Skip to main content

Επεκτείνεται η φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα

Συνολικά για τη νέα χρονιά, στο πλαίσιο του προγράμματος, υπάρχουν 830 θέσεις στέγασης σε 163 ιδιωτικά διαμερίσματα και 28 θέσεις στο «Φιλοξενείο»

Περισσότεροι από 260 θα είναι οι νέοι οφελούμενοι – πρόσφυγες του προγράμματος «REACT», που θα βρουν μέσα στο 2018 τη θαλπωρή ενός ζεστού σπιτικού στη Θεσσαλονίκη, από τα αφιλόξενα camp.

Συνολικά για τη νέα χρονιά, στο πλαίσιο του προγράμματος, υπάρχουν 830 θέσεις στέγασης σε 163 ιδιωτικά διαμερίσματα και 28 θέσεις στο Κέντρο Αιτούντων Άσυλο – «Φιλοξενείο», για τους ευάλωτους αιτούντες άσυλο, τους υποψήφιους για μετεγκατάσταση/οικογενειακή επανένωση και τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

Από τις 858 νέες θέσεις, οι 597 είναι ήδη καλυμμένες από την περασμένη χρονιά από οφελούμενους – πρόσφυγες, οι οποίοι θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον για ένα ακόμα 6μηνο.  

Το 2017 στους τρεις δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Νεάπολης - Συκεών οι ωφελούμενοι ήταν 1283 από τους οποίους οι 686 έχουν αποχωρήσει σε χώρες της ΕΕ με τα προγράμματα μετεγκατάστασης και επανένωσης οικογενειών.

Σήμερα υπεγράφη η παράταση του προγράμματος REACT για το έτος 2018, προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και με πέντε πλέον δήμους, της Θεσσαλονίκης, της Καλαμαριάς, της Νεάπολης – Συκεών, καθώς και των δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης μέσω της Ανατολικής Αναπτυξιακής Α.Ε.

Την ικανοποίησή του για την πορεία του προγράμματος εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας πως βοηθά στην κοινωνική ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων. «Βοηθά να έχουν ένα σπίτι οι πρόσφυγες, όπως επίσης και στη σταδιακή ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία. Μην έχουν ψευδαισθήσεις ότι θα φύγουν. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να κρατήσει στη χώρα περίπου 50.000 πρόσφυγες», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, σημειώνοντας παράλληλα πως «η Θεσσαλονίκη είναι προσφυγομάνα».

«Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ζουν σε κανονικές συνθήκες. Η Καλαμαριά ως προσφυγομάνα αγκάλιασε αυτούς τους ανθρώπους από την πρώτη στιγμή», τόνισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, σύμφωνα με τον οποίο 88 πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν πέρσι έφυγαν σε χώρες της Ευρώπης.

«Το  REACT έχει μεγάλη σημασία από ανθρωπιστική άποψη καθώς βοηθά αυτούς τους ανθρώπους να ζουν αξιοπρεπώς. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος υπάρχουν σημαντικά οφέλη και για την τοπική οικονομία», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης.

Τη νέα χρόνια οι δήμοι Θέρμης και Θερμαϊκού θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα με 47 ωφελούμενους να φιλοξενούνται σε 10 διαμερίσματα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σωκράτης Σαμαράς, εκπρόσωπος της Ανατολικής Αναπτυξιακής και αντιδήμαρχος Θέρμης.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Θεσσαλονίκη, Sabine Waehning τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια να επεκταθεί η ένταξη των προσφύγων μέσω της υποστήριξης των δήμων. «Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί για την κατάσταση των προσφύγων στα νησιά και θα στηρίζουμε δράσεις για να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα», σημείωσε.

Σκοπός του προγράμματος REACT είναι να συμβάλει στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, εντοπίζοντας, εγκαθιστώντας και διατηρώντας θέσεις στέγασης σε ιδιωτικά διαμερίσματα.

Ωφελούμενος πληθυσμός στα πλαίσια του Έργου

Στη μεγάλη πλειοψηφία τους τα άτομα τα οποία ήδη φιλοξενούνται στα πλαίσια του παρόντος Έργου είναι Σύριοι (54.2%), Αφγανοί (15.7%), Ιρακινοί (20.1%), Παλαιστίνιοι ή Ιρανοί (3%). Τα άτομα που φιλοξενούνται ομιλούν 9 διαφορετικές γλώσσες σαν μητρική τους γλώσσα και σχηματίζουν πυρηνικές οικογένειες με παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, ενώ είναι μεγάλος ο αριθμός των παιδιών και των γυναικών (περίπου 80%).

Στο πλαίσιο του προγράμματος η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ  - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και υπηρεσίες διερμηνείας, μέσω ατομικών / ομαδικών συναντήσεων με Κοινωνικούς Επιστήμονες.

Η ΧΑΝΘ παρέχει δημιουργικές εκπαιδευτικές (μη τυπικές) και ψυχαγωγικές δραστηριότητες  για παιδιά ηλικίας 4-16 ετών, στοχεύοντας στο να προσαρμοστούν στη νέα τους καθημερινότητα πιο εύκολα και ευχάριστα.

Η PRAKSIS θα διαχειριστεί ολόκληρο το σχεδιασμό και την υλοποίηση ανθρωπιστικών ιατρικών προγραμμάτων, με κύριο στόχο τη δράση ενάντια στον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και θα εξασφαλίσει την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των ωφελουμένων.

Τη λειτουργία του καταφυγίου «Φιλοξενείο» για την υποδοχή και προσωρινή φιλοξενία ευάλωτων οικογενειών αιτούντων άσυλο στην περιοχή της Κ. Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, διαχειρίζεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ.

Τροφοδοσία/γεύματα και είδη υγιεινής:

Οι οικογένειες των δικαιούχων που φιλοξενούνται/θα φιλοξενηθούν στα ξεχωριστά διαμερίσματα, θα λάβουν βοήθεια μέσω καρτών POS που θα παρασχεθούν από την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες διαμονής. Οι κάρτες POS θα διατεθούν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και θα διανεμηθούν από τους εταίρους. Τα συγκεκριμένα ποσά σε μετρητά είναι τα ακόλουθα:


Μέγεθος οικογένειας

Άτομο

2

3

4

5

6

7+

Πλήρη ποσά μετρητών 2017

150€

280€

340€

400€

450€

500

550€

Μερικά ποσά μετρητών 2017

90€

190€

240€

290€

310€

330€

330€


Ορισμός οικογένειας: (παντρεμένοι) Ενήλικες με παιδιά κάτω των 18 ετών

Οι δικαιούχοι που φιλοξενούνται στις 28 θέσεις του καταφυγίου "Φιλοξενείο" (συλλογικό κέντρο 7 στούντιο εντός του ίδιου κτιρίου) θα συνεχίσουν να λαμβάνουν καθημερινά γεύματα από μια υπηρεσία τροφοδοσίας και για το λόγο αυτό θα λαμβάνουν μερικά μηνιαίως ποσά μετρητών μέσω καρτών POS από την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Εγγεγραμμένοι σε σχολεία:

Εγγεγραμένα σε σχολεία

Σύνολο

Παιδιά  5 χρονών

28

Παιδιά 6 έως 12 χρονών

190

Παιδιά 13 έως 15 χρονών

43

Παιδια 16 έως 17 χρονών

14