Skip to main content

Επενδυτές για πάρκινγκ αναζητεί ο δήμος Καβάλας

Στην αξιοποίηση δύο προνομιούχων ακινήτων του, στο κέντρο της πόλης, προχωρεί ο δήμος Καβάλας, μέσω της κατασκευής υπόγειων χώρων στάθμευσης συνολικής δυναμικότητας 1120 θέσεων.
Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια προσπαθεί να πετύχει ο δήμος Καβάλας προωθώντας –μέσω Σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα- την αξιοποίηση δύο ουσιαστικά «νεκρών» ακινήτων του στο κέντρο της πόλης κι εξασφαλίζοντας παράλληλα ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης -και γενικότερα στο κυκλοφοριακό της Καβάλας.

Σε χθεσινή παρουσίαση μελέτης για την «Αξιοποίηση ακινήτων δήμου Καβάλας – Δημιουργία υπογείων χώρων στάθμευσης», που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, οι υπεύθυνοι της εταιρίας Planet, Ρούλα Τριανταφυλλίδου και Πάνος Αγγελόπουλος ανέλυσαν τις προοπτικές κατασκευής υπογείων πάρκινγκ στη θέση «Ροδόπη» (εμβαδού 2.800 τμ –επεκτάσιμο σε 4.000 τμ), μεταξύ του κτιρίου του ΙΚΑ και του δημοτικού κήπου Καβάλας, και στην Πλατεία Ελευθερίας (εμβαδού 2.100 τμ), στην αρχή της εμπορικής οδού Ομονοίας. Και τα δύο κεντρικά ακίνητα αποτελούν «φιλέτα» για την Καβάλα και ο δήμος, ύστερα από προβληματισμό χρόνων, δείχνει ότι ενδιαφέρεται πλέον σοβαρά για την αξιοποίησή τους, τόσο προς όφελος των πολιτών όσο και προς ίδιο οικονομικό όφελος.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της προσυμβατικής διαδικασίας επιλογής ΣΔΙΤ, οι μελετητές δημοσιοποίησαν διάφορα σενάρια αξιοποίησης, με σκοπό να φωτιστούν όλες οι πτυχές του εγχειρήματος και να προσελκυσθεί η προσοχή ενδιαφερόμενων επενδυτών, που θα συμπράξουν με τον δήμο Καβάλας. Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται να δημιουργηθεί στη θέση Ροδόπη -όπου ήδη λειτουργεί υπαίθριο επιφανειακό πάρκινγκ- υπόγειος χώρος στάθμευσης πέντε επιπέδων για 610 θέσεις στάθμευσης, ενώ στην Πλατεία Ελευθερίας ο χώρος θα είναι τριών επιπέδων για 510 θέσεις.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της κατασκευής των δύο υπογείων πάρκινγκ εκτιμάται ότι θα ανέλθει από 20 έως 33,5 εκατομμύρια ευρώ (ανάλογα με την επιλογή συμβατικού τρόπου στάθμευσης – ράμπες- ή μηχανικού τρόπου, που είναι σημαντικά ακριβότερος σε κόστος). Η μελέτη που παρουσιάσθηκε θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, προκειμένου να δρομολογηθούν οι περαιτέρω διαδικασίες.

Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής δήλωσε ότι είναι μια προσπάθεια με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αλλά θα αποβεί προς όφελος των πολιτών αν γίνει σωστή διαχείριση του θέματος.