Skip to main content

Επένδυση για τερματικό σταθμό πετρελαιοειδών στην Κύπρο

Επένδυση, που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τερματικού σταθμού πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, κοντά στη Λεμεσό, ανακοίνωσε ο όμιλος Vitol Tank Terminals International.
Επένδυση μαμούθ, που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τερματικού σταθμού πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, κοντά στη Λεμεσό, ανακοίνωσε ο όμιλος Vitol Tank Terminals International (VTTI) παρουσία του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη.

Το έργο της ανοικοδόμησης του νέου αυτού τερματικού σταθμού αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012.

Την επένδυση χαιρέτισε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την εξέλιξη, η οποία αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την αξιοπιστία που έχουμε σε ξένους επενδυτές. Η VTTI είναι μια ηγετική εταιρεία στον τομέα της κατασκευής και διαχείρισης τερματικών καυσίμων και η στρατηγική επένδυση που θα κάνει στην Κύπρο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την οικονομία μας, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά την ανέγερση του τερματικού, όσο και στη συνέχεια».

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του νέου τερματικού σταθμού θα γίνει με βάση τα υψηλού επιπέδου διεθνή πρότυπα, τόσο σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια όσο και στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Το νέο τερματικό θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης έως 340.000 κυβικών μέτρων πετρελαιοειδών (βενζίνη, ντίζελ, καύσιμα αεροσκαφών, μαζούτ) και η διαχείρισή του θα γίνεται εξ ολοκλήρου από τη VTTI, η οποία είναι και ο απόλυτος ιδιοκτήτης. Βάσει προγράμματος οι εργασίες για την ανέγερση του νέου τερματικού σταθμού καυσίμων στη βιομηχανική περιοχή Βασιλικού υπολογίζεται να αρχίσουν εντός των προσεχών μηνών και η ανάθεση της κατασκευής του θα προκύψει μέσω διαδικασίας προσφορών. Παράλληλα με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων, το έργο περιλαμβάνει επίσης και τη δημιουργία ειδικής αποβάθρας που θα επιτρέπει τη μεταφορά των πετρελαιοειδών από και προς τα δεξαμενόπλοια.

Τα πετρελαιοειδή που θα αποθηκεύονται στο τερματικό καυσίμων της VTTI στη βιομηχανική περιοχή Βασιλικού, θα φτάνουν από τις διεθνείς αγορές και πρωταρχικός στόχος είναι η επανεξαγωγή τους σε άλλες αγορές της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τη διοχέτευση καυσίμων στην εγχώρια αγορά.

Ο Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου Vitol, Ίαν Τέιλορ, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μπορούμε σήμερα να ανακοινώσουμε και επίσημα την υλοποίηση του πολύ σημαντικού αυτού έργου, τόσο για τον Όμιλό μας όσο και για την Κύπρο. Με το παγκόσμιο εμπόριο να συνεχίζει να αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις, το υψηλών προδιαγραφών τερματικό καυσίμων στη βιομηχανική περιοχή Βασιλικού αναμένεται να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις κατάλληλες βάσεις για μια μακροχρόνια επένδυση. Το τερματικό καυσίμων αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον κλάδο του διαμετακομιστικού εμπορίου πετρελαιοειδών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και διοχέτευσης καυσίμων στην εγχώρια αγορά».

Η Vitol Tank Terminals International (VTTI), αποτελεί θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Vitol Holdings B.V. (Vitol) και έχει έδρα της την Ολλανδία. Το τρέχον εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της VTTI αποτελείται από 50.000 μετοχές, αξίας 1 Ευρώ.

Η VTTI διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της και λειτουργεί ένα δίκτυο τερματικών καυσίμων με εγκαταστάσεις παγκοσμίως, συνολικής χωρητικότητας σχεδόν 6 εκατομμύριων κυβικών μέτρων, με προοπτική επέκτασης στα 7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι το 2013. Με τα συμφέροντά της να εξαπλώνονται σε 11 χώρες στις 5 Ηπείρους, η VTTI συγκαταλέγεται σήμερα στις πρώτες 10 μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες λειτουργίας και διαχείρισης τερματικών καυσίμων στον κόσμο.