Skip to main content

Επενδύστε στα Δυτικά Βαλκάνια

Ανεξάντλητες οι επενδυτικές ευκαιρίες σε ενέργεια, τουρισμό, κατασκευές, πετρέλαιο, μεταλλουργία.
Μειωμένο από 30% έως 70% είναι το εργατικό κόστος στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε σχέση με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ και το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης είναι φθηνότερο κατά περίπου 50%, δήλωσε ο διευθυντής μάρκετινγκ του προγράμματος "Επενδύστε στα Δυτικά Βαλκάνια" του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Χάραλντ Τζεντλίκα, μιλώντας στο 5ο business forum, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 74ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια μάρκετινγκ του προγράμματος, Μάγια Τζεντόσεφ, σημείωσε πως το 2008 το IFC (ο χρηματοδοτικός "βραχίονας" της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον ιδιωτικό τομέα) χρηματοδότησε 372 projects, σε 85 χώρες, με 16,2 δισ. δολ.

Στα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις παρουσιάσεις των εκπροσώπων των υπηρεσιών προώθησης επενδύσεων των χωρών, τομείς "με ανεξάντλητες επενδυτικές ευκαιρίες" είναι- μεταξύ άλλων- αυτοί της ενέργειας, του τουρισμού, των κατασκευών, των υποδομών, του πετρελαίου και της μεταλλουργίας.

Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, επισήμανε ο εκπρόσωπος της FIPA, Σιντ Τερζιμέχιτς, οι αρμόδιες υπηρεσίες εκπόνησαν μελέτες για σχέδια ανάπτυξης του τουρισμού, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, που περιμένουν την επενδυτική "πνοή" για να υλοποιηθούν.

Στην Κροατία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της CroInvest, Νίνο Πρστες, η χρηματοδότηση έως και του 70% των επενδύσεων (σε ορισμένες περιπτώσεις) από κρατικούς φορείς, αποτελεί ελκυστικό χαρακτηριστικό της αγοράς.

Στη Σερβία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της SIEPA, Αλεξάντρα Πάστορ, οι υποδομές του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου 10, εκτιμάται πως θα προσελκύσουν το μεγαλύτερο μερίδιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στην Αλβανία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Albinvest, Βιόλα Πούσι, ευκαιρίες παρουσιάζονται στον τομέα της ενέργειας, όπου τα 2/3 του συνολικού δυναμικού της χώρας είναι ανεξερεύνητα.

Στο Κόσοβο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της IPAK, Χάμεζ Μορίνα, ευκαιρίες παρουσιάζονται στους τομείς της ενέργειας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το project, ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή του θερμοηλεκτρικού σταθμού Kosova e Re (θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της παραχώρησης).