Skip to main content

ΕΟΦ: Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για πέντε εμβόλια

Η απόφαση του Οργανισμού θεωρείται απόρροια της αυξημένης ζήτησης του εμβολίου MMR λόγω των κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας

Σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για πέντε εμβόλια που αφορούν μεταξύ άλλων στην ανοσοποίηση από την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά, προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η απόφαση θεωρείται απόρροια της αυξημένης ζήτησης του εμβολίου MMR λόγω των κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΦ εξέδωσε τη Δευτέρα τροποποίηση προηγούμενης σχετικής απόφασης προσθέτοντας στον πίνακα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών τα ακόλουθα σκευάσματα:

- M-M-RVAXPRO PS.INJ.SUS.
- PRIORIX PS.INJ.SOL.
- PRIORIX-TETRA PS.INJ.SOL.
- PNEUMOVAX 23 INJ.SOL.
- D.T.VAX INJ.SUSP.

«Τροποποιούμε την υπ. αριθμ. 91635/28.11.16 Απόφαση ΕΟΦ περί "Προσωρινής Απαγόρευσης Παράλληλων Εξαγωγών και Ενδοκοινοτικής Διακίνησης" ως προς τα φαρμακευτικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στο συνημμένο πίνακα, μετά από διαρκή αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας φαρμάκων στην αγορά και σύμφωνα με την παραπάνω εισήγηση της Υπηρεσία, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι εμβολιαστικές ανάγκες των ασθενών», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Τα ανωτέρω φάρμακα (όλα εμβόλια για ιλαρά-παρωτίτιδα-ερυθρά (MMR), ανεμοβλογιά, πνευμονιόκοκκο, διφθερίτιδα και τετάνο) απαγορεύεται προσωρινά να αποτελέσουν αντικείμενο παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης.

Ακόμη τονίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη».
 
Τέλος, ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι «η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των κυρώσεων».

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ διαβεβαιώνουν για την επάρκεια των εμβολίων MMR με απόθεμα 100.000 δόσεων.