Skip to main content

Επεισόδια αυτήν την ώρα στο Πολυτεχνείο

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιούνται το μεσημέρι της Δευτέρας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προηγήθηκαν μαθητικές συγκεντρώσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Επεισόδια αυτήν την ώρα στο Πολυτεχνείο, καθώς περίπου 600 άτομα έχουν εισβάλει στο κτίριο και πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις, που απαντούν κάνοντας χρήση χημικών. Οι ταραξίες έχουν ανάψει πολλές εστίες φωτιάς επί της οδού Πατησίων.

Εν τω μεταξύ η αστυνομία έχει προβεί σήμερα σε 39 προσαγωγές και 19 συλλήψεις. Από τους 19 συλληφθέντες, 13 είναι Έλληνες και έξι αλλοδαποί (τρεις Αλβανοί, ένας Βούλγαρος, ένας Λετονός και ένας Ιορδανός). Από τους 39 προσαχθέντες 26 είναι Ελληνες, τρεις Γάλλοι, τέσσερις Αλβανοί, τρεις Ισπανοί, δύο Πολωνοί και ένας Λετονός.

Παρά το γεγονός ότι το συλλαλητήριο έχει ολοκληρωθεί, κλειστές παραμένουν αυτήν την ώρα οι λεωφόροι Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας από το Χιλτον μέχρι το Σύνταγμα, καθώς και οι οδοί Πανεπιστημίου, Ακαδημίας και Πατησίων.


Ένταση
σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων  που πραγματοποιούνται το μεσημέρι της Δευτέρας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προηγήθηκαν μαθητικές συγκεντρώσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Με την έναρξη του συλλαλητηρίου, στην οδό Ρήγα Φεραίου δίπλα στα Προπύλαια, νεαροί συγκρούστηκαν με δυνάμεις της Αστυνομίας.

Οι νεαροί πέταξαν πέτρες, νεράντζια και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι αρχικά δεν αντέδρασαν, στη συνέχεια όμως και επειδή οι επιθέσεις γίνονταν πιο έντονες, χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και έκαναν εφόδους εναντίον των επιτιθέμενων, κάνοντας και προσαγωγές και τελικά εννέα συλλήψεις.

Αργότερα επικράτησε ένταση και στο Σύνταγμα, όπου μάλιστα νεαρός πέταξε αυτοσχέδια βόμβα μολότοφ κατά των αστυνομικών που φρουρούσαν το χώρο της Βουλής.

Το μεσημέρι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχθηκαν μπροστά στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, προκειμένου να εμποδίσουν νεαρούς να εισέλθουν στο χώρο του Ιδρύματος.

Προηγήθηκε αίτημα του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Μαθητικές κινητοποιήσεις

Μαθητικές συγκεντρώσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Δευτέρας.

Μαθητές επιτέθηκαν με πέτρες και νεράντζια στο Α.Τ Πατησίων, στην οδό Αγ. Λαύρας, και σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκαν δύο προσαγωγές. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ένταση έξω από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.

Ακόμη, μαθητές έριξαν πέτρες και νεράντζια και εναντίον του Α.Τ Καισαριανής, στην οδό Εθν. Αντιστάσεως, ενώ άλλοι απέκλεισαν τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος των πολυκλαδικών, βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν μαθητές στη Μεσογείων, στο ύψος της Αγ. Παρασκευής.

Ένταση και μικροεπεισόδια δημιουργήθηκαν και στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά, όταν ομάδα περίπου 500 μαθητών που είχαν συγκεντρωθεί έξω απο την αστυνομική διεύθυνση άρχισαν να πετούν νεράντζια και μπουκάλια νερού εναντίον των αστυνομικών  διμοιριών των ΜΑΤ.

Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και στη συνέχεια τούς απώθησαν προς την πλευρά του λιμανιού.

Η ένταση συνεχίστηκε για περίπου 20 λεπτά, ενώ τερματίστηκε όταν οι ομάδες των αστυνομικών επέστρεψαν στην αστυνομική διεύθυνση και οι περίπου 500 μαθητές κατευθύνθηκαν στην οδό Νοταρά όπου βρίσκονται τα δικαστήρια.

Εκεί προσήχθησαν για να απολογηθούν στον ανακριτή οι 22 νεαροί απο το αντιεξουσιαστικό στέκι του Κερατσινίου, ενώ αργότερα θα δικαστούν και οι 42 καταληψίες του δημαρχείου Κερατσινίου.

Στις 16 Δεκεμβρίου η δίκη των 10 συλληφθέντων στα Εξάρχεια 

Για τις 16 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο η δίκη των δέκα συλληφθέντων στα Εξάρχεια σε μικροεπεισόδια το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Οι δέκα, μεταξύ των οποίων πέντε Ιταλοί, τρεις Αλβανοί και δύο Έλληνες, αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για οχτώ αδικήματα.

Το δικαστήριο διέταξε την άρση της κράτησης των κατηγορουμένων.

Σχολές υπό κατάληψη

Συνολικά 50 σχολές σε όλη τη χώρα βρίσκονται υπό κατάληψη. Σε νέες γενικές συνελεύσεις στις σχολές θα ληφθεί η απόφαση για συνέχιση ή μη των καταλήψεων.

Υπό κατάληψη παραμένει η Νομική, ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας κατέβηκε το κοκκινόμαυρο πανό από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργεία αποκατέστησαν την εικόνα του κτιρίου, βάφοντας τους τοίχους και αντικαθιστώντας τα τζάμια που είχαν σπάσει.