Skip to main content

ΕΟΠΥΥ: Σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προχωρούν οι γιατροί

Η Ένωση Ιατρών-ΕΟΠΥΥ έχει καταθέσει εξώδικη διαμαρτυρία γνωστοποίησης της επίσχεσης και ζητά την παρέμβαση του προέδρου του ΠΙΣ

Σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών με τον ΕΟΠΥΥ, από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου, προχωρούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί. Μάλιστα, η Ένωση Ιατρών-ΕΟΠΥΥ έχει καταθέσει εξώδικη διαμαρτυρία γνωστοποίησης της επίσχεσης και ζητά την παρέμβαση του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκου, ως μέλους του ΔΣ του οργανισμού για την διευθέτηση του θέματος.

Στην επιστολή που απέστελε η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στον πρόεδρο του ΠΙΣ, χαρακτηρίζεται ως «άκρως απογοητευτική» η εικόνα εκκαθάρισης των υποβολών του Μαρτίου 2016 του ΕΟΠΥΥ καθώς πολύ μικρό ποσοστό ιατρών (10%) έχουν πληρωθεί.

Όπως μεταδίδει το In.gr, σε εκκρεμότητα παραμένει η εκκαθάριση:

- 3.200 υποβολών επισκέψεων. Σε 1.700 επισκέψεις, διαπιστώνεται τεχνικό πρόβλημα ταυτοποίησης και συσχέτισης του ψηφιοποιημένου φυσικού παραπεμπτικού με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό στο e-dapy,
- 480 υποβολών διαγνωστικών εργαστηρίων,
- 130 υποβολών ιατρικών πράξεων κατηγορίας Α (καρδιολογία, γαστρεντερολογία, νευρολογία, γυναικολογία και φυσιατρική),
- 115 υποβολών ιατρικών πράξεων κατηγορίας Β (πνευμονολογία, ΩΡΛ, οφθαλμολογία, κ.λπ).

Οι γιατροί υποστηρίζουν ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του ανακοινωθέντος χρονοδιαγράμματος πληρωμών του ΕΟΠΥΥ από την διοίκηση του, με την πραγματική εικόνα εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης και πληρωμών των συμβεβλημένων ιατρών.

Επίσης δεν έχει δοθεί κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ταμείων και του 10% της περιόδου 2012-2015 από τον Οργανισμό, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί η πληρωμή 283 εκατομμυρίων ληξιπρόθεσμων οφειλών φαρμακευτικής δαπάνης. Μικρό ποσό της τάξης των 29 εκατ. ευρώ έχει χορηγηθεί στον ΕΟΠΥΥ για ληξιπρόθεσμες οφειλές ιατρών και παρόχων, ενώ το συνολικό ποσό εκτιμάται στα 450 εκατ. ευρώ.

«Ταυτόχρονα, ζητείται από τους κλινικοεργαστηριακούς και εργαστηριακούς ιατρούς να καταβάλουν μερίδιο των 'ανύπαρκτων' πληρωμών τους για την εξόφληση του clawback, με τους δεύτερους να είναι σε κατάσταση συστηματικής απόγνωσης καθώς καλούνται να καλύψουν το clawback και το κόστος των αναλωσίμων αντιδραστηρίων με υποκοστολογημένη αποζημίωση κατά 50% από τον ΕΟΠΥΥ κατά το τρέχον έτος» υποστηρίζει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Δεδομένης της κατάστασης η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει καταθέσει εξώδικη διαμαρτυρία γνωστοποίησης επίσχεσης παροχής υπηρεσιών με τον ΕΟΠΥΥ των απλήρωτων ιατρών από 01/09, καθότι όπως τονίζεται στην επιστολή «δεν αρμόζει σε επαγγελματίες επιστήμονες υγείας να καταλήξουν στη φυλακή για 'πλασματικά' χρέη, κάνουμε έκκληση για τις δικές σας άμεσες ενέργειες με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΙΣ, αλλά και της θέσης σας ως μέλος στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ».