Skip to main content

Επανεμφάνιση Αλογοσκούφη με αφορμή το φορολογικό

Σε αντιστροφή της πολιτικής που ακολούθησε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομίας για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και μείωση των φορολογικών συντελεστών οδηγεί το φορολογικό νομοσχέδιο, δήλωσε στον
Σε αντιστροφή της πολιτικής που ακολούθησε ως υπουργός Οικονομίας για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και μείωση των φορολογικών συντελεστών οδηγεί το φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με ίσα δήλωσε στον Real Fm o Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα μέτρα μπορούν να κάμψουν την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

«Θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση να επιχειρήσουμε να μειώσουμε το έλλειμμα όσο γρηγορότερα μπορούμε, για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία που τους τελευταίους μήνες δοκιμάζεται λόγω των αντιδράσεων των αγορών. Τώρα για τις λεπτομέρειες, εγώ έχω και επιφυλάξεις και αντιρρήσεις ειδικά για το φορολογικό νομοσχέδιο, γιατί αντιστρέφει μια πολιτική που ακολούθησα τα πέντε χρόνια απλοποίησης του φορολογικού συστήματος και μείωσης των φορολογικών συντελεστών», υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Σε ό,τι αφορά στο μέτρο των αποδείξεων, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Με τις αποδείξεις δεν διαφωνώ, άλλωστε αποδείξεις είχα καθιερώσει κι εγώ με ένα επιπλέον αφορολόγητο 8.000 ευρώ, αλλά για συγκεκριμένες κατηγορίες. Δεν πιστεύω ότι θα αποδώσει πάρα πολύ το μέτρο, όπως δεν απέδωσε στο παρελθόν, αλλά είναι μία προσπάθεια με την οποία συμφωνώ, όπως συμφωνώ και με τα τεκμήρια διαβίωσης. Ήταν, άλλωστε, κι αυτό κάτι που είχα ξεκινήσει ως υπουργός και δεν ολοκληρώθηκε δυστυχώς ποτέ. Η διαφωνία μου είναι στο γεγονός ότι είναι εξαιρετικά πολύπλοκη η φορολογική κλίμακα που ανακοινώθηκε, δηλαδή κάθε 2.000 ευρώ αλλάζει ο συντελεστής, επιβαρύνονται πολύ τα μεσαία στρώματα και αμφιβάλω αν αυτό θα έχει μεγάλα έσοδα για το Δημόσιο, γιατί θα οδηγήσει οπωσδήποτε σε φορο-αποφυγή και φοροδιαφυγή, αλλά η μεγαλύτερη διαφωνία μου είναι ότι αυτό είναι ικανό από μόνο του, να πλήξει την ανάπτυξη, την ανάκαμψη. Η οικονομία μας βρίσκεται σε ύφεση, χρειαζόμαστε και αναπτυξιακά μέτρα και τα σπουδαιότερα αναπτυξιακά μέτρα που υπάρχουν σε μία οικονομία, είναι τα κίνητρα του φορολογικού συστήματος».