Skip to main content

Επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων ξεκινά ο ΟΑΕΕ στη Θεσσαλονίκη

«Τα περισσότερα από αυτά είναι πανάκριβα και σε κατάσταση τέτοια που δεν μας τιμά ως ταμείο, ούτε και μας εξυπηρετεί» επισήμανε ο κ. Βουδούρης και αφού προανήγγειλε πως «ό,τι δεν μας συμφέρει θα το εγ

Σε επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων μίσθωσης για τα ακίνητα που ενοικιάζει και στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται να προχωρήσει πολύ σύντομα ο Οργανισμός Ασφάλισης Επαγγελματιών κι Εμπόρων (ΟΑΕΕ), ώστε να περιορίσει τα λειτουργικά του έξοδα.

«Είμαστε σε μια εποχή πλέον στην οποία πρέπει να συμμαζευτούμε. Δεν είναι δυνατό να έχουμε στη Θεσσαλονίκη 15 παλαιά κτήρια, με χαμηλή λειτουργικότητα και απλωμένα εδώ και εκεί, και να πληρώνουμε 600.000 ευρώ ετησίως για ενοίκια», είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής του ΟΑΕΕ. Από το βήμα εκδήλωσης που οργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Γεράσιμος Βουδούρης αποκάλυψε ότι στις προθέσεις του είναι να προχωρήσει στη διενέργεια ενός διαγωνισμού, προκειμένου να βρεθούν περίπου 5.000 – 6.000 τ.μ., στεγασμένοι χώροι «οι οποίοι θα εξυπηρετούν καλύτερα τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους μας από ό,τι συμβαίνει σήμερα». Μάλιστα γνωστοποίησε πως από κοινού με μεγάλο κτηματομεσιτικό γραφείο της πόλης –μέλος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης- έγινα μια πρώτη έρευνα και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα, πολύ πιο καινούρια και λειτουργικά από άποψη δυνατοτήτων πρόσβασης, τα οποία μπορούν να ενοικιαστούν με το πολύ 400.000 ευρώ το χρόνο. «Μπορούμε, δηλαδή, πολύ απλά να κερδίσουμε μόνο από μισθώματα στη Θεσσαλονίκη έως 200 χιλ. ευρώ», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Η πρακτική των επαναδιαπραγματεύσεων ακινήτων, ωστόσο, θα γίνει και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια όπου ο ΟΑΕΕ κατά τον διοικητή του –εκτός από τα 80 ιδιόκτητα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιηεί- μισθώνει και περίπου 80 ακίνητα. «Τα περισσότερα από αυτά είναι πανάκριβα και σε κατάσταση τέτοια που δεν μας τιμά ως ταμείο, ούτε και μας εξυπηρετεί» επισήμανε ο κ. Βουδούρης και αφού προανάγγειλε ότι «στις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθεί ένας μακρύς κατάλογος που θα αποκαλύπτει τι ενοικιάζουμε και σε ποια τιμή», ξεκαθάρισε πως «ό,τι δεν μας συμφέρει θα το εγκαταλείπουμε και θα φεύγουμε». Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής του ΟΑΕΕ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα ακινήτων, όπως ένα στην Αγ. Παρασκευή, επιφάνειας 1.500 τ. μ., ιδιοκτησίας της Μονής Μεγίστης Λάβρας για το οποίο το ενοίκιο είναι 40.000 ευρώ, καθώς και για την αγορά αποθήκης στο Κερατσίνη, συνολικής επιφάνειας 2.000 τ. μ., έναντι του ποσού των 3 εκ. ευρώ. «Η αναδιάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να συμμαζέψουμε τα λειτουργικά μας κόστη», αποφάνθηκε ο κ. Βουδούρης, προσθέτοντας ότι η άλλη μεγάλη έγνοια του Οργανισμού είναι να αυξήσει τα έσοδά του παντοιοτρόπως. «Κάναμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και σε μόλις 2,5 μήνες εφαρμογής του συστήματος, το Ταμείο κέρδισε 70 εκ. ευρώ, τα οποία στερήσαμε από τα λαμόγια που τα έπαιρναν μέχρι τώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά και για να καταδείξει τη σημασία του επιτεύγματος είπε πως ανάλογο ποσό έχει συγκεντρώσει ο Οργανισμός από τη ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές, η οποία ισχύει από τον Ιούνιο του 2010.

Στη συγκεκριμένη ρύθμιση ο κ. Βουδούρης θύμισε πως συμμετείχαν 65 χιλ. ασφαλισμένοι, εκ των οποίων «οι 62.000 συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους». Το ποσό που κεφαλαιοποίησε ο ΟΑΕΕ από τη ρύθμιση αυτή δε, ανέρχεται σε 800 εκ. ευρώ (θα συγκεντρωθεί εφόσον όλοι όσοι μετέχουν θα καταβάλλουν κανονικά όλες τις δόσεις).

Από το σύνολο των 850.000 ασφαλισμένων του ταμείου, ωστόσο, οι 250 χιλ. δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους. «Είναι ευθύνη μας να πεισθούν να πληρώσουν, αλλά εξίσου ευθύνη μας είναι και οι υπόλοιποι οι οποίοι είναι συνεπείς» ξεκαθάρισε ο κ. Βουδούρης και συμπλήρωσε πως «για αυτό το 60% των ασφαλισμένων αποφασίσαμε να μην γίνει αύξηση στις εισφορές τους για την τριετία 2011 – 2013, όταν τα προηγούμενα χρόνια ετησίως είχαμε μια επιβάρυνση της τάξης του 8%. Επιπλέον, για αυτά τα άτομα δίδεται η δυνατότητα να προκαταβάλουν εισφορές έως ένα 6μηνο και να απολαμβάνουν έκπτωση σε ποσοστό 10%».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Διοικητής του Οργανισμού και στην επίτευξη πλεονάσματος ύψους 30 εκ. ευρώ. «Τα προβλήματα δεν λύθηκαν. Είναι ακόμη πολλά, μεγάλα και διαχρονικά και για αυτό λαμβάνονται αυτά τα δύσκολα μέτρα», είπε για να προσθέσει ότι το έλλειμμα του ΟΑΕΕ ήδη από το 0,47% του ΑΕΠ, υποχώρησε πλέον στο 0,30% και «πρέπει αυτό να συνεχιστεί για να μπορούν να πάρουν σύνταξη κι οι επόμενες γενιές».

Περαιτέρω σημείωσε, ότι τις επόμενες ημέρες θα «βγει στον αέρα» μια διαδικασία για τον ηλεκτρονικό υπολογισμό της σύνταξης, αρχικά για τους ασφαλισμένους που προέρχονται από το ΤΕΒΕ, κι αυτό γιατί το εν λόγω ταμείο διαθέτει προχωρημένη μηχανογράφηση. Για το ζήτημα δε, της επικουρικής σύνταξης (με καταβολή από τους ασφαλισμένους ποσού 50 ευρώ μηνιαίως) ο κ. Βουδούρης υποστήριξε πως «καρκινοβατεί γιατί είναι λίγοι αυτοί που ανταποκρίθηκαν», ενώ όταν προκλήθηκε από έναν παριστάμενο για το ότι κάποια νοσοκομεία δεν δέχονται να τους κάνουν εισαγωγή, ακόμη και εάν είναι επείγον περιστατικό, αν δεν φέρουν από τον ΟΑΕΕ σχετικό εισιτήριο, παραδέχθηκε πως πράγματι συμβαίνει αυτό αλλά «είναι παράνομο» και «κάποιοι διοικητές νοσοκομείων νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν».