Skip to main content

Επαγγελματικό προορισμό θέλει να κάνει τη Θεσσαλονίκη η Κεφαλογιάννη

Η ΔΕΘ-Helexpo γίνεται ο εκτελεστικός βραχίονας υλοποίησης της στρατηγικής του υπουργείου Τουρσμού και του ΕΟΤ. Ποιες οι προβλέψεις της Όλγας Κεφαλογιάννη για την τουριστική κίνηση το 2015.

της Άννης Καρολίδου

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα, με την ευκαιρία της 30ης Philoxenia, η ΔΕΘ- Helexpo, με το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Με την υπογραφή του μνημονίου, από το 2015, η ΔΕΘ - Helexpo γίνεται ο εκτελεστικός βραχίονας υλοποίησης της στρατηγικής υπουργείου και ΕΟΤ, αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση νέων συμμετοχών σε διεθνείς εκθέσεις αλλά και σε διοργανώσεις που είχε και παλαιότερα παρουσία ο ΕΟΤ, ενώ παράλληλα η ΔΕΘ θα αξιοποίησει το δίκτυο συμμετοχών υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ για να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης ως προορισμού για τον επαγγελματικό  και συνεδριακό τουρισμό. Το πρόγραμμα των κοινών δράσεων θα είναι έτοιμο στο αμέσως επόμενο διάστημα, είναι ζήτημα ημερών.

Η Θεσσαλονίκη προορισμός city break

Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι το υπουργείο, δίνει πλέον έμφαση στην ανάδειξη Αθήνας και Θεσσαλονίκη σε προορισμούς για city break ενώ σκοπεύει, συνεργαζόμενο με τη ΔΕΘ, να εντάξει τη Θεσσαλονίκη στους δημοφιλέστερους προορισμούς για τον επαγγελματικό τουρισμό. Για την ανάδειξη της πόλης, η υπουργός θα επιδιώξει και τη συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, στόχο που θα συζητήσει και στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Η υπουργός, προέβλεψε με βάση τις προκρατήσεις,  ότι το 2015 θα είναι μία ακόμη πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, με αύξηση που θα κυμανθεί στα επίπεδα του 6% ώς και 9%. Επίσης, θα είναι  η χρονιά προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στο τουρισμό, μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν το 2013 και το 2014.

Σε ό,τι αφορά την τόνωση της επιχειρηματικότητας στο τουριστικό κλάδο και στις πρωτοβουλίες νέων επιχειρηματιών, λέχθηκε ότι στο επόμενο διάστημα θα εκδοθούν οι προδιαγραφές για τους νεανικούς ξενώνες (hostels), προχωράει η επεξεργασία του ΠΔ 43 που αφορά στα ξενοδοχεία, ενώ ήδη καταρτίσθηκε το πλαίσιο για τα μη κύρια τουριστικά καταλύμματα.

Επενδύσεις στις υψηλές κατηγορίες καταλυμμάτων

Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές υποδομές και ειδικότερα την ξενοδοχειακή ανωδομή, η υπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι να προσελκυσθούν περισσότερες επενδύσεις στα 5αστερα ξενοδοχεία, αλλά και στα σύνθετα τουριστικά καταλύμματα.

Η ζήτηση εκδηλώνεται για υπηρεσίες υψηλοτέρων απαιτήσεων, ενώ η κατά κεφαλήν δαπάνη, έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα