Skip to main content

Έντονη δυσοσμία στη Θεσσαλονίκη-Ελέγχοι για το φαινόμενο

Δεκάδες πολίτες έχουν καλέσει την αστυνομία, την πυροσβεστική και στην Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας.

Έντονη δυσοσμία επικρατεί από νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας αναστάτωση στους κατοίκους. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στο κέντρο της πόλης αλλά και στη δυτική πλευρά.

Μάλιστα, δεκάδες πολίτες κάλεσα την αστυνομία, την πυροσβεστική και την Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, προκειμένου να ενημερωθούν για τα αίτια της δυσοσμίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας του Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος η δυσοσμία πιθανότατα να οφείλεται σε μια μορφή του ευτροφισμού των υδάτων.

«Υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι από τον Θερμαϊκό, μετά την ερυθρά παλίρροια που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Τα φύκια αποσυντίθενται και βγαίνουν στη συνέχεια αυτά τα τοξικά και δύσοσμα αέρια», εξήγησε στη Voria.gr, ο κ. Φυτιάνος. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει και η περίπτωση να οφείλεται και στη χαβούζα του Θερμαϊκού, κοντά στο ρέμα του Δενδροποτάμου.

«Όλα αυτά ανάγονται στο γενικότερο πρόβλημα της ρύπανσης του Θερμαϊκού. Όσο υπάρχουν αυτές οι χερσαίες πηγές ρύπανσης θα έχουμε τέτοια περιστατικά», υπογράμμισε. Όπως σημείωσε, «αυτό το φαινόμενο με τη μυρωδιά θα το υποστούμε 2-3 μέρες και μετά θα φύγει», υπογράμμισε.

Και η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωνσταντίνη Σαμαρά, εκτίμησε ότι η έντονη μυρωδιά οφείλεται σε «οργανικές θειούχες ενώσεις άγνωστης προέλευσης».

Από νωρίς το πρωί επί ποδός τέθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Ήδη, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος παρακολουθεί το φαινόμενο και συνεργεία βρίσκονται στο Θερμαϊκό για μετρήσεις.

Όπως είπε στη Voria.gr, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς, «πιθανότατα η δυσοσμία να οφείλεται σε ένα φαινόμενο εντός του Θερμαϊκού κόλπου που έχει σχέση με τα φύκια». Τις επόμενες ώρες θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για το ζήτημα.

Από νωρίς το πρωί διενεργούνται έλεγχοι και από την εταιρεία φυσικού αερίου. Όπως είπε στη Voria.gr o Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Λεωνίδας Μπακούρας το δίκτυο δεν φαίνεται να έχει διαρροή. Ωστόσο, σημείωσε, ότι όλοι οι τεχνικοί της εταιρείας βρίσκονται έξω και πραγματοποιούν περαιτέρω ελέγχους. «Πιθανότατα να οφείλεται σε φαινόμενο στον Θερμαϊκό το οποίο μας έχει αναστατώσει και στο παρελθόν πολλές φορές», τόνισε ο κ. Μπακούρας.

Λίγο μετά τις 10.00 σε επίσημη ενημέρωσή της η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ανέφερε ότι «από τους μέχρι τώρα ελέγχους που έχουν διενεργηθεί από το τεχνικό προσωπικό της Εταιρείας που βρίσκεται σε επιφυλακή, η οσμή δεν σχετίζεται με το φυσικό αέριο και με το Δίκτυο Διανομής φυσικού αερίου».