Skip to main content

Επανατιμολόγηση χιλιάδων φαρμάκων με την επαναφορά της λίστας

Επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων το Φεβρουάριο, μείωση των τιμών στα περισσότερα από αυτά και λειτουργία ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης εξήγγειλαν οι αρμόδιοι υπουργοί.
Επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων το Φεβρουάριο, μείωση των τιμών στα περισσότερα από αυτά, επανάληψη των ελέγχων τιμών τρεις φορές το χρόνο καθώς και έναρξη της λειτουργίας ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης πιλοτικά από 1ης Μαρτίου και κανονικά από 1ης Μαΐου 2010 εξήγγειλαν οι υπουργοί Οικονομίας, Υγείας και Απασχόλησης κ.κ. Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Ανδρέας Λοβέρδος στην κοινή παρουσία τους στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Η συζήτηση έγινε με την ευκαιρία της επικείμενης κατάθεσης από το υπουργείο Οικονομίας τροπολογίας με την οποία επανέρχεται το καθεστώς της λίστας φαρμάκων. Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι «η κατάσταση με την φαρμακευτική δαπάνη είναι τραγική» και αυξήθηκε κατά 120% τα τελευταία τρία χρόνια, ότι οι τιμές των φαρμάκων είναι υψηλότερες σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ δεν παρακολουθούνται οι συνταγογραφήσεις. Πρόσθεσε ότι με την τροπολογία θα τεθούν από την πολιτική ηγεσία τα κριτήρια κατάρτισης της νέας λίστας από επιτροπή του ΕΟΦ.

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε από την πλευρά της ότι η «μαύρη τρύπα», δηλαδή το συνολικό χρέος των νοσοκομείων στους προμηθευτές φαρμάκων, είναι 6,3 δισ., από τα οποία οφείλονται στα νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά ταμεία 2,5 δισ. Η υπουργός παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή της λίστας πριν την κατάργησή της είχε πολλά προβλήματα και κυρίως «παράθυρα» καταστρατήγησης κυρίως «με την άναρχη συνταγογράφηση και την παλινωδία στην τιμολόγηση», αλλά την καταστρατήγηση με την αθρόα συνταγογράφηση «αναντικατάστατων» δήθεν φαρμάκων. Συμπλήρωσε ότι παρά τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν είχε ούτε καν υπογραφεί η απαραίτητη κοινή υπουργική απόφαση για τη διεκδίκηση του 4% από τον ετήσιο τζίρο των φαρμακοβιομηχανιών που προέβλεπε το νομοσχέδιο που καταργούσε τη λίστα το 2005. Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι με τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα τεθούν στην τελική ρύθμιση που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο, δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος υπολόγισε ότι με τον ηλεκτρονικό έλεγχο της συνταγογράφησης θα εξοικονομεί μόνον το ΙΚΑ 250 εκατ. ετησίως, ποσό που θα διπλασιαστεί, όταν μπουν και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία στο ηλεκτρονικό σύστημα. «Η κατάσταση έφτασε στο μη περαιτέρω, στο ρουά ματ. Το σύνολο δαπανών στα ιδιωτικά φαρμακεία ξεπερνούν τα 4,5 δισ, όταν στο Βέλγιο με 500.000 λιγότερους κατοίκους είναι λιγότερο από 2,5 δισ. Οι αυξήσεις τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι 10%, 10%, 13% και 25%, όταν στη Γερμανία είναι 5.5% και στις ΗΠΑ 6,5% αντιστοίχως», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Με επιφυλάξεις αντιμετωπίζει το μέτρο η αντιπολίτευση

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν ο ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφης: «Η λίστα έχει δοκιμαστεί και υπάρχουν πολλοί και μέσα στο ΠΑΣΟΚ που εκφράζουν αντιρρήσεις. Εμείς δεν συμφωνούμε να σας δώσουμε λευκή επιταγή», είπε ο κ. Χατζηδάκης, που αντιπρότεινε οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 10% και απελευθέρωση της αγοράς των «γενόσιμων φαρμάκων» (των αντιγράφων πρωτοτύπων).

Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα, αλλά και δημόσια παραγωγή και δωρεάν διάθεση των φαρμάκων αντιπρότεινε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, υπογραμμίζοντας ότι «η λίστα ευτελίστηκε μόνη της κυρίως με τα «αναντικατάστατα».

Το κράτος πρέπει να εισπράξει τα 350 εκατομμύρια ευρώ που του οφείλουν οι φαρμακοβιομηχανίες, σημείωσε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, ενώ ο υπουργός Απασχόλησης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Καρασμάνη είπε ότι είναι ζήτημα εβδομάδων να βγει η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Ο κ. Ροντούλης τάχθηκε υπέρ της λίστας των «γενόσιμων φαρμάκων», από την οποία θα πρέπει να συνταγογραφούν οι γιατροί.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας τόνισε ότι η κυριαρχία του εμπορικού κριτηρίου είναι που εκτίναξε τις τιμές των φαρμάκων και πρότεινε η οργάνωση της διακίνησης του φαρμάκου να γίνει αποκλειστικά από το υπουργείο Υγείας, ενώ να προσεχθεί πολύ η στελέχωση της επιτροπής κατάρτισης της λίστας.

Η τροπολογία της λίστας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Θα κατατεθούν ακόμη: τροπολογία που θα μεταθέτει ένα χρόνο αργότερα, την 1/1/1011, την εφαρμογή της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις γυναίκες με ανήλικα παιδιά που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ, καθώς και άλλη τροπολογία για τους ναυτικούς και τον ΟΛΠ.