Skip to main content

Επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Η εταιρία του γνωστού οινοποιού Γιάννη Μπουτάρη προχώρησε στην επέκταση του αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Νάουσας κατά 120 στρέμματα.
Επένδυση ύψους 2 εκατ.ευρώ για τη βελτίωση και αναβάθμιση του οινοποιείου και την επέκταση των αποθηκευτικών χώρων στο Γιαννακοχώρι έχει σε εξέλιξη η εταιρία Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Ήδη έχει εγκατασταθεί η μονάδα (πόστο) παραλαβής, ενώ το επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από τον αναπτυξιακό νόμο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο σύνολό του μέσα στο 2010. Παράλληλα, η εταιρία προχώρησε στην επέκταση του αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι κατά 120 στρέμματα, τα οποία θα καλλιεργηθούν για πρώτη φορά εφέτος.

Η εταιρία Κτήμα Κυρ-Γιάννη δημιουργήθηκε το 1997 από τον γνωστό οινοποιό Γιάννη Μπουτάρη και τους γιους του, Στέλιο και Μιχάλη συνεχίζοντας μια μακρά οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή εκλεκτών οίνων. Καρδιά της παραγωγής είναι οι αμπελώνες, το οινοποιείο και οι κάβες παλαίωσης του κτήματος Γιαννακοχωρίου στη Νάουσα, καθώς και οι αμπελώνες λευκών ποικιλιών και το οινοποιείο στο Αμύνταιο. Σήμερα περίπου το 25% των σταφυλιών που οινοποιεί η εταιρία προέρχονται από τα κτήματά της, περίπου το 35% από συμβολαιακές καλλιέργειες και μόνο το 40% από αγορά από τρίτους, τα οποία κατευθύνονται για τα κρασιά Παράγκα και Σαμαρόπετρα.

Όπως τόνισε στο Voria.gr o κ.Γιάννης Μπουτάρης, με τα 120 στρέμματα που προστέθηκαν στους αμπελώνες του κτήματος στο Γιαννακοχώρι η εταιρία φθάνει περίπου τα 650 στρέμματα. Στο Γιαννακοχώρι καλλιεργούνται οι ποικιλίες Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon και το Ξινόμαυρο, η ευγενής ερυθρή ποικιλία της Δυτικής Μακεδονίας και παράγονται τα ερυθρά κρασιά παλαίωσης, Ράμνιστα, Γιανακοχώρι, Δύο Ελιές, Syrah και Merlot.

Από την άλλη πλευρά, σε κτήματα 120 στρεμμάτων στο  Αμύνταιο καλλιεργούνται οι διεθνείς λευκές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gewurztraminer, Viognier και οι γηγενείς ποικιλίες Ροδίτης και Λαγόρθι και παράγονται τα κρασιά Τέσσερις Λίμνες, Σαμαρόπετρα, Ακακίες και Παράγκα. Μάλιστα, η εταιρία θα κυκλοφορήσει το επόμενο χρονικό διάστημα ένα νέο, αφρώδες ροζέ κρασί Αμυνταίου.

Η Κτήμα Κυρ-Γιάννη εξάγει τα προϊόντα της σε χώρες του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ελβετία, Αυστρία κα «Απευθυνόμαστε σε επιλεγμένα σημεία πώλησης κυρίως σε εστιατόρια και κάβες. Δεν θέλουμε το προϊόν μας να βρίσκεται στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Πρέπει πλέον το ελληνικό κρασί να διαφοροποιηθεί από την εικόνα της ρετσίνας, που επικρατεί στο εξωτερικό», αναφέρει ο κ.Μπουτάρης. 

Ο ίδιος τονίζει ότι μέχρι στιγμής η Κτήμα Κυρ-Γιάννη δεν έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Στη χρήση που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κύκλος εργασιών της Κτήμα Κυρ-Γιάννη διαμορφώθηκε σε 3 εκατ.ευρώ.