και έτσι η «γαλανόλευκη» είπε αντίο με την ήττα με 2-0, καθώς στο τέλος ο Παλέρμο βρήκε και αυτός τον δρόμο προς τα δίχτυα. Η προσπάθεια, όμως, των διεθνών ήταν συγκλονιστική και, αν μη τι άλλο, αυτή τη φορά έπεσαν σαν Έλληνες! Πλέον, στους «16» η Αργεντινή θα βρει το Μεξικό, όπως είχε γίνει και το 2006 στην Γερμανία.

Συντηρητικά ο Ρεχάγκελ

Κάτω από τα δοκάρια ο Τζόρβας, δεξιά και αριστερά οι Βύντρα και Τοροσίδης αντίστοιχα, ενώ στο κέντρο της άμυνας ξεκίνησαν οι Παπαδόπουλος, Κυργιάκος και Μόρας, με τον ποδοσφαιριστή της Μπολόνια να αναλαμβάνει καθήκοντα λίμπερο. Ο Παπασταθόπουλος έπαιξε λίγο πιο μπροστά έχοντας πάρει μαν του μαν τον Μέσι, ενώ Κατσουράνης και Τζιόλης θα είναι οι δύο κεντρικοί μέσοι με τον μέσο του Παναθηναϊκού πάντως να παίζει και πιο επιθετικά από ο,τι συνήθως . Ο Καραγκούνης ήταν πιο μπροστά, ενώ μοναδικός επιθετικός ο Σαμαράς, σε μια διάταξη 5-4-1.

Από τη μεριά του, ο Μαραντόνα κράτησε το 4-3-3, είχε όμως αρκετές αλλαγές σε σχέση με τα δύο πρώτα παιχνίδια όσον αφορά στα πρόσωπα. Ο Ρομέρο ήταν και πάλι ο βασικός τερματοφύλακας, όμως η άμυνα ήταν κατά τα ¾ αλλαγμένη. Οταμέντι δεξιά και Ροντρίγκεζ αριστερά πλαισίωναν τους Ντεμικέλις (ο μόνος “βασικός”) και Μπουρδίσο. Αμυντικό χαφ ο Μπολάτι, Βερόν και Ροντρίγκεζ έπαιζαν πιο μπροστά στο κέντρο. Ο Μέσι είχε ελεύθερο ρόλο, ενώ Αγουέρο και Μιλίτο ήταν στην επίθεση.

Η Αργεντινή την κατοχή

Το πρώτο ημίχρονο κύλησε όπως ακριβώς περίμεναν όλοι. Η Αργεντινή είχε την συντριπτική κατοχή της μπάλας, οργανώνοντας το παιχνίδι με πολλές πάσες, ενώ οι διεθνείς μας περίμεναν στο μισό γήπεδο. Ο Παπασταθόπουλος ακολουθούσε σε όλο το γήπεδο τον Μέσι, έχοντας βέβαια πολλές βοήθειες στο μαρκάρισμα από τους Τζιόλη και Κατσουράνη. Πάντως, μέχρι και το 18ο λεπτό η κυκλοφορία των Λατιοαμερικάνων έφτανε έξω από την περιοχή χωρίς να υπάρχει κάποια απειλή για την εστία του Τζόρβα.

Πρώτη φάση στο 18΄

Σε εκείνο το σημείο, οι Αργεντίνοι έχασαν την μεγάλη τους ευκαιρία στο πρώτο μέρος. Ο Αγουέρο ξέφυγε από το μαρκάρισμα του Παπαδόπουλου και μπήκε στην περιοχή κάνοντας το σουτ με το αριστερό. Ο Τζόρβας, όμως, ήταν σε ετοιμότητα και απέκρουσε σε κόρνερ κρατώντας το 0-0, όπως έκανε και στην εξέλιξη της φάσης, όταν ο Βερόν δοκίμασε το μακρινό σουτ.

Σωτήριος Βύντρα

Από το 25΄ και για λίγα λεπτά, η Ελλάδα κατάφερε να κυκλοφορήσει λίγο περισσότερο την μπάλα, ηρεμώντας το παιχνίδι και ψάχνοντας παράλληλα σε δυο-τρεις περιπτώσεις είτε τον Σαμαρά είτε τον Κατσουράνη, χωρίς όμως να υπάρξει κάτι περισσότερο στην περιοχή του Ρομέρο. Οι Αργεντίνοι έφτασαν και πάλι κοντά στο γκολ στο 32΄, όταν ο Μιλίτο έκανε την παράλληλη σέντρα από τα δεξιά, ο Τζόρβας δεν απομάκρυνε σωστά, με αποτέλεσμα η μπάλα να φτάσει στον Αγουέρο που επιχείρησε από κοντά το σουτ, όμως η προβολή του Βύντρα αποσόβησε το μοιραίο για την Εθνική.

