Skip to main content

Επανεκκίνηση της ψυχιατρικής περίθαλψης προανήγγειλε ο Ξανθός

Στον κατακερματισμένο κόσμο των ψυχιατρικών ασθενών δεν μπορούμε να παρέχουμε κατακερματισμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, τόνισε ο υπουργός.

Στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την επανεκκίνηση της ψυχιατρικής περίθαλψης, με έμφαση στη δημιουργία συστήματος πρωτοβάθμιας και κοινοτικής ψυχιατρικής υγείας, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην εναρκτήρια ομιλία του στο 2ο Mental Health Conference.

"Στον κατακερματισμένο κόσμο των ψυχιατρικών ασθενών δεν μπορούμε να παρέχουμε κατακερματισμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας", τόνισε ο υπουργός και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, το οποίο βρίσκεται, ήδη, σε διαβούλευση και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Προτεραιότητα, όπως είπε, θα είναι η διοικητική αλλαγή στις δομές ψυχικής υγείας, καθώς καταγράφονται έντονα προβλήματα, ειδικότερα στην Αττική, ενώ θα δημιουργηθούν νέες δομές εκεί που δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, με το σχέδιο νόμου επιχειρείται μία ριζική διοικητική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος του είναι η αποκέντρωση της διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με τη δημιουργία Περιφερειακών Διοικήσεων Τομέων Ψυχικής Υγείας. Επίσης, αποδίδονται, για πρώτη φορά, αποφασιστικές αρμοδιότητες σε αυτές τις Περιφερειακές Διοικήσεις, πάγιο διαχρονικό αίτημα των Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι σε όλα τα επίπεδα διοίκησης συμμετέχουν εκπρόσωποι των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και των Οικογενειών τους με δικαίωμα ψήφου.

Ακόμη, η συγκρότηση των Επιτροπών είναι δημοκρατική και αντιπροσωπευτική, ενώ συμμετέχει σε αυτές, για πρώτη φορά, εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να διασφαλίζεται η διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ), καθώς και εκπρόσωπος των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ώστε να διασφαλίζεται η διασύνδεση με την ΠΦΥ. Τέλος, θωρακίζονται τα δικαιώματα των ασθενών, καθώς σε κάθε Τομέα Ψυχικής Υγείας συγκροτούνται Επιτροπές Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Ψυχικής Υγείας. Το νομοσχέδιο θα συνοδευτεί από ένα πλήρες και λεπτομερειακό σχέδιο αναδιοργάνωσης των Τομέων Ψυχικής Υγείας, που θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση.

Όπως επανέλαβε ο υπουργός, έχουν δρομολογηθεί 300 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την ψυχική υγεία, από τις οποίες ένα μεγάλο μέρος έχει ολοκληρωθεί και ακολουθούν και άλλες μέσω ΑΣΕΠ.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις γίνονται με σεβασμό στις ανάγκες των ασθενών και δήλωσε ενήμερος για τα σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα στην ψυχικά υγεία. Η δυσλειτουργία των δομών οφείλεται στην οικονομική κρίση, σημείωσε, αλλά επεσήμανε ότι υπήρχε σαφής πορεία εγκατάλειψης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Όπως υπογράμμισε, υπήρχε μεγάλο πρόβλημα έλλειψης πόρων, αλλά η χρηματοδότηση των δομών και των αντίστοιχων ΜΚΟ γίνεται, πλέον, από τον κρατικό προϋπολογισμό, και εξήγησε ότι αυτό βοηθά σημαντικά στη λειτουργία των δομών. "Η προαγωγή της ψυχικής υγείας είναι ζήτημα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων", κατέληξε ο υπουργός Υγείας.