Skip to main content

Επέκταση του πιστωτικού ορίου της Κάρτας Αγρότη και με το «Πρασίνισμα»

Ανέρχεται πλέον σε ποσοστό 80% επί της αξίας των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης και σε ποσοστό έως 80% επί της αξίας των δικαιωμάτων της Πράσινης

Μετά από αίτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επήλθε συμφωνία με τις τράπεζες που έχουν συμβληθεί μαζί του για την έκδοση της «Κάρτας του Αγρότη» και επεκτείνεται το πιστωτικό όριο χρηματοδότησης των αγροτών, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνον τη Βασική Ενίσχυση, όπως σήμερα, αλλά και το λεγόμενο «Πρασίνισμα».

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, το πιστωτικό όριο των χρηματοδοτούμενων μέσω της «Κάρτας του Αγρότη», ανέρχεται πλέον σε ποσοστό 80% επί της αξίας των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης και σε ποσοστό έως 80% επί της αξίας των δικαιωμάτων της Πράσινης Ενίσχυσης που κατέχει ο αγρότης το συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος.

Η καταβολή της χρηματοδότησης μπορεί να γίνεται και τμηματικά με βάση τον τρόπο καταβολής της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει τα εξής:

«Η θεσμοθέτηση της Κάρτας του Αγρότη έδωσε ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς και τους επέτρεψε να έχουν ρευστότητα σε χρονικές περιόδους που τους είναι απαραίτητη για να καλύψουν τις παραγωγικές τους ανάγκες. Τους έδωσε επίσης τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν καλύτερα και να πάρουν σε χαμηλότερες τιμές τα αγροτικά εφόδια, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά τους.

Με την επέκταση που καθιερώνουμε τώρα στο πιστωτικό όριο με βάση όχι μόνον τη Βασική Ενίσχυση αλλά και το Πρασίνισμα, οι δυνατότητες χρηματοδότησης αυξάνουν και τα οφέλη γίνονται μεγαλύτερα.

Με τέτοια στοχευμένα μέτρα που απαντούν με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένες ανάγκες δημιουργούμε σιγά σιγά ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και τις βάσεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του ελληνικού πρωτογενούς τομέα».