Skip to main content

Έντονες διαμαρτυρίες πιστών για το σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία

Διαδηλωτές προσπάθησαν να διακόψουν την πασχαλινή λειτουργία στην Ιρλανδία, διαμαρτυρόμενοι για τα σκάνδαλα κακοποίησης παιδιών.
Μια μικρή ομάδα προσπάθησε να διακόψει τη λειτουργία του Πάσχα στον καθεδρικό ναό του Δουβλίνου τοποθετώντας παιδικά παπουτσάκια -- που συμβόλιζαν τα θύματα των παιδεραστών ιερέων -- στην Αγία Τράπεζα. Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ναό και άφησαν τα παπούτσια στο εξωτερικό κιγκλίδωμα. Ορισμένοι όμως επιχείρησαν να μπουν μέσα για να τα βάλουν στην Αγία Τράπεζα, ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς απωθήθηκαν, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιρλανδίας (RTE).

Ο αρχιεπίσκοπος του Δουβλίνου, Ντιάρμουντ Μάρτιν, γιουχαΐστηκε από τα θύματα και τους συγγενείς τους ενώ έμπαινε στο ναό. Στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές έγραφαν ότι "Η Καθολική Εκκλησία βιάζει, αποπλανά, καταστρέφει παιδιά και συγκαλύπτει (το σκάνδαλο)". Τους τελευταίους μήνες έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές λεπτομέρειες για το πώς η Καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας προστάτευε επί πολλές δεκαετίες τους ιερείς που είχαν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος εκατοντάδων παιδιών. Πολλοί επίσκοποι που κατηγορήθηκαν ότι δεν κατήγγειλαν ποτέ το σκάνδαλο έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους. Σε επιστολή του προς τους Ιρλανδούς ο Πάπας παραδέχτηκε πρόσφατα την ευθύνη ολόκληρης της Καθολικής Εκκλησίας της Ιρλανδίας και εξέφρασε τη "ντροπή" του για ό,τι συνέβη.