Skip to main content

Επέκταση της κρίσης και κερδοσκόποι στο μενού του Ecofin

Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται οι συνεδριάσεις των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης που θα λάβουν χώρα σήμερα και αύριο, καθώς θα τεθούν επί τάπητος η εξάπλωση της κρίσης στον ευρωπαϊκό Νότο, τα μέτρα που έλαβε η Ε
Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται για το μέλλον της Ευρώπης οι συνεδριάσεις  του Eurogroup και του Ecofin που θα λάβουν χώρα σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, καθώς θα τεθούν επί τάπητος η εξάπλωση της κρίσης στον ευρωπαϊκό Νότο, τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, αλλά και η μάχη κατά της κερδοσκοπίας.

Στο επίκεντρο των συνεδριάσεων του Ecofin θα βρεθεί η επέκταση της κρίσης σε όλη την περιφέρεια της ευρωζώνης, αλλά και η επακόλουθη κατρακύλα της ισοτιμίας του κοινού νομίσματος στα χαμηλά 4 ετών, έναντι του δολαρίου.

Κατά τη διάρκεια των συμβουλίων η ΕΕ θα παρουσιάσει λεπτομερώς τον τρόπο λειτουργίας του Μηχανισμού Σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, ενώ στο τραπέζι θα πέσει και η πρόταση της Κομισιόν για πιο στενή επίβλεψη των εθνικών προϋπολογισμών και για αξιολόγησή τους πρώτα από το Συμβούλιο Υπουργών της Ένωσης πριν τεθούν για ψήφιση στα εθνικά κοινοβούλια.

Παράλληλα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις της Ευρώπης για τον έλεγχο της δράσης των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων που επιδείνωσαν την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά και της λειτουργίας των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Όπως θα προβλέπεται από τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες τα hedge funds καλούνται να καταθέτουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στοιχεία που αφορούν στην πορεία των χαρτοφυλακίων τους και υποχρεώνονται να διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όσον αφορά στα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ έντονες πιέσεις θα ασκηθούν στο Γιώργο Παπακωνσταντίνου για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός έλεγχος πραγματοποιείται μόλις μια ημέρα πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης, ύψους 14,5 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα.