Skip to main content

Επαφές Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη

Αλλαγές για προστασία των πολιτών, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητά η Σοσιαλιστική Διεθνής.
«Θεωρώ επιτυχία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ότι πια όλα τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής τους το ζήτημα αντιμετώπισης της οικολογικής καταστροφής με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, το Δεκέμβριο», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Νέα Υόρκη.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάζει το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι απούσα από τη φετινή Γενική Συνέλευση», ο κ. Παπανδρέου είπε:  «Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι απούσα από πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου είμαστε εδώ, δείχνει κάτι».

Υπογράμμισε ότι θεωρεί επιτυχία το γεγονός ότι «η Επιτροπή Στίγκλιτζ για την οικονομική κρίση καταθέτει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές, για προστασία των πολιτών, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αυτές οι προτάσεις θα σταλούν και στη συνάντηση των G-20".

Η συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, παράλληλα με τις εργασίες της 64ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

Στη συνεδρίαση του Προεδρείου παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις δύο ειδικών ομάδων εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Η πρώτη αφορά την Επιτροπή για τα Παγκόσμια Οικονομικά Θέματα, στην οποία προήδρευσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ.

Η δεύτερη αφορά την Επιτροπή για τη Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία, στην οποία προήδρευσαν ο πρώην πρόεδρος της Χιλής και ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Ρικάρντο Λάγος και ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον.

Επίσης, συζητήθηκαν: α) το πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, β) οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη παγκόσμια οικονομική κρίση και γ) οι προτεραιότητες των σοσιαλιστών σε σχέση με την Συνάντηση Κορυφής των G20. Το Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υιοθέτησε ψήφισμα που θα αποσταλεί στους G20 και το οποίο θα μεταφέρει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, Χουάν Σομαβία.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα μέλη του Προεδρείου, αλλά και με αρκετούς προέδρους, πρωθυπουργούς, υπουργούς Εξωτερικών και προσωπικότητες διαφόρων χωρών που προσκλήθηκαν για να παραστούν στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.