Skip to main content

Έως τέλος του έτους η χάραξη αιγιαλού και παραλίας σε όλη τη χώρα

Τι είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας

Μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας σε όλη την επικράτεια, ανακοίνωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά την ομιλία της χθες, πρώτη ημέρα του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η χάραξη του αιγιαλού είναι προϋπόθεση στις περισσότερες περιπτώσεις παραχώρησης της χρήσης του και γιατί μπαίνει τάξη, περιορίζουμε τη δυνατότητα της αυθαιρεσίας που είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όσον αφορά την πολιτική για τις παραλίες», εξήγησε η κα. Παπανάτσιου.

Επανέλαβε, δε, πως σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, στο οποίο, όπως είπε, «έχουμε λάβει υπόψη τα αιτήματα των τοπικών και άλλων φορέων». «Στόχος της κυβέρνησης είναι η επικαιροποίηση και η απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου για τον αιγιαλό με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια, «ο νόμος 2971/2001 "περί αιγιαλού και παραλίας" είχε ούτως ή άλλως από την ψήφιση του πολλά προβλήματα αλλά πλέον χρειάζεται σημαντικές τροποποιήσεις προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα. Οι ακτές μας αποτελούν σημαντικό «κεφάλαιο» για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας. Παράλληλα είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να το διατηρήσουμε με λογική χρήση και όχι να το απαξιώσουμε με υπερεκμετάλλευση. Και βέβαια η διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού αποτελεί πολιτική μας προτεραιότητα».

«Η απόλυτη απαγόρευση έχει ως αποτέλεσμα την ανομία. Για αυτό θα επιτρέψουμε ορισμένες χρήσεις με αυστηρούς όρους και συγκεκριμένα πλαίσια. Αν μου επιτρέπετε την παραδοξολογία, θα χαλαρώσουμε ορισμένες πλευρές του θεσμικού πλαισίου ώστε να γίνει πιο αυστηρό με την έννοια ότι θα εφαρμόζεται», συμπλήρωσε.  

Μεταξύ άλλων, η υφυπουργός στάθηκε και στην αξιοποίηση των ακινήτων που μένουν ανεκμετάλλευτα και απαξιώνονται, αναφέροντας χαρακτηριστικά για τη Θεσσαλονίκη τα στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα. 

Αναλυτικά η ομιλία της υφυπουργού Οικονομικών:

«Κυρίες και κύριοι,

Η κυβέρνησή μας αποκατέστησε τη διεθνή αξιοπιστία των δημοσίων οικονομικών της χώρας και άνοιξε το δρόμο για τη διευθέτηση του χρέους. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πιάσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους και μάλιστα τους υπερβήκαμε.

Με δεδομένο το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που δεν είναι δικό μας έργο, η δική μας πολιτική αποδείχτηκε όχι μόνο πιο δίκαιη αλλά και περισσότερο αναπτυξιακή από τη μονόπλευρη λιτότητα των προηγουμένων κυβερνήσεων. Η άνιση ανάπτυξη είναι όχι μόνο άδικη αλλά είναι και αναποτελεσματική.

Κυρίες και κύριοι,

Στο σημερινό δημοσιονομικό περιβάλλον η ορθολογική διαχείριση και η στοχευμένη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την Κυβέρνησή μας. Η πολιτική μας για τη Δημόσια Περιουσία έχει στόχο να εξασφαλίσει σημαντικά και σταθερά έσοδα για το Δημόσιο σε μακροχρόνια βάση, να μειώσει το ύψος του χρέους και να δημιουργήσει πρόσθετα αναπτυξιακά οφέλη.

Οι βασικοί άξονες της πολιτικής μας στο ζήτημα αυτό είναι η καταγραφή, η προστασία και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση των διαδικασιών και του νομοθετικού πλαισίου.

Θα πείτε ότι αυτό είναι αυτονόητο. Αλλά τα αυτονόητα είχαν μείνει για χρόνια στα συρτάρια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις τόσο στις καλές εποχές όσο και στην κρίση.
Παράλληλα συνεχίζουμε την αξιοποίηση της ακίνητης κτηριακής περιουσίας του Δημοσίου και την ορθολογική ικανοποίηση των αναγκών στέγασης των υπηρεσιών και οργανισμών του. Σκοπός είναι η δραστική μείωση των σχετικών λειτουργικών δαπανών.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο ζήτημα του Αιγιαλού και των Παραλιών, ένα σημαντικό στοιχείο της Δημόσιας Περιουσίας. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα και για την Κεντρική Μακεδονία που έχει πολλές και όμορφες ακτές οι οποίες προσελκύουν τον εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επικαιροποίηση και η απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου για τον αιγιαλό με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Ο νόμος 2971/2001 «περί αιγιαλού και παραλίας» είχε ούτως ή άλλως από την ψήφιση του πολλά προβλήματα αλλά πλέον χρειάζεται σημαντικές τροποποιήσεις προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα.

Σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που έχουμε ετοιμάσει για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και στο οποίο έχουμε λάβει υπόψη τα αιτήματα των τοπικών και άλλων φορέων.

Οι ακτές μας αποτελούν σημαντικό «κεφάλαιο» για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας. Παράλληλα είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να το διατηρήσουμε με λογική χρήση και όχι να το απαξιώσουμε με υπερεκμετάλλευση. Και βέβαια η διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού αποτελεί πολιτική μας προτεραιότητα.

Το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί σημαντικές τροποποιήσεις στο νόμο του αιγιαλού που κινούνται και στις δύο αυτές κατευθύνσεις, δηλαδή, και στην ολοκληρωμένη και συνολική προστασία του, αλλά και στη δημιουργία δυνατοτήτων για αξιοποίησή του προς όφελος της οικονομίας.

Η απόλυτη απαγόρευση έχει ως αποτέλεσμα την ανομία. Για αυτό θα επιτρέψουμε ορισμένες χρήσεις με αυστηρούς όρους και συγκεκριμένα πλαίσια. Αν μου επιτρέπετε την παραδοξολογία, θα χαλαρώσουμε ορισμένες πλευρές του θεσμικού πλαισίου ώστε να γίνει πιο αυστηρό με την έννοια ότι θα εφαρμόζεται.  

Μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας σε όλη την επικράτεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η χάραξη του αιγιαλού είναι προϋπόθεση στις περισσότερες περιπτώσεις παραχώρησης της χρήσης του και γιατί μπαίνει τάξη, περιορίζουμε τη δυνατότητα της αυθαιρεσίας που είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όσον αφορά την πολιτική για τις παραλίες.

Ήδη το καλοκαίρι που πέρασε κάναμε πιλοτικά ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την παραχώρηση του δικαιώματος  απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στο νομό Χαλκιδικής έγιναν δέκα τρεις (13) ηλεκτρονικές δημοπρασίες με πλήρη επιτυχία, με διαφάνεια και με διασφάλιση τόσο των συμφερόντων του δημοσίου αλλά και των συμμετεχόντων σε αυτές.

Μια άλλη σημαντική πτυχή της πολιτικής μας στη διαχείριση της Δημόσιας Περιουσίας είναι η αξιοποίηση των ακινήτων που μένουν ανεκμετάλλευτα και απαξιώνονται.

Στην Κεντρική Μακεδονία έχουμε κάνει πολλές σημαντικές τέτοιες κινήσεις. Παραχωρήσαμε στο Δήμο Καλαμαριάς άνευ ανταλλάγματος και ύστερα από πολυετείς προσπάθειες τη χρήση του μεγαλύτερου μέρους της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, για χρονικό διάστημα ενενήντα εννέα (99) ετών. Σκοπός είναι η αξιοποίηση της παραχωρούμενης έκτασης του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, με την ενσωμάτωσή της στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της πόλης, ως χώρου υπερτοπικού πρασίνου και αναψυχής, και η ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξή της.

Παραχωρήσαμε τη χρήση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στον Δήμο Παύλου Μελά. Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιήσαμε πάγιο αίτημα του Δήμου και των κατοίκων για την αξιοποίηση της  έκτασης με στόχο την ενσωμάτωσή της στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της πόλης. Θα αξιοποιηθεί με χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής αλλά ταυτόχρονα θα προστατευθεί και θα αναδειχθεί η ιστορία του χώρου και η πολιτιστική κληρονομιά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ για την αξιοποίηση του χώρου.

Στην Έδεσσα παραχωρήθηκε στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) το 50% δικαίωμα του Δημοσίου επί καταγεγραμμένου δημοσίου ακινήτου προκειμένου να ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των δικαστικών υπηρεσιών, και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ενέκρινε την πολεοδομική μελέτη παραθεριστικού χωριού και Σχεδίου Γενικής Διάταξης χωροθέτησης κτιρίων εγκαταστάσεων και έργων υποδομής Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος για την εφαρμογή του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου «Αγ.Ιωάννης Σιθωνίας» προκειμένου να υλοποιηθεί μια μεγάλη τουριστική επένδυση.

Επίσης εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη Ακινήτου ιδιοκτησίας ΓΑΙΑ ΟΣΕ ΑΕ για τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στην περιοχή του Εμπορικού Σταθμού Θεσσαλονίκης στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Σκοπός είναι η διαφύλαξη μιας ιστορικής μνήμης και η δημιουργία Κέντρου Έρευνας  για το Ολοκαύτωμα και Εκπαιδευτικό Κέντρο για την προάσπιση και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κυρίες και κύριοι,

Προσπαθούμε να βάλουμε τάξη από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα. Δεν μπορούν βεβαίως να γίνουν όλα σε μια ημέρα. Όμως κάθε μέρα γίνεται και κάτι, άλλες φορές μικρότερο, άλλες φορές μεγαλύτερο. Προχωρούμε με προσοχή και σύνεση, διαχειρίζομαστε το δημόσιο χρήμα και τη δημόσια περιουσία αποτελεσματικά και με σεβασμό στο υστέρημα του πολίτη. Με αυτήν την πολιτική αντίληψη θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνίας μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες με παράλληλο σεβασμό των δικαιωμάτων και των επόμενων γενεών.

Με την άρση της επιτροπείας που έρχεται φέτος θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Γιατί παρά τον σκληρό πόλεμο που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε βάζουμε τέλος στον κύκλο των μνημονίων και θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη με το δικό μας σχέδιο. Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αναφέρθηκε και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, θα παίξει βασικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων μας».