Skip to main content

Επέκταση των δικαστηρίων στο ΙΚΑ Πύλης Αξιού εξετάζει η κυβέρνηση

Τι δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε σήμερα, για το Δικαστικό Μέγαρο και τις φυλακές Διαβατών

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκο Βαλεργάκη, και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, είχε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κοντονής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε ότι η πολιτική του υπουργείου θα κινηθεί σε δύο άξονες.

Ο πρώτος, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορά τις κτηριακές υποδομές, όπου, όπως είπε, θα εξεταστεί άμεσα το ζήτημα χρήσης του κτηρίου ΙΚΑ Πύλης Αξιού για την επέκταση των γραφείων και των χώρων του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον υπουργό, η εικόνα είναι απολύτως αρνητική για όσους προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, με τους υπάρχοντες χώρους. Ο ίδιος ανέφερε ως παραδείγματα τα Ειρηνοδικείο Κιλκίς και Έδεσσας. «Ντράπηκα επισκεπτόμενος τους συγκεκριμένους χώρους, είναι αδιανόητο να εργάζονται δικηγόροι, σε τέτοιους χώρους», είπε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Πρέπει να ενισχύσουμε αυτόν τον τομέα. Αυτό θα το λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση».

Ο δεύτερος άξονας αφορά την επιτάχυνση των δικών. «Είναι πρόβλημα σύνθετο και διαφέρει από Πρωτοδικείο σε Πρωτοδικείο και από Εφετείο σε Εφετείο. Θα βάλουμε τα προβλήματα αυτά στο μικροσκόπιο και θα ληφθούν γενικά μέτρα, ειδικά στα μεγάλα Πρωτοδικεία», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε λέγοντας πως «θα προχωρήσουμε σε αναθεώρηση των κωδίκων, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νομικού πλαισιού, για την εκδίκαση των υποθέσεων». «Τα ισόβια και τα 25 χρόνια κάθειρξης τα ρίχνουν "για πλάκα" και οι ποινές αυτές εκφεύγουν των ευρωπαϊκών προτύπων», ανέφερε.

Σε καίρια ερώτηση της Voria.gr σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές των Διαβατών και το εάν πιστεύει πως ο νόμος του προκατόχου του για την αποσυμφόρησή τους έφερε αποτέλεσμα, ο ίδιος επισήμανε πως αποκόμισε θετική εικόνα, αλλά, όπως είπε, «πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα». «Έχει φέρει αποτελεσματα, αλλά δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα. Έχουμε δύο εξαιρετικές δομές, το ΚΕΘΕΑ και το σχολείο, που λειτουγούν απολύτως. Αυτό δίνει ελπίδες ότι το έργο στις φυλακές είναι αποτελεσματικό», σημείωσε.

Και κατέληξε: «Υπάρχουν, βεβαίως, και προβλήματα, όπως η υπερσυσσώρευση στους θαλάμους, αλλά συνολικά 3 εκατ. ευρώ, το επιπλέον, δηλαδή, ποσό της κρατικής επιχορήγησης από τον προϋπολογισμό, θα κατευθυνθούν για αυτόν τον σκοπό, οπότε αναμένουμε μία περαιτέρω βελτίωση».