Skip to main content

Έντονο παρασκήνιο με Αβραμόπουλο στον δήμο Θεσσαλονίκης

Αύριο το μεσημέρι η κρίσιμη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας του Γιάννη Μπουτάρη. Η υποψηφιότητα για το νέο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου.

του Δημήτρη Παπανίκου

Στις εκλογές οι οποίες είχαν γίνει τον Σεπτέμβριο του 2014 για την ανάδειξη του νέου προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης το οποίο είχε προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου του ίδιου έτους, ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος επανεξελέγη στο αξίωμα του προέδρου συγκεντρώνοντας μεγάλη αποδοχή σχεδόν απ’ όλες τις πτέρυγες. Είχε λάβει 43 ψήφους σε σύνολο 49 μελών του δημοτικού συμβουλίου, ενώ υπήρξαν 2 άκυρα και 3 λευκά, τα περισσότερα από την ελάσσονα αντιπολίτευση.

Μετά δυόμισι χρόνια, ωστόσο, και συνολικά σχεδόν έξι από την 1η Ιανουαρίου 2011 όταν ανέλαβε τα ηνία του δήμου η «Πρωτοβουλία», τα πράγματα εμφανίζονται κάπως διαφορετικά. Οι ρυτίδες στο πρόσωπο της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη είναι πλέον εμφανείς, όπως και οι εσωτερικές τριβές οι οποίες την ταλανίζουν εδώ και αρκετό καιρό. Οι έριδες αυτές, είναι πολύ πιθανόν να αποτυπωθούν και στο μεθαυριανό αποτέλεσμα των δημαιρεσιών.

Ο κ. Μπουτάρης έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να προτείνει εκ νέου τον κ. Αβραμόπουλο για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, εγκαταλείποντας κάποιες σκέψεις που υπήρχαν παλαιότερα για τη μετάθεσή του σε κάποια από τις αντιδημαρχίες. Πιστεύει ότι έχει ανταποκριθεί με μεγάλη επάρκεια στο ρόλο του και επιπλέον, τον θεωρεί ως έναν από τους στενότερους και πλέον έμπιστους συνεργάτες του. Παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες τις οποίες έχει εκφράσει ο κ. Αβραμόπουλος για κάποιες από τις επιλογές της διοίκησης το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις του με τον δήμαρχο έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Αυτό, όμως, πέρα από τα αυτονόητα θετικά του, έχει και τα αρνητικά του. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος, όπως και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου φοβούνται μήπως στη μεθαυριανή ψηφοφορία ο κ. Αβραμόπουλος εισπράξει την όποια δυσαρέσκεια έχει συσσωρευτεί στους κόλπους της «Πρωτοβουλίας», είτε αυτή αφορά επιλογές του κ. Μπουτάρη, είτε και την πολιτεία του ίδιου του κ. Αβραμόπουλου ως προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες γίνονται συνεχείς επαφές του δημάρχου και του κ. Αβραμόπουλου με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι όποιες δυσαρέσκειες και να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατόν οι αρνητικές ψήφοι στη μεθαυριανή κάλπη.

Οι πιθανές διαρροές

Όλα αυτά, βεβαίως, θα ξεκαθαρίσουν στην αυριανή κλειστή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της «Πρωτοβουλίας» η οποία συγκαλείται γι’ αυτόν αποκλειστικά το λόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr εκεί ο κ. Μπουτάρης θα απαιτήσει από τους δημοτικούς συμβούλους του να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου προκειμένου να φανεί προς τα έξω ότι η «Πρωτοβουλία» παραμένει αρραγής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πάντως, μεταξύ των 29 δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις, πέντε, οι οποίοι προσανατολίζονται προς το «άκυρο» ή το «λευκό». Ωστόσο, το σενάριο που θέλει να υπάρχει και δεύτερη υποψηφιότητα, κόντρα σε αυτήν του κ. Αβραμόπουλου, δεν ευσταθεί.

Στην αυριανή συνεδρίαση θα κλείσουν και οι υποψηφιότητες για την Οικονομική Επιτροπή και για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τα μέλη των οποίων εκλέγονται επίσης μεθαύριο.
Παράλληλα, τις ημέρες αυτές κορυφώνονται οι διεργασίες για την επιλογή των νέων αντιδημάρχων οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Ερωτηματικό παραμένει η στάση την οποία θα τηρήσει η αντιπολίτευση. Στις προηγούμενες δημαιρεσίες η εκλογή προεδρείου ήταν συναινετική, με αμοιβαία αλληλοϋποστήριξη των υποψηφιοτήτων από την πλειοψηφία και τη μείζονα αντιπολίτευση καθώς και από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, τώρα, η πλευρά της διοίκησης φοβάται ότι ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες διαρροές καθώς αυτή η θητεία του νέου προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου θα είναι η τελευταία πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2019. Επισήμως, πάντως, η παράταξη του Σταύρου Καλαφάτη, δεν εκδηλώνει τέτοια πρόθεση. Το πρόσωπο το οποίο θα προτείνουν οι «Εντάξει» για τη θέση του αντιπροέδρου, την οποία κατέχει σήμερα ο Δημήτρης Κούβελας, θα αποφασιστεί σήμερα ή αύριο. Αύριο το απόγευμα θα αποφασίσει και η «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» εάν θα προτείνει εκ νέου την Ρία Καλφακάκου για τη θέση του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου ή εάν στη θέση αυτή θα πάει ο Γιώργος Αβαρλής. Πάντως, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει στην μεθαυριανή ψηφοφορία με διάθεση συναινετικής εκλογής των μελών του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Δημήτρης Κούβελας και η Ρία Καλφακάκου είχαν εκλεγεί με 44 ψήφους. 2 λευκά και 2 άκυρα.