Skip to main content

«Επαφή γνωριμίας» δια τηλεφώνου για Πούτιν και Τραμπ

Σήμερα αναμένεται να έχουν την πρώτη τους επικοινωνία οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με το Κρεμλίνο - Επαφές και με Μέρκελ, Ολάντ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα έχουν τηλεφωνική συνομιλία σήμερα, Σάββατο, την οποία το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει απλώς «επαφή γνωριμίας», ενώ θα υπάρξει και συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Μέρκελ, καθώς και μεταξύ Τραμπ και Ολάντ.

Γερμανικά δημοσιεύματα μιλούν επίσης για συνάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ με Πενς και Τίλερσον την επόμενη εβδομάδα.

Θα είναι η πρώτη συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ, ενώ πηγές από το Βερολίνο αναφέρουν πως η συνομιλία με την Μέρκελ θα αφορά τη Ρωσία.

Αρχικά, σύμφωνα με το Reuters, η πληροφορία για το τηλεφώνημα με Πούτιν ήρθε από αμερικανό αξιωματούχο στο CNN. Το επιβεβαίωσε έπειτα και η ρωσική πλευρά, λέγοντας πως η συνομιλία θα γίνει το αργά το απόγευμα του Σαββάτου ώρα Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε πως θα είναι το πρώτο τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ηγετών, όπως μεταδίδει το Tass. «Σκοπεύουμε να συγχαρούμε τον Τραμπ [για την εκλογή του] και να ανταλλάξουμε απόψεις για την κατάσταση των διμερών σχέσεων» ανέφερε ο Πεσκόφ.

«Είναι απλώς μία πρώτη επαφή, δεν είναι πιθανό να υπάρξουν ουσιαστικές συνομιλίες» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος. Όσον αφορά συγκεκριμένα τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Πεσκόφ ανέφερε πως το Κρεμλίνο «δεν έχει σε γνώση του σχέδιο των ΗΠΑ για χαλάρωσή τους».

Παράλληλα, πηγές από το Βερολίνο ανέφεραν στο Reuters ότι το Σάββατο είναι πιθανή τηλεφωνική συνομιλία της Μέρκελ με τον Τραμπ.

Την συνομιλία επιβεβαίωσε με ανάρτηση στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Επισήμως, εκπρόσωπος της καγκελαρίας αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά, λέγοντας πως «τέτοιες συνομιλίες επιβεβαιώνονται μόνο αφού γίνουν».

Η συζήτηση, σύμφωνα με τη γερμανική πηγή, αναμένεται να επικεντρωθεί στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Η πηγή που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι, αν και δεν είναι γνωστό εάν θα τεθεί ζήτημα χαλάρωσης των κυρώσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκοπεύει «απαραίτητα» να ακολουθούσε την Ουάσινγκτον σε αυτή την κατεύθυνση.

Συνάντηση Γκάμπριελ με Πενς και Τίλερσον;

Παράλληλα, η εφημερίδα Handelsblatt υποστήριξε ότι την επόμενη εβδομάδα ο νέος γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα συναντηθεί με τον αμερικανό αντιπρόεδρο και τον αμερικανό ΥΠΕΞ.

Η εφημερίδα επικαλείται γερμανικές και κυβερνητικές πηγές που μιλούν για συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με τον Μάικ Πενς και τον Ρεξ Τίλερσον.

Την Παρασκευή, υπενθυμίζεται, ο Γκάμπριελ εγκατέλειψε το υπουργείο Οικονομίας και ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών (αντικαθιστώντας τον Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, που πάει στην γερμανική προεδρία).