Skip to main content

Επενδύει στην εκπαίδευση ο δήμος Συκεών

Αναπλάσεις ανακατασκευές σχολικών υποδομών και δημιουργίες υπερσύγχρονων σχολικών υποδομών έχει ξεκινήσει ο δήμος Συκεών, συνολικού προϋπολογισμού 20.359.183 ευρώ.
Αναπλάσεις ανακατασκευές σχολικών υποδομών και δημιουργίες υπερσύγχρονων σχολικών υποδομών, «πράσινων» βιοκλιματικών συγκροτημάτων έχει ξεκινήσει ο δήμος Συκεών, συνολικού προϋπολογισμού 20.359.183 ευρώ, με την πεποίθηση, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, ότι κάθε ευρώ που δίνεται για την κατασκευή σχολικών υποδομών είναι πολύτιμο.

Συνεργεία βάφουν εσωτερικά και εξωτερικά τα 8ο-10ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία, τους εσωτερικούς χώρους των 4ου-8ου και 13ου Νηπιαγωγείων, τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των 1ου-5ου-7ου και 14ου Νηπιαγωγείων, όλους τους χώρους και την περίφραξη του 10ου Νηπιαγωγείου, καθώς και την περίφραξη του 2ου Νηπιαγωγείου.

Παράλληλα, γίνονται στεγανοποιήσεις, συντηρήσεις ή αντικαταστάσεις υδραυλικών, ηλεκτρολογικών, μηχανολογικών εγκαταστάσεων και συστημάτων θέρμανσης.
Το κόστος των εργασιών ανέρχεται σε 250.000 ευρώ και καλύπτεται από το δημοτικό ταμείο.


Αυλές σε άλλη… διάσταση

Ως το τέλος Αυγούστου προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή της αυλής στο σχολικό συγκρότημα του 4ου Γυμνασίου-1ου ΕΠΑ.Λ. Η μελέτη συντάχθηκε από την αρχιτέκτονα της Τεχνικής Υπηρεσίας Φεδώρα Κανελή, με τη συνεργασία επιστημόνων του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος παιδαγωγικού ανασχεδιασμού σχολικών χώρων που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια ο δήμος και βασίζεται σε εξελιγμένα αρχιτεκτονικά, τεχνικά και φιλεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο αύλειος χώρος θα αποτελείται από τρία επίπεδα, όπου θα τοποθετηθούν παγκάκια και κιόσκι, θα φυτευτούν δέντρα, θα δημιουργηθεί διάδρομος για περιπάτους, δύο κήποι με αρωματικά και ποώδη φυτά, καθώς και ένα μικρό αμφιθέατρο. Στο δεύτερο επίπεδο θα ανακατασκευαστεί ο χώρος άθλησης, πληρώντας τις σύγχρονες επιταγές ασφάλειας και άνεσης.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 650.000 ευρώ –χρήματα τα οποία θα καταβάλει ο δήμος από το ταμείο του, αφού η νομαρχία απέρριψε το αίτημα για συγχρηματοδότηση, κατά τη συνήθη τακτική της.

Ανάλογες εργασίας βελτίωσης της αυλής γίνονται και στο 1ο Γυμνάσιο, με κόστος 535.000 ευρώ από δημοτικά κονδύλια. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη φύτευση δέντρων και φυτών, τη δημιουργία καθιστικών, στεγασμένων εισόδων, χώρου υποδοχής και χώρου παραμονής του σχολικού φύλακα. Επίσης, θα αναδιαμορφωθούν τα υπάρχοντα γήπεδα βόλεϊ και μπάσκετ, όπου θα προστεθούν μεταλλικά σκέπαστρα για την προστασία των αθλούμενων μαθητών από τις καιρικές συνθήκες, και θα επιστρωθεί το δάπεδο με πλαστικό τάπητα.

Επιπλέον, ολοκληρώνονται τους επόμενους μήνες τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή της νέας πτέρυγας του 2ου Λυκείου, που θα στεγάσει το 3ο Λύκειο, προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ.     

3ο-6ο Δημοτικά σχολεία

Έργα αναμόρφωσης των εσωτερικών χώρων στα 3ο-6ο Δημοτικά Σχολεία στην οδό Γ.Γεννηματά εκτελεί αυτήν την περίοδο ο δήμος. Οι εργασίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την πλήρη ανακατασκευή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων, την τοποθέτηση ανελκυστήρα και συστημάτων ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας, την κατασκευή ψευδοροφών, την αντικατάσταση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και την τοποθέτηση νέων φωτιστικών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, την κατασκευή νέων δαπέδων, την εγκατάσταση κλιματισμού και την ανανέωση της επίπλωσης.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.100.000 ευρώ από δημοτικούς  πόρους.
Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος, και πάλι με δικούς του πόρους ύψους 1.750.000 ευρώ, ολοκλήρωσε το προηγούμενο διάστημα έργα ανακατασκευής αύλειων και εσωτερικών χώρων στα 3ο-6ο Νηπιαγωγεία, 3ο-6ο Δημοτικά, 2ο Δημοτικό και 3ο Γυμνάσιο.

Σύγχρονο γυμναστήριο στο 1ο Λύκειο

Στη διάθεση των μαθητών από τη νέα σχολική χρονιά θα είναι το σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο που κατασκευάζεται στο 1ο Λύκειο. Πρόκειται για ένα αθλητικό κέντρο το οποίο περιλαμβάνει γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, αίθουσα ρυθμικής γυμναστικής, αποδυτήρια αθλητών και διαιτητών, κερκίδες, ιατρείο, κυλικείο και βοηθητικούς χώρους.

Θα εξυπηρετεί τις ανάγκες άθλησης των μαθητών του 1ου Λυκείου, αλλά και του 2ου Γυμνασίου, και παράλληλα θα αποτελεί χώρο διοργάνωσης πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Επίσης, το γυμναστήριο αυτό, μαζί με το γήπεδο ποδοσφαίρου στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Συκεών, είναι τα μόνα που διαθέτουν άδεια από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη διεξαγωγή επίσημων  αθλητικών αγώνων.

Το έργο εντάχθηκε πριν από 8 χρόνια στο πρόγραμμα Σχολικής Στέγης της νομαρχίας με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ, αλλά το κόστος είναι πολύ υψηλότερο. Έτσι, τη δαπάνη κατασκευής του δαπέδου ανέλαβε ο δήμος και το κόστος των συνδέσεων με τα δίκτυα της ΕΥΑΘ η Σχολική Επιτροπή.

Το 8ο Δημοτικό

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου που θα στεγάσει το 8ο Δημοτικό Σχολείο, στην οδό Καραϊσκάκη 28 στη συνοικία της Εθνικής Αντίστασης. Και αυτό το κτίριο έχει μελετηθεί βάσει της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και θα είναι το πρώτο «πράσινο» σχολείο στη Θεσσαλονίκη, με μικρή κατανάλωση ενέργειας και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 4,55 εκατ. ευρώ  και περιλαμβάνει 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες βιβλιοθήκης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αθλητισμού κλπ., καλύπτοντας όλα τα σύγχρονα παιδαγωγικά και ψυχοκοινωνικά κριτήρια.

Νηπιαγωγεία στο ΕΣΠΑ

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνει η δημοπράτηση για την κατασκευή των 8ου-15ου και 16ου Ολοήμερων Νηπιαγωγείων Συκεών.  Ο δήμος κατάφερε, πρώτος σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, να εντάξει τη χρηματοδότησή τους στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 6.524.183 ευρώ.

Σίγουρο έργο

Το σύνολο των προϋπολογισμών όλων των παραπάνω έργων είναι 20.359.183 ευρώ -χρήματα που επενδύονται στη νέα γενιά και το μέλλον της.

«Προετοιμαζόμαστε πάντα με τον καλύτερο τρόπο για τη νέα σχολική περίοδο αυξάνοντας διαρκώς τις δαπάνες και τις επενδύσεις για την κατασκευή νέων υποδομών, τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων και την αναβάθμιση των συνθηκών εκπαίδευσης και μάθησης των παιδιών μας», τονίζει ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

«Οι πρωτοποριακές παρεμβάσεις παιδαγωγικού ανασχεδιασμού που κάνουμε με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων του ΑΠΘ, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν θετικά στην καλή ψυχολογία των μαθητών και τη βελτίωση των επιδόσεών τους.
»Χωρίς δεύτερη σκέψη αξιοποιούμε κάθε κονδύλιο για να προσφέρουμε στους νέους μας σχολεία μιας νέας αρχιτεκτονικής, φιλικά και κέντρα δημιουργικότητας. Όλες οι χρηματοδοτήσεις είναι εξασφαλισμένες είτε μέσω εθνικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων είτε μέσω του εύρωστου δημοτικού μας ταμείου που ξεπερνά τα 23,5 εκ.ευρώ. Οι συμπολίτες μας μπορούν να είναι σίγουροι ότι και στο μέλλον θα επιμείνουμε στην ίδια χρηστή και διάφανη διαχείριση συνεχίζοντας το έργο μας, ένα έργο που δεν κινδυνεύει από πτώχευση», προσθέτει ο δήμαρχος Συκεών.