Skip to main content

Έντονο ξένο ενδιαφέρον για λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας

Για ποια περιφερειακά λιμάνια της χώρας παρατηρείται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον - Οι προϋποθέσεις για την αξιοποίησή τους και οι προοπτικές,

Διεργασίες όσον αφορά τον τρόπο αξιοποίησης μιας σειράς περιφερειακών λιμανιών - μεταξύ των οποίων και αρκετά στη Βόρειο Ελλάδα - βρίσκονται σε εξέλιξη αυτόν τον καιρό.

Μάλιστα, πληροφορίες που έρχονται κυρίως από "έξω" αναφέρουν ότι υπάρχει και σοβαρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για κάποια από αυτά, όπως, για παράδειγμα, αυτό της Αλεξανδρούπολης, η γεωπολιτική θέση του οποίου είναι αδιαμφισβήτητα κομβική.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο κινεζικά όσο και ρωσικά, αλλά και ελληνικά συμφέροντα παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις για το συγκεκριμένο λιμάνι. Τα άλλα λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ είναι της Ηγουμενίτσας, του Λαυρίου, της Καβάλας (φωτο), των Πατρών, της Κέρκυρας, της Ελευσίνας, της Ραφήνας, του Ηρακλείου και του Βόλου, μη εισηγμένες, ανώνυμες εταιρείες οργανισμών λιμένων, οι μετοχές των οποίων μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη του 2012. Το 2015, μάλιστα, πέτυχαν αθροιστικά αύξηση κερδοφορίας της τάξης του 20%.

Εκτιμάται όμως ότι τα δυνητικά περιθώρια ανάπτυξής τους είναι πολύ μεγαλύτερα και υπολογίζεται ότι είναι εφικτός ακόμα και ο ταχύρρυθμος διπλασιασμός των εσόδων τους. Για να γίνει όμως αυτό και για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, απαιτείται ορθολογικοποίηση του θεσμικού πλαισίου τους. Εννοείται, πάντως, ότι αν εκδηλωθεί και σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον, τότε θα εξετασθούν όλες οι πιθανότητες "αξιοποίησης" τους.

πηγή φωτογραφίας antikleidi.com