Skip to main content

Επένδυση-μαμούθ ύψους 750 εκατ.ευρώ από την Acciona Ενεργειακή

Επένδυση-μαμούθ ύψους 750 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 514 MW στο Βέρμιο προωθεί η Acciona Ενεργειακή, θυγατρική του ισπανικού ενεργειακού κολοσσού Acciona.
Επένδυση-μαμούθ ύψους 750 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 514 MW σε έκταση 120.000 στρεμμάτων στο όρος Βέρμιο προωθεί η εταιρεία Acciona Ενεργειακή, θυγατρική του ισπανικού ενεργειακού κολοσσού Acciona.

Όπως τονίζει στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Acciona Ενεργειακή, κ.Βασίλης Πιτούλης,  το συνολικό project για το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο, το οποίο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη προβλέπει την εγκατάσταση συνολικά 207 ανεμογεννητριών. Ο κ.Πιτούλης εκτιμά ότι η διαδικασία της αδειοδότησης θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δυο-τρία χρόνια, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η κατασκευή του πάρκου.

Ήδη, η εταιρία έχει εκμισθώσει 86.000 στρέμματα από τον Συνεταιρισμό Σελίου του νομού Ημαθίας, ο οποίος αποτελείται από περίπου 3.000 μέλη. Σε πρώτη φάση, προβλέπεται η εγκατάσταση 107 ανεμογεννητριών, ισχύος 214 MW με την υλοποίηση επένδυσης 300 εκατ.ευρώ, οι οποίες θα είναι σε θέση να καλύπτουν τις ανάγκες για ενέργεια μέχρι και 30.000 νοικοκυριών.

Η Acciona η οποία συνεργάζεται στο project με την εταιρία ΕΝΤΕΚΑ έχει, ήδη, εξασφαλίσει τη θετική αξιολόγηση της ΡΑΕ, καθώς επίσης θετικές γνωματεύσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (δασαρχεία, αρχαιολογία, κ.ά.). Στην παρούσα συγκυρία, το έργο βρίσκεται στο στάδιο λήψης της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.

Η ολοκλήρωση της επένδυσης τοποθετείται σε περίπου ένα χρόνο από την έναρξη των εργασιών. Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση της μεγαλεπήβολης επένδυσης, αναμένεται να γίνει με ίδια κεφάλαια, δανεισμό και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα μέσω αναπτυξιακού νόμου.

Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρίας, το έργο θα βοηθήσει την Ημαθία και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τεχνολογικής ταυτότητας της περιοχής και στην ακόμα μεγαλύτερη τόνωση της τοπικής κοινωνίας και απασχόλησης.

Ο κ. Πιτούλης υπογραμμίζει ότι στη διάρκεια της κατασκευής του έργου αναμένεται να απασχοληθούν 200 άτομα από το νομό Ημαθίας, ενώ 15 περίπου άτομα από την περιοχή θα έχουν μόνιμη απασχόληση με την ολοκλήρωσή του. Επιπλέον, σημειώνει ότι το αιολικό πάρκο αναμένεται να αποτελέσει ένα τοπικό πόλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, ελκύοντας επισκέπτες για εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και επιδεικτικούς σκοπούς.

Το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της εταιρίας από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου, θα διατίθεται ως αντισταθμιστικό όφελος στους τοπικούς δήμους, ενώ ο συνεταιρισμός Σελίου θα εισπράττει 100.000 ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα για τη γη που παραχωρεί.

 Η Acciona Ενεργειακή

Η εταιρία, στην οποία συμμετέχει με 80% η ισπανική Corporation Eolica Cesa S.L και κατά το υπόλοιπο η Πιτούλης Ενεργειακή, έχει επικεντρωθεί από την ίδρυσή της το 2005 στην υλοποίηση αιολικών έργων στην ηπειρωτική Ελλάδα και δη σε απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές. Έτσι, ολοκλήρωσε, ήδη, τη δημιουργία δυο αιολικών πάρκων στο Παναχαϊκό όρος, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 48,45 MW με 57 ανεμογεννήτριες, ενώ έχει σε ανάπτυξη project για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1.700 MW σε όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον, θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους την κατασκευή δυο αιολικών πάρκων, ένα ισχύος 9MW στην Εύβοια και ένα 18MW στην περιοχή της Αράχωβας, ενώ δρομολογεί ακόμη ένα πάρκο 150 MW στο Ανήλιο του νομού Ιωαννίνων.