Skip to main content

Επ' αόριστον αποχή από γραφειοκρατικές δραστηριότητες προτείνει ο ΙΣΘ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εισηγείται μείζονες κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην κυβερνητική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Την επ' αόριστο αποχή όλων των ιατρών από κάθε γραφειοκρατική επαγγελματική δραστηριότητα (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, υπογραφή βεβαιώσεων, γνωματεύσεων-πιστοποιητικών, συμμετοχή σε επιτροπές κλπ) προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), αντιδρώντας στο νέο ασφαλιστικό.

Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΘ τονίζει πως «το ΕΤΑΑ και το ΤΣΑΥ δεν μπορούν, ως υγιή και μη  χρηματοδοτούμενα από το κράτος ταμεία, να συγχωνευτούν με ελλειμματικά και χρηματοδοτούμενα από το κράτος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Βρισκόμαστε στην ώρα μηδέν σε ότι αφορά την τύχη του ΤΣΑΥ και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και η κατάσταση του ταμείου απαιτούν ξεκάθαρες αποφάσεις, ρεαλιστικές προτάσεις και αποτελεσματικές δράσεις που δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα και οδηγηθήκαμε ως εδώ.

Βεβαίως, οι διεκδικήσεις για τον ασφαλιστικό μας φορέα δεν μπορούν να είναι μεμονωμένες των ιατρών της Θεσσαλονίκης ούτε μόνον των ιατρών αλλά συνολικά όλων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υποστηρίζει, ότι το ΤΣΑΥ παρά τα προβλήματά του, μπορεί και έχει κάθε δικαίωμα να ανεξαρτητοποιηθεί, καθώς ουδέποτε έλαβε κρατική χρηματοδότηση. Για το λόγο αυτό, ζητούμε να εξαιρεθεί το ΕΤΑΑ στο σύνολο του από το νόμο Κατρούγκαλου και να δοθεί εκ νέου η ευκαιρία στα ταμεία των επιστημόνων να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία, δυνατότητα που δόθηκε με τον προηγούμενο ασφαλιστικό νόμο και παρήλθε δυστυχώς ανεκμετάλλευτη.

Σε κάθε περίπτωση, το ΕΤΑΑ και το ΤΣΑΥ δεν μπορούν, ως υγιή και μη  χρηματοδοτούμενα από το κράτος ταμεία, να συγχωνευτούν με ελλειμματικά και χρηματοδοτούμενα από το κράτος.

Άλλωστε με το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η εξοντωτική αύξηση των εισφορών χωρίς καμία απολύτως αντιστοίχηση στη σύνταξη. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει με αριστερή ορθοδοξία δημεύοντας τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών.

Για εμάς, η τριμερής χρηματοδότηση και η εθνική σύνταξη είναι ιδεοληπτική φενάκη. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε εισηγηθεί παρά τη διαφορετική μας αντίληψη για το δέον γενέσθαι, μείζονες κινητοποιήσεις, αρνούμενοι τη συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το θεαθήναι κατά την πρόταση του ίδιου του Υπουργού Εργασίας!

Προτείνουμε την επ' αόριστο αποχή όλων των ιατρών από κάθε γραφειοκρατική επαγγελματική δραστηριότητα, δηλαδή ηλεκτρονική συνταγογράφηση, υπογραφή βεβαιώσεων, γνωματεύσεων-πιστοποιητικών, συμμετοχή σε επιτροπές κλπ.

Σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, το ΤΕΕ, τον Δικηγορικό Σύλλογο, τον Φαρμακευτικό και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, αποφασίσαμε κοινές δράσεις και κοινή αφίσα που θα αναρτηθεί από σήμερα σε όλους τους χώρους εργασίας επιστημόνων, ραδιοφωνικά σποτ τα οποία σύντομα θα αναπαράγονται και κοινή εκδήλωση την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 στις 7μ.μ, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, στην οποία και σας καλούμε.

Θα είμαστε όλοι εκεί, γιατί με τις επιχειρούμενες ρυθμίσεις προβλέπεται το τέλος του αυτοαπασχολούμενου επιστήμονα.