Φινάλε με Τζόρβα

Με την Ελλάδα να βγαίνει δειλά-δειλά μπροστά, χωρίς όμως να καταφέρει κάποια σημαντική απειλή και την Αργεντινή να τα βρίσκει... σκούρα από τις πολύ καλές και παθιασμένες τοποθετήσεις των διεθνών μας, το ημίχρονο φαινόταν πως θα κυλήσει έτσι όπως το ήθελε ο Ρεχάγκελ και ενώ το σκορ στο άλλο παιχνίδι ήταν στο 1-1, με τους Κορεάτες να ισοφαρίζουν στο 38΄ και να έχουν το πάνω χέρι. Μία διπλή φάση στο τέλος, όμως, λίγο έλειψε να φέρει την Αργεντινή μπροστά στο σκορ, αλλά ο Τζόρβας έδειξε και πάλι πως ήταν σε καλή μέρα, καθώς είπε «όχι» στα σουτ των Μάξι και Μέσι διατηρώντας το 0-0 με το οποίο πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια. Χαρακτηριστικό είναι πως η Ελλάδα δεν είχε κανένα σουτ, έναντι οκτώ των Αργεντίνων ενώ η κατοχή της μπάλας ήταν 65%-35% υπέρ των Λατινοαμερικάνων.

Έξω ο «Κάρα», μέσα ο Σπυρόπουλος

Ο Ρεχάγκελ ξεκίνησε το δεύτερο μέρος με μία αλλαγή, βάζοντας τον Σπυρόπουλο στην θέση του τραυματία Καραγκούνη. Ο αριστεροπόδαρος άσος πήγε στο άκρο της άμυνας αντί του Τοροσίδη και ο χαφ του Ολυμπιακού μετατοπίστηκε στο κέντρο, ενώ ο Κατσουράνης έπαιξε ουσιαστικά τον ρόλο του αντί-Καραγκούνη και ήταν ο πιο κόντινος Έλληνας στον Σαμαρά.

Το πρώτο... αχ!

Η Εθνική έφτασε πολύ κοντά στο 1-0 με το... καλησπέρα, όταν ο Σαμαράς βγήκε σε αντεπίθεση στο ένας εναντίον ενός με τον Ντεμικέλις και έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή, αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ!

Γκολ η Κορέα, «off» Κατσουράνης, Τοροσίδης

Η χαμένη ευκαιρία του άσου της Σέλτικ ήταν το πρώτο από τα.. δυσάρεστα για την Εθνική. Ελάχιστα λεπτά αργότερα, η Κορέα έκανε το 2-1 και «υποχρέωνε» τους διεθνείς μας να κυνηγήσουν τη νίκη. Ο Ρεχάγκελ, όμως, αναγκάστηκε γρήγορα να κάνει και τις άλλες δύο αλλαγές, καθώς Κατσουράνης και Τοροσίδης τραυματίστηκαν, με αποτέλεσμα να μπουν στον αγωνιστικό χώρο οι Νίνης και Πατσατζόγλου. Η Αργεντινή συνέχιζε να έχει την κατοχή, όμως πλην ενός σουτ από τον Ροντρίγκεζ στο 58΄ δεν μπόρεσε να απειλήσει σε αυτό το διάστημα. Από τη μεριά της, η Ελλάδα έψαχνε πιο συχνά σε σχέση την αντεπίθεση, καθώς έπρεπε να κυνηγήσει τη νίκη.

Το απίστευτο 69ο λεπτό!

Στο 69΄, η Νιγηρία ισοφαρίζει με πέναλτι και την ίδια στιγμή ο Τζόρβας λέει «όχι» σε φάουλ του Μέσι και κυρίως στο κοντινό σουτ του Μπολάτι! Τα πάντα κρέμονταν πλέον σε μία κλωστή, με την Ελλάδα να θέλει είτε ένα γκολ δικό της είτε ένα της Νιγηρίας προκειμένου να περάσει! Οι Αργεντίνοι πίεζαν, προσπαθούσαν με ατομικές ενέργειες να «σπάσουν» το ελληνικό τείχος, όμως η κάκιστη μέρα του Μέσι (εγκλωβισμένος από τον εκπληκτικό Παπασταθόπουλο) δεν βοηθούσε την ομάδα του Μαραντόνα.

Και πάλι από στημένη φάση...

Δυστυχώς, η Ελλάδα άντεξε 77 λεπτά και δέχτηκε γκολ από στημένη φάση για ακόμα μια φορά στο Μουντιάλ. Ο Βερόν εκτέλεσε το κόρνερ από τα δεξιά, ο Ντεμικέλις πήρε την κεφαλιά, η οποία σταμάτησε στο σώμα του Μιλίτο που ήταν στην μικρή περιοχή, ο άσος της Μπάγερν ξαναπήρε την μπάλα και με δυνατό σουτ από το ενάμιση μέτρο έκανε το 1-0.

Παλέρμο και τέλος...

Τα πράγματα ουσιαστικά είχαν κριθεί, καθώς η Ελλάδα δεν φαινόταν ικανή να βγει μπροστά (είχε ξεμείνει και από δυνάμεις) και να παλέψει για την ισοφάριση που θα έφερνε νέες ελπίδες αν η Νιγηρία κατάφερνε να πάρει τη νίκη. Τίποτα από τα δύο, όμως, δεν έγινε, μάλιστα η Αργεντινή κατάφερε να ανεβάσει το δείκτη στο σκορ στο 89΄, τρία λεπτά μετά το δοκάρι του Μέσι. Ο σταρ της Μπαρτσελόνα, μετά από εκπληκτική ενέργεια (την πρώτη στο παιχνίδι), έκανε το σουτ, ο Τζόρβας απέκρουσε όμως η μπάλα έφτασε στον Παλέρμο που με ψύχραιμο πλασέ έγραψε το 2-0 που έδωσε την πρόκριση στην Αργεντινή και έστειλε τους διεθνείς πίσω στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά με ψηλά το κεφάλι...

Ν. Κορέα-Νιγηρία 2-2

Η Νότια Κορέα πήρε την ισοπαλία που χρειαζόταν από την Νιγηρία (2-2) και σε συνδυασμό με τη νίκη της Αργεντινής, πέρασε στους «16», όπου θα αντιμετωπίσει την Ουρουγουάη.

Πιο δυνατά οι Νιγηριανοί...

Με σαφώς περισσότερο πάθος και δίψα για τη νίκη μπήκαν στο παιχνίδι οι Νιγηριανοί και κατάφεραν να προηγηθούν στο 12΄. Ο Οντία έκανε εξαιρετική κίνηση και σέντρα από τα δεξιά, η άμυνα της Κορέας κοιμήθηκε και ο Κάλου Ούτσε πετάχτηκε από πίσω και με δεξί πλασέ έγραψε το 1-0 από το ύψος της μικρής περιοχής. Οι Αφρικανοί, αν και παρουσίασαν κρούσματα έλλειψης αυτοσυγκέντρωσης πουλώντας τη μπάλα μεταξύ της περιοχής τους και του κέντρου, στη συνέχεια έδειξαν να ελέγχουν την αναμέτρηση και με όπλο τη δύναμη και την αποφασιστικότητα κυριάρχησαν. Μάλιστα στο 36΄ παραλίγο να κάνουν δύο τα γκολ τους, όμως το σουτ του σκόρερ με το δεξί βρήκε στο αριστερό δοκάρι του Σουνγκ-Ριόνγκ.

Η μπάλα τιμωρεί

Στο διάστημα αυτό οι Κορεάτες με μεθοδικότητα, τεχνική και αγωνιστική πειθαρχεία προσπαθούσαν να πετύχουν κάτι καλό και έφερναν τη μπάλα μέσα στην περιοχή των Νιγηριανών από τα δώρα-λάθη λίγο πριν κέντρο. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις και συμπτωματικά, δύο λεπτά μετά το δοκάρι της ομάδας του Λάγκερμπακ, οι Ασιάτες ισοφάρισαν, κόντρα στη ροή του αγώνα. Στο 38΄, μετά από εκτέλεση φάουλ του Κι Σουνγκ-Γιόνγκ, ο Λι Γιούνγκ-Σο έφυγε αμαρκάριστος στην πλάτη της άμυνας των Νιγηριανών και αν και έβαλε περίεργα το σώμα του με κοντινό πλασέ έφερε το ματς στα ίσα. Από το σημείο αυτό και μετά οι Αετοί έδειξαν σοκαρισμένοι στο παιχνίδι τους, όμως το 1-1 παρέμεινε μέχρι τη συμπλήρωση των πρώτων 45΄.

Μία από τα ίδια στην επανάληψη...

Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι από στημένη φάση οι Νιγηριανοί είχαν κινδυνεύσει από τους Κορεάτες, μόλις στο 49΄ χάρισαν στο  φάουλ έξω από την περιοχή χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Αποτέλεσμα; Ο Παρκ Τσου-Γιουνγκ με εξαιρετική εκτέλεση και τον Ενγιάμα να κινείται σε λάθος κατεύθυνση έγραψε το 2-1. Στο 67΄ οι Νιγηριανοί έχασαν τη μεγαλύτερη ευκαιρία του μουντιάλ για να ισοφαρίσουν! Με τον Μάρτινς να στέλενει μόνος του με το τέρμα τη μπάλα άουτ! Παρά το γεγονός αυτό οι Κορεάτες ήθελαν να γίνει τοι ματς ισοπαλία...

Ξανά ισοπαλία

Ένα λεπτό μετά, ο Ομπάσι έκλεψε τη μπάλα από τον τελευταίο αμυνόμενο της Κορέας, ο οποίος υπέπεσε σε τραγικό λάθος και στη συνέχεια έκανε πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε εύστοχα ο Γιακούμπου Αγιακμπένι για να γράψει το 2-2. Στο τελευταίο 20λεπτό, όπως ήταν λογικό, οι Αφρικανοί ήταν αυτοί που πίεσαν για να σκοράρουν αφού σε συνδυασμό με το ότι η Ελλάδα είχε βρεθεί πίσω στο σκορ θα έπαιρναν την πρόκριση στους «16», όμως στο 80΄ ο Μάρτινς με το τετ α τετ που πέρασε άουτ και στο 90΄ ο Ομπίνα με τα δύο καλά σουτ που δοκίμασε, δεν κατάφεραν να σκοράρουν και έτσι το χρυσό εισιτήριο πήγε στην Κορέα.