Skip to main content

ΟΑΣΘ:Σήμερα τα ονόματα της νέας διοίκησης-Αύριο παρουσίαση από Σπίρτζη

Στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης για την παρουσίαση, αύριο, των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ.

Του Νίκου Ηλιάδη

Αύριο, την τελευταία ημέρα της προθεσμίας που ορίζει ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος (εντός 15 ημερών από τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ), θα γίνει ο διορισμός της νέας, υπό κρατικό έλεγχο διοίκησης του ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr σήμερα το απόγευμα πρόκειται να ανακοινωθούν τα ονόματα των έξι μελών του 9μελους νέου δ.σ. του Οργανισμού (μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος) καθώς και τα ονόματα του γενικού διευθυντή και του ορκωτή ελεγκτή και αύριο θα γίνει η παρουσίασή τους από τον υπουργό Μεταφορών. Ο Χρήστος Σπίρτζης ενδέχεται να είναι από το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη η δε παρουσίαση της νέας διοίκησης θα γίνει αύριο είτε στο Διοικητήριο, είτε στα γραφεία του ΟΑΣΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr μεταξύ των έξι μελών του δ.σ. θα υπάρχουν κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (ακούγεται για παράδειγμα το όνομα του πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανόλη Λαμτζίδη), ενώ ένας, με δύο θα προέρχονται πιθανότατα από την Αθήνα. Εκτός ΟΑΣΘ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι και το στέλεχος το οποίο θα αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή. Τα υπόλοιπα τρία μέλη θα προέρχονται από τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το συνδικάτο των εργαζομένων.

Μισθοί δύο μηνών

Από τα πρώτα προβλήματα τα οποία θα κληθεί να λύσει η νέα κρατική διοίκηση του ΟΑΣΘ είναι η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος του συνδικάτου Δημήτρης Τσερμενίδης ήταν χθες και σήμερα στην Αθήνα και είχε συνομιλία με τον υπουργό και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr ο κ. Τσερμενίδης ο κ. Σπίρτζης έδωσε εντολή προκειμένου να εκταμιευτεί άμεσα η κρατική επιχορήγηση του Αυγούστου αλλά και τα περίπου 11 εκατ. ευρώ τα οποία οφείλονται στον ΟΑΣΘ από τη διαφορά του ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι στους εργαζόμενους οφείλονται οι μισθοί του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Ο κ. Τσερμενίδης δήλωσε στη Voria.gr ότι «το μόνο που ενδιαφέρει τη διοίκηση του συνδικάτου είναι η εξόφληση των εργαζομένων, όπως επίσης και η επάρκεια των λεωφορείων. Για τα άλλα έχουμε καιρό». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδικάτου, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης περίπου 120 λιγότερα λεωφορεία (300 αντί 420) με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στα δρομολόγια. Βασική αιτία είναι η έλλειψη ανταλλακτικών. Ερωτηθείς για το εάν το συνδικάτο θα ορίσει άμεσα εκπρόσωπο στο νέο δ.σ. του ΟΑΣΘ ο κ. Τσερμενίδης είπε πως αυτό θα γίνει μετά τον Δεκαπενταύγουστο και αναλόγως εάν θα έχουν επιλυθεί τα υπόλοιπα προβλήματα (μισθοδοσία, λεωφορεία).

Η διοίκηση του ΟΣΕΘ

Στο μεταξύ εντός των ημερών (σύμφωνα με κάποια πληροφορία ενδεχομένως και αύριο, ωστόσο αυτό δεν είναι το πιθανότερο) αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα διοίκηση και στον νεοσύστατο Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΟΣΕΘ), ο οποίος αντικαθιστά το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Και σε αυτό τα έξι από τα εννέα μέλη θα τα διορίσει ο υπουργός Μεταφορών, ενώ τα υπόλοιπα τρία θα προέλθουν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και ένα μέλος εκ περιτροπής από τα τέσσερα μεγαλύτερα Επιμελητήρια, αρχής γενομένης από το ΤΕΕ/ΤΚΜ. Μάλιστα, ο κ. Σπίρτζης έχει στείλει ήδη επιστολές προς ΠΚΜ (την προηγούμενη εβδομάδα), ΠΕΔ-ΚΜ (χθες) και ΤΕΕ/ΤΚΜ (σήμερα) ζητώντας να του στείλουν άμεσα τρία προτεινόμενα ονόματα προκειμένου να επιλέξει εκείνος ποιος από τους τρεις θα οριστεί στο δ.σ. του ΟΣΕΘ Α.Ε.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου δήλωσε στη Voria.gr ότι είναι απαράδεκτο ο υπουργός να ζητά τρία ονόματα δημάρχων ώστε να επιλέξει αυτός τον δήμαρχο της αρεσκείας του και τόνισε επίσης πως η ΠΕΔ-ΚΜ θα συνεδριάζει για να στείλει τις προτάσεις της στις 22 Αυγούστου. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα στείλει τη δική του πρόταση το ΤΕΕ/ΤΚΜ όπως και η ΠΚΜ η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει μόνον έναν περιφερειακό σύμβουλο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